Αφετηρία το απάνεμο ακροθαλάσσι του Κορινθιακού κόλπου. Προορισμός η λίμνη Δόξας... H πορεία χαράζεται ανάμεσα σε βουνοκορφές, χαράδρες, γραφικά χωριά και έλτατα.Οι συνεχείς στροφές μάς ανεβάζουν στα… σύννεφα και μας προσγειώνουν στην αγκαλιά της κοιλάδας.
Με μια ματιά: Το οδοιπορικό μας, σε τούτη τη γωνιά του Μοριά, θα ξεδιπλωθεί κατά κύριο λόγο στο δασωμένο αυχένα που συνδέει τους ορεινούς όγκους του Χελμού και της Ζήρειας και βρίσκεται στα όρια των νομών Κορινθίας και Αχαΐας, σε μια περιοχή γνωστή στους ντόπιους ως βουνά του Σαραντάπηχου. Το σύνολο της ορεινής διαδρομής ξεδιπλώνεται σε ασφάλτινους δρόμους, όμως όσοι αγαπούν τις χωμάτινες διαδρομές στα φθινοπωρινά δάση, σίγουρα θα βρουν το μικρό τους παράδεισο εδώ στην αγκαλιά των βουνών.
ΧΑΡΑΖΩ ΠΟΡΕΙΑ
Το παραλιακό Δερβένι απέχει από την Κόρινθο μόλις 55 χλμ. Βέβαια, ο εθνικός δρόμος Κορίνθου - Πατρών σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ταχείας κυκλοφορίας και ασφαλούς μετακίνησης (τσάμπα τα πανάκριβα διόδια). Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, με τις συντηρητικότερες εκτιμήσεις, δεν θα χρειαστεί να οδηγήσετε περισσότερο από 35 με 40 λεπτά. Αράξτε σε κάποια από τις παραλιακές καφετέριες και με φόντο το ειρηνικό τοπίο της κλειστής θάλασσας του Κορινθιακού, χαράξτε την ορεινή σας πορεία.
1. Δερβένι - Εβροστίνα: Από Δερβένι, ένας στενός ασφάλτινος δρόμος περνά κάτω από την εθνική οδό και αρχίζει να στριφογυρνά αδιάκοπα στη ράχη ενός εκτεταμένου, γυμνού στα χαμηλότερα και ελατόφυτου στα ψηλά, διάσελου. Στα πρώτα χιλιόμετρα, η θέα προς τον Κορινθιακό και τα απέναντι βουνά της Ρούμελης είναι συναρπαστική. Στη συνέχεια, ο δρόμος χάνεται ανάμεσα στα δάση και στα σύννεφα και το μόνο που διακρίνεται είναι οι γυμνές χιονισμένες κορφές που λαμπυρίζουν στο φως του χειμώνα. Μετά από 14 χλμ. συνεχούς ανάβασης θα φτάσετε στην Εβροστίνα -παλαιότερη ονομασία Ζάχολη- που βρίσκεται σε ύψος 650 μ. Το χωριό υποδέχεται τους επισκέπτες του με μία υπέροχη πλατεία, αγνάντι στον Κορινθιακό κόλπο, αλλά και στις απέναντι ακτές της Ρούμελης. Στην έξοδο του χωριού ξεχωρίζει ο επιβλητικός πολύτρουλος ναός του Αγίου Γεωργίου, κτίσμα του 1811, πρόσφατα αναπαλαιωμένος. Ωστόσο, η ανάβαση επιμένει ακόμη και μετά την Εβροστίνα.
2. Εβροστίνα - Αυχένας Σαραντάπηχου: Οδηγείτε για ακόμη 8 χλμ., ώσπου σε υψόμετρο 1.200 μ. συναντάτε διασταύρωση. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σταματήσετε λίγο και να απολαύσετε το πανόραμα των ψηλότερων βουνών της Βόρειας Πελοποννήσου που ορθώνεται ολόγυρα. Ο δρόμος δεξιά οδηγεί προς Καρυά, ένα μικρό χωριό που σιγά-σιγά εξελίσσεται σε ορεινό θέρετρο και συνεχίζει με άφθονες στροφές μέσα από ελατόδασος για τα Τρίκαλα Κορινθίας. Το αριστερό παρακλάδι κατηφορίζει παράλληλα με την κοίτη του Όλβιου ποταμού, πάντα σε ασφάλτινο οδόστρωμα, για τα χωριά του Φενεού και τη λίμνη Δόξα, ενώ στενότερος δρόμος δεξιά (στη συνέχεια γίνεται χωμάτινος) τρυπώνει στο ελατοδάσος και καταλήγει στο απόμερο χωριό Σαραντάπηχο.
