JASO-MB ή JASO-MA: Μήπως επιλέγεις λάθος λιπαντικά;

Δες εδώ τι σημαίνουν οι ενδείξεις JASO-MB και JASO-MA και μάθε πώς θα επιλέξεις το κατάλληλο λιπαντικό για τη μοτοσυκλέτα σου.

Εάν θέλεις να είσαι σίγουρος ότι ο κινητήρας θα βγάλει τουλάχιστον τα προβλεπόμενα από τον κατασκευαστή χιλιόμετρα χωρίς καν να ανοιχτεί για επισκευή ελατηρίων, τσιμουχών κτλ, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός με τα λιπαντικά που επιλέγεις. Τα λάδια έχουν γίνει πλέον τόσο σύγχρονα που καλύπτουν μεγάλο εύρος θερμοκρασιών λειτουργίας ακόμη κι αν έχουν ονομαστικά χαμηλό ιξώδες.

Ήδη το ορυκτέλαιο 20W50, που είναι η πιο προσιτή επιλογή, είναι σχεδόν απαρχαιωμένο, ειδικά ως ιξώδες, και χρησιμοποιείται σε πολύ παλιούς ή πολύ ιδιαίτερους σπάνιους καινούργιους κινητήρες. Οι περισσότερες μοτοσυκλέτες, scooter και παπιά χρησιμοποιούν 10W40 ή 10W30.

Επειδή το λιπαντικό είναι τόσο σημαντικό για τη μακροζωία του κινητήρα, δεν το παίρνουμε από οπουδήποτε ή από κάποιον που δεν μπορεί να μας συμβουλέψει. Ένα απλό παράδειγμα: Μπορείς να ξεχωρίσεις ποιο λάδι έχει προδιαγραφές για scooter και ποιο για μοτοσυκλέτες; Γνωρίζεις ότι αν από λάθος βάλεις λιπαντικό για scooter σε μοτοσυκλέτα, μπορεί να αρχίσει να πατινάρει ο συμπλέκτης; Η διαφορά τους είναι ότι τα λιπαντικά για scooter, που είναι εφοδιασμένα με συνεχώς μεταβαλλόμενη μετάδοση (CVT), δεν φέρουν πρόσθετα για τη σωστή λειτουργία του συμπλέκτη. Αυτό σημαίνει ότι λιπαίνουν καλύτερα τα κινούμενα μέρη του κινητήρα του scooter και προσφέρουν μακροζωία και οικονομία. Αν όμως χρησιμοποιηθούν σε μοτοσυκλέτα, εφόσον δεν πληρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές, θα χάσεις τη σωστή απόδοση τουλάχιστον του συμπλέκτη. Στις συσκευασίες των λιπαντικών αυτό αναφέρεται ως JASO-MB ή JASO-MA ανάλογα την περίπτωση.

Επειδή ο καθένας μας δεν είναι υποχρεωμένος ως χρήστης του οχήματος να διαθέτει τις απαιτούμενες τεχνικές γνώσεις, μπορεί απλά για να είναι σίγουρος να επιλέγει τα γνήσια λάδια που προσφέρουν οι κατασκευαστές αφού κι αυτά κυμαίνονται στις ίδιες τιμές με τα υπόλοιπα λάδια της αγοράς.

Στο Moto Trade θα βρεις τα γνήσια λιπαντικά της Honda σε συσκευασία του ενός λίτρου με τις τιμές να κυμαίνονται από 11 έως 14,50 ευρώ το λίτρο. Διατήρησε την μοτοσυκλέτα ή το scooter σου σε τέλεια κατάσταση με συχνές αλλαγές και θα “λάμπει” κι από μέσα.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Κατσιμίδου 10, Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης
Τηλ.: 2310 500991
www.mototrade.gr

Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00 - 17:30

 Σχετικές ειδήσεις