LIVE: κίνηση στους δρόμους

Touring: Κίσσαβος, το μαγικό βουνό

Η εναλλαγή των εποχών αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε τούτη την ιδιόμορφη γωνιά της Θεσσαλίας. Από τη μία, το ανοικτό πέλαγο που επιμένει να αντανακλά νοσταλγικά τη μαγεία του καλοκαιριού. Από την άλλη, οι οξιές του Κίσσαβου που μεταμορφώνονται το φθινοπώρο σ’ ένα...

 
...ατέλειωτο πορφυρό χαλί, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι ο χειμώνας είναι κοντά. Όπως και να το δει κανείς, ο τόπος αναδύει μια μοναδική γοητεία, καθώς οι διαφορές των εποχών εδώ γεφυρώνονται.

Με μια ματιά: Μπρος νερό και πίσω δάσος! Πανέμορφος τόπος, ορεινά και παραθαλάσσια χωριά, καλοί ξενώνες σε τιμές λογικές και ένα απέραντο πεδίο για κάθε είδους δραστηριότητες σε βουνό και θάλασσα. Όσο για την πρόσβαση, τόσο από Θεσσαλονίκη όσο και από Αθήνα δεν θα σας δυσκολέψει, μιας και η περιοχή βρίσκεται κοντά στον οδικό άξονα της εθνικής οδού.

ΧΑΡΑΖΩ ΠΟΡΕΙΑ

1. Λάρισα - Μεταξοχώρι - Μεγαλόβρυσο - Αγιά: Χρησιμοποιώντας την εθνική οδό, στο ύψος της Λάρισας θα δείτε τις ταμπέλες και θα στρίψετε προς Αγιά. Μπορεί οι ευθείες του κάμπου να απαιτούν γκάζια, όμως χρειάζεται προσοχή, καθώς η τροχαία καραδοκεί. Θα περάσετε τα χωριά Ελευθέριο και Γερακάρι και θα φτάσετε στο κεφαλοχώρι του Κίσσαβου, την Αγιά. Στην είσοδο του χωριού θα αφήσετε τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στα παράλια του Αγιόκαμπου και θα ανηφορίσετε σε ασφάλτινο, αλλά με αρκετές στροφές και σαφώς στενότερο δρόμο για Μεταξοχώρι. Θα περάσετε πρώτα από τη συνοικία Νερόμυλοι με τα άφθονα τρεχούμενα νερά και θα μπείτε στο χωριό. Εδώ καλό θα ήταν να αφήσετε τη μοτοσικλέτα σας και να απολαύσετε έστω και για λίγο τον καφέ σας στον παραδοσιακό καφενέ της πλατείας. Το Μεταξοχώρι πήρε το όνομά του από την εκτροφή του μεταξοσκώληκα. Τα ομορφότερα αρχοντικά που αποτελούσαν κατοικίες και παράλληλα κέντρα εκτροφής μεταξοσκώληκα και επεξεργασίας μεταξιού, θα τα βρείτε στη συνοικία του Αγίου Νικολάου. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το σπίτι του Ελβετού ευγενή Φαβρ που έζησε εδώ με τη γυναίκα του στα τέλη του 19ου αιώνα. Η συνέχεια της περιπλάνησης θα γίνει με τα πόδια στα γραφικά λιθόστρωτα καλντερίμια. Από το Μεταξοχώρι ο δρόμος συνεχίζει πάντα ασφάλτινος για Μεγαλόβρυσο (4 χλμ.), όπου αξίζει να αναζητήσετε τη μεγαλόπρεπη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη συνοικία Μεσοχώρι. Στη συνέχεια, αφού διασχίσετε το χωριό, κατηφορίζετε για Αγιά (5 χλμ.).

