Το νέο project της Bottpower διακρίνεται δεξιά.

Αυτό είναι το κομμάτι που η Bottpower κατασκεύασε με 3D εκτύπωση τιτανίου.

Αυτό είναι το κομμάτι που η Bottpower κατασκεύασε με 3D εκτύπωση τιτανίου.

Bottpower: Δοκιμάζει 3D εκτύπωση σε τιτάνιο

Εναλλακτικές μεθόδους κατασκευής με το βλέμμα στο μέλλον δοκιμάζει η Bottpower, χρησιμοποιώντας τις ήδη σε μια νέα μοτοσυκλέτα. Δείτε περισσότερα.

Η 3D Printing τεχνολογία έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία στον τομέα της κατασκευής, ακόμα όμως δεν έχει επεκταθεί σε άλλα υλικά πέρα από κάποια πλαστικά, τουλάχιστον σε μαζικό επίπεδο. Όμως οι εταιρείες πειραματίζονται ήδη με 3D εκτυπώσεις μεταλλικών μερών και η Bottpower, μετά την BMW, προτείνει το δικό της τρόπο.

Η εταιρεία κατασκεύασε ένα τμήμα της νέας της μοτοσυκλέτας με 3D εκτύπωση σε τιτάνιο, με χρήση ακτινών laser. Το εξάρτημα χρησιμοποιείται στο νέο Project της Bottpower, μια μοτοσυκλέτα που χρησιμοποιεί πιρούνι Hossack και κινητήρα από μια CBR1000RR και φυσικά χαρακτηρίζεται από ακραίο στυλ.

Ο David Sanchez της Bottpower περιέγραψε την διαδικασία που χρειάστηκε για να δημιουργηθεί το κομμάτι, το οποίο είναι η βάση της εμπρός ζελατίνας και είναι πολύ πιο πολύπλοκο, από αυτό που φαίνεται: «Πρώτα μελετήσαμε τα φορτία που πρέπει η βάση να αντέχει. Τα υπολογίσαμε αεροδυναμικά με μοντέλα σε εικονική αεροδυναμική σήραγγα και μετρήσαμε το φορτίο μιας μοτοσυκλέτας που τρέχει στα 300 χλμ/ώρα.»

Αμέσως μετά το κομμάτι πέρασε από λογισμικό που δημιούργησε το βέλτιστο σχήμα για το κομμάτι, έτσι ώστε να μειώνεται στο ελάχιστο το βάρος του, και μόλις ολοκληρώθηκαν τα σχέδια το τμήμα εκτυπώθηκε με την χρήση σκόνης τιτανίου και ακτινών laser: Οι ακτίνες «στερεοποιούν» την σκόνη τιτανίου σύμφωνα με το σχήμα που απαιτείται, στρώση-στρώση!

Το αποτέλεσμα είναι ένα κομμάτι που φαίνεται και είναι φουτουριστικό, ενώ σαφώς μέσα από όλα αυτά, η Bottpower εξερευνά τις κατασκευαστικές δυνατότητες της τεχνολογίας 3D εκτύπωσης. Λέτε να έρχεται μεγάλη αλλαγή στις μεθόδους κατασκευής μοτοσυκλέτας και όχι μόνο;