3. Αυχένας - Κάτω Ταρσός: Κατηφορίζετε ευχάριστα για 9 χλμ. και στη διασταύρωση στρίβετε δεξιά για το χωριό Κάτω Ταρσός, όπως δείχνουν οι ταμπέλες. Μετά από 1.500 μ. συναντάτε τον οικισμό. Από εδώ συνεχίζετε σε στενό λασπωμένο χωματόδρομο και καταλήγετε στην είσοδο της Παναγιάς του Βράχου. Το θέαμα του συμπαγούς κάθετου βράχου που ορθώνεται σαν θεόρατο τείχος στη μέση του δάσους, είναι κάτι παραπάνω από επιβλητικό. Εκεί, σε μια βαθιά ρωγμή της πέτρας, βρίσκεται φωλιασμένο το απέριττο ξωκλήσι. Η τοποθεσία γοητεύει με την πρωτόγονη απλότητα και τη μεταφυσική -θα έλεγε κάποιος- ησυχία της.
4. Κάτω Ταρσός - Μεσινό: Επιστρέφετε πίσω στον κεντρικό δρόμο και κατηφορίζετε εύκολα πλέον προς την κοιλάδα του Φενεού. Στα 3 χλμ. συναντάτε τη διασταύρωση. Ο δρόμος αριστερά καταλήγει στο χωριό Φενεός. Περνάτε το αριστερό παρακλάδι και τη γέφυρα του Όλβιου ποταμού και αφού συναντήσετε τα όμορφα χωριά Στενό και Γκούρα που φωλιάζουν στα δυτικά ριζά της Ζήρειας, συνεχίζετε για Μεσινό. Ολόγυρα απλώνεται η εύφορη κοιλάδα του Φενεού, που σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της καλλιεργείται. Στα αρχαία χρόνια η περιοχή πλημμύριζε και τα νερά σκέπαζαν ακόμη και τα χωριά.
5. Μεσινό - Λίμνη Δόξας: Από το χωριό Μεσινό, ένας ευθύς δρόμος που διατρέχει την κοιλάδα θα σας φέρει στο χωριό Αρχαία Φενεός ή Καλύβια, όπου και ξεκινά η καταπληκτική διαδρομή για τις όχθες της λιλιπούτειας τεχνητής λίμνης Δόξα. Ένα μικρό φράγμα συγκρατεί την ορμή του ορεινού ποταμού Δόξα και τα εγκλωβισμένα νερά δημιουργούν τη νεότευκτη γαλάζια κηλίδα που βλέπουμε σήμερα. Περιμετρικά της λίμνης υπάρχει ασφάλτινος πλέον δρόμος με ήπιες κλίσεις (10 χλμ.). Πάντως, το ενδιαφέρον των επισκεπτών εστιάζει στο Παλιομονάστηρο, δηλαδή το εκκλησάκι που βρέθηκε μετά από τα έργα να ακουμπά πάνω σε μικροσκοπικό νησάκι, κυκλωμένο από τα νερά της λίμνης. Αντίκρυ στην κατάφυτη πλαγιά του βουνού διαγράφεται η λιτή παρουσία του ιστορικού μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου, που απέχει από τις όχθες της λίμνης 2 χλμ. Οι μοναχοί, πάντα φιλόξενοι και χαμογελαστοί, μετά τη φιλική υποδοχή ξεναγούν τους επισκέπτες στους ιερούς χώρους και δείχνουν το σημείο όπου λειτουργούσε το κρυφό σχολειό στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Ας το μάθουμε κι αυτό: Μέχρι το 1829, στο σημείο όπου σήμερα απλώνεται το οροπέδιο του Φενεού, υπήρχε μια αρκετά μεγάλη λίμνη. Αργότερα όταν καθαρίστηκαν οι καταβόθρες, η λίμνη στο μεγαλύτερο μέρος της αποστραγγίστηκε. Σύμφωνα με τον Παυσανία, την αρχαία λίμνη του Φενεού αποστράγγισε ο Ηρακλής, φτιάχνοντας βάραθρα και αλλάζοντας την κοίτη του Όλβιου ποταμού.
Εναλλακτικές διαδρομές: Στην περιοχή του Φενεού μπορείτε να έρθετε και μέσω Κιάτου - Στυμφαλίας. Η πορεία, έντονα ορεινή, αν και έχει αρκετές στροφές, σίγουρα δεν θα σας αφήσει αδιάφορους. Η όμορφη αυτή διαδρομή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά το χωριό Καλλιανοί, όταν η μυθική λίμνη κυριαρχεί στο τοπίο.
Στη συνέχεια έρχεται η ελατοσκέπαστη Καστανιά (51 χλμ. από Κιάτο). Πάνω από το χωριό, σε κατάφυτο διάσελο σε υψόμετρο 1.200 μ., ξανοίγεται το πανόραμα του υψιπέδου του Φενεού. Από εδώ θα κατηφορίσετε με άφθονες στροφές για Μοσιά, Γκούρα και τα υπόλοιπα χωριά. Αν ανηφορίσετε στο Φενεό από Δερβένι μπορείτε να επιστρέψετε στην Κόρινθο μέσω Καστανιάς - Στυμφαλίας - Κιάτου.
Off- road αποδράσεις
Οι επιλογές για χωμάτινες διασχίσεις, ειδικά τώρα το φθινόπωρο που τα χιόνια δεν έχουν κλείσει τα ορεινά περάσματα, είναι άφθονες. Η χρήση ενός καλού χάρτη και η σύνεση στην οδήγηση θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε μερικά από τα ομορφότερα τοπία της ορεινής Πελοποννήσου.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε τις εξής διαδρομές:
Λίμνη Δόξας - Ζαρούχλα: Από το χωριό Φενεός, καλός χωμάτινος, μα με γρήγορες στροφές δρόμος, τραβερσάρει τα δασωμένα υψώματα πάνω από τη λίμνη της Δόξας και χάνεται στο δρυοδάσος. Μετά το ύψωμα του Προφήτη Ηλία υπάρχουν έλατα και ορεινά πεύκα, ενώ ψηλότερα και σε ύψος 1.500 μ. το οδόστρωμα χειροτερεύει. Προσέξτε να μην στρίψετε σε δευτερεύοντα χωματόδρομο και συνεχίστε να κατηφορίζετε για Ζαρούχλα, όπου ιδανικό σημείο για στάση είναι η θέση «Ριζιανά» με εγκαταστάσεις αναψυχής. Στη Ζαρούχλα θα βρείτε ευκολίες τόσο για φαγητό όσο και για διαμονή. Στη συνέχεια, μέσω ασφάλτινου δρόμου, περνάτε τη λίμνη Τσιβλού και κατηφορίζετε προς Ακράτα.
Γκούρα - Τρίκαλα Κορινθίας: Από την Γκούρα ή το Μεσινό θα ανηφορίσετε για το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια θα τραβήξετε για το περίφημο δάσος του Μαυρόλογγου (προσοχή, ο δρόμος είναι υπό κατασκευή). Θα βγείτε στο υψίπεδο της Ζήρειας, όπου βρίσκονται τα ορειβατικά καταφύγια και το μικρό χιονοδρομικό κέντρο, και θα αρχίσετε να κατηφορίζετε για τα Τρίκαλα Κορινθίας και τις τρεις συνοικίες τους. Από τα Άνω Τρίκαλα μπορείτε να κατηφορίσετε εύκολα προς το Ξυλόκαστρο (30 χλμ).
Πώς θα πάτε: Από το Δερβένι, που βρίσκεται πάνω στον εθνικό δρόμο Κορίνθου - Πατρών, θα ανηφορίσετε για Εβροστίνα και θα συνεχίσετε για Ταρσό, Στενό, Γκούρα (45 χλμ. από Δερβένι).
Πρατήρια βενζίνης θα βρείτε στα χωριά Μοσιά, Μεσινό και Αρχαία Φενεός.
Διαμονή
Γκούρα: Ξενώνας «Καλλιστώ», τηλ. 27470-51080, ξενώνας «Σεμέλη», τηλ. 27470-51319, 51195, «Γκούρα», τηλ. 27470-51343, 51355, διαμερίσματα «Μανίκας», τηλ. 27470-51358, «Αρχοντικό Πρεδάρη», τηλ. 27470-51233 και η καινούργια μονάδα «Όλβιος», τηλ. 27470-51079, 51435.
Αρχαία Φενεός: «Ο μίτος της Αριάδνης», τηλ. 27470-41254.
Καρυά: «Καρυάτις Resort», πολυτελείς μεζονέτες και δωμάτια με τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, τηλεόραση, χώρο στάθμευσης και απεριόριστη θέα, τηλ. 24730-91000, 24515.
Πανόραμα: «Ξενώνας Αλεξίου», τηλ. 27420-26200 και συγκρότημα κατοικιών «Η Φενεάτις», τηλ. 27470-41456.
Μεσινό: «Εν Φενεώ», τηλ. 27470-41444.
Στενό: Στο δρόμο για Φενεό «Τα λημέρια του Πάνα», τηλ. 27430-91115.
Εβροστίνα: Παραδοσιακός ξενώνας «Εβροστίνη», τηλ. 27430-32122.
Φαγητό
Στα Καλύβια Φενεού λειτουργεί η καλή παραδοσιακή ταβέρνα-εστιατόριο «Καπρίς». Στην Γκούρα θα βρείτε την ψησταριά «Πευκάκια» (στο δρόμο προς Στενό). Στην πλατεία της Γκούρας μπορείτε να φάτε στο κουτούκι «Κληματαριά» και στο μεζεδοπωλείο «Πέτρινο». Στο Μεσινό υπάρχουν οι ταβέρνες «Το χωριάτικο» και «Τα τρίκρηνα». Ερχόμενοι από Δερβένι θα σταματήσετε στην Εβροστίνα, στη χασαποταβέρνα «Κοραής».