2. Αγιά - Μελίβοια - Αγιόκαμπος: Αν και υπάρχει βατός χωματόδρομος που συνδέει το Μεγαλοχώρι με τη Μελίβοια, καλύτερα θα ήταν να επιστρέψετε στην Αγιά, όπου αξίζει να αναζητήσετε τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες και τα μοναστήρια που υπάρχουν μέσα στην κωμόπολη και στις γύρω εξοχές -ξεπερνούν στο σύνολο τα 30 σε αριθμό. Άξιο αναφοράς είναι το πολιτιστικό κέντρο «Χρυσαλλίδα», ένα μεγάλο κτίριο όπου παλαιότερα αποθήκευαν τα κουκούλια, όπως και μια μικρή αρχαιολογική συλλογή. Από την Αγιά θα συνεχίσετε ανατολικά σε ασφάλτινο δρόμο για 6 χλμ. σε διαδρομή με άφθονες στροφές. Λίγο πριν τη Μελίβοια ο δρόμος διχάζεται. Το ένα παρακλάδι φεύγει δεξιά, περνά από το χωριό Σωτηρίτσα και καταλήγει στην παραλία του Αγιόκαμπου, τη θέση Κάτω Σωτηρίτσα. Το αριστερό παρακλάδι μπαίνει μέσα στη Μελίβοια διασχίζει το χωριό, τραβά ανατολικά και καταλήγει επίσης στην παραλία στη θέση Βελίκα.

3. Βελίκα - Κόκκινο Νερό: Εντυπωσιακή παραλιακή διαδρομή που τρέχει σχεδόν πάνω στο ακροθαλάσσι. Ο δρόμος είναι στο σύνολό του ασφάλτινος. Από την παραλία της Βελίκας σύντομος καλοπατημένος χωμάτινος δρόμος θα σας φέρει στη μονή Αγίου Ιωάννη, που είναι κτισμένη σε θέση με πυκνό δάσος βελανιδιών και μοναδική θέα στο Αιγαίο. Επιστρέφετε στον κεντρικό παραλιακό δρόμο, περνάτε τους οικισμούς Παλιούρια και Κουτσουπιά και φτάνετε στο λιμανάκι του Κόκκινου Νερού, που πήρε το όνομά του από το ποτάμι που διασχίζει τον οικισμό, το νερό του οποίου έχει ένα ελαφρώς κοκκινωπό χρώμα που οφείλεται στα άφθονα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει. Η φύση εδώ έχει βάλει τα δυνατά της για να δημιουργήσει μοναδικά τοπία που συνδυάζουν ιδανικά το βουνό με τη θάλασσα. Ωστόσο, είναι να απορεί κανείς γιατί οι Νεοέλληνες, με τις άστοχες έως κακόγουστες επεμβάσεις τους, κάνουν ό,τι μπορούν για να «βιάσουν» αυτή τη φυσική ομορφιά.

4. Κόκκινο Νερό - Καρίτσα - Στόμιο: Ένας νέος δρόμος παρακάμπτει την Καρίτσα και συνδέει παραλιακά το Κόκκινο Νερό με το Στόμιο, περνώντας από τις πανέμορφες παραλίες Παναγία, Ψαρόλακας, Καλύβια και Πλατύς Άμμος, που κυριολεκτικά κρύβονται μέσα στα θεόρατα πλατάνια και τα βράχια του Κίσσαβου. Ωστόσο, αυτή την εποχή αξίζει να ακολουθήσετε την ορεινή διαδρομή που μέσα από μια πανδαισία πράσινου θα σας φέρει στο χωριό Καρίτσα. Από Στόμιο προς Καρίτσα θα επισκεφθείτε με σύντομη παράκαμψη τη δασική τοποθεσία «Αριοπρίονο», κατάφυτη από δρύες και οξιές. Από εδώ, απολαμβάνοντας την αεροπορικών διαστάσεων θέα στη θέση Δοχός, θα κατηφορίσετε για Στόμιο. Εύκολα μπορείτε να βγείτε στην εθνική οδό ή να συνεχίσετε τις περιπλανήσεις σας στο πανέμορφο Δέλτα του Πηνειού.

Ας το μάθουμε κι αυτό: Το Δέλτα του Πηνειού καθώς βρίσκεται πάνω στο μεταναστευτικό διάδρομο των πουλιών που ταξιδεύουν από την Αφρική προς τη Βόρεια Ευρώπη και αντίστροφα, προσφέρει έναν πρώτης τάξεως σταθμό για ανεφοδιασμό και ξεκούραση. Πυκνά πλατανοδάση, βάλτοι, έλη, λιβαδότοποι και αμμοθίνες δημιουργούν ένα πολύπλοκο υγροτοπικό σύστημα, ένα ιδανικό ενδιαίτημα για πολλά είδη πουλιών, μικρών θηλαστικών και ερπετών. Η μόλυνση και η υπεράντληση των υδάτων, η άναρχη και χωρίς σχεδιασμό οικιστική ανάπτυξη, το παράνομο κυνήγι και η λαθροϋλοτομία είναι μερικά μόνο από τα άκρως σοβαρά προβλήματα της ευαίσθητης αυτής περιοχής.

OFF- ROAD ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

Μεταξοχώρι - Μεγαλόβρυσο - Ανατολή, μέσα από το δάσος: Από την πλατεία του Μεταξοχωρίου θα πάρετε το στενό δασικό δρόμο που οδηγεί στο υδραγωγείο. Λίγο ψηλότερα θα βρεθείτε σε διασταύρωση (5 χλμ.). Το αριστερό παρακλάδι τραβά δυτικά και χάνεται στο πλούσιο ανάγλυφο του βουνού για να καταλήξει στο ορεινό χωριό Ανατολή (διαδρομή ενδιαφέρουσα, μόνο που θα πρέπει να έχετε μαζί σας κάποιον που να ξέρει την περιοχή). Το δεύτερο παρακλάδι φεύγει δεξιά και συνεχίζει μέσα από πυκνό δάσος για Μεγαλόβρυσο (6 χλμ.). Το χωριό Ανατολή είναι από τα ομορφότερα του Κίσσαβου, καθώς βρίσκεται σε ύψος 950 μέτρων κρυμμένο σε δασωμένη πλευρά του βουνού. Εναλλακτικά, στην Ανατολή μπορείτε να έρθετε κατευθείαν από τη Λάρισα, ακολουθώντας ασφάλτινο δρόμο. Το χωριό έγινε γνωστό από το «πολυεθνικό» μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Εναλλακτικές διαδρομές: Η περιοχή του Κίσσαβου, τόσο γύρω από το Στόμιο όσο και προς την Αγιά, είναι ιδανικό πεδίο για κάθε είδους εναλλακτικές δραστηριότητες. Ενδεικτικά να αναφέρουμε το πεζοπορικό μονοπάτι που οδηγεί στον καταρράκτη της Σωτηρίτσας. Το εντυπωσιακό φαράγγι της Καλυψούς ψηλότερα από το Κόκκινο Νερό με τους σκαλωτούς καταρράκτες, η ποδηλασία στους στενούς δρόμους που διατρέχουν το Δέλτα του Πηνειού, το κανόε, το καγιάκ, αλλά και η παρατήρηση πουλιών στους βαλτότοπους είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητες για τις οποίες φημίζεται η περιοχή. Πληροφορίες www.mammal.gr ή στο τηλέφωνο 6932-292086 (κ. Νίκος Ντάγκας).

Πώς θα πάτε

Τη διασταύρωση για την Αγιά θα την βρείτε πάνω στον εθνικό δρόμο Λάρισας - Θεσσαλονίκης. Η Αγιά απέχει από τη Λάρισα 35 χλμ. και από την εθνική οδό 33 χλμ. Εφορμώντας από την Αθήνα θα διανύσετε 350 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 170 χλμ. Πρατήρια βενζίνης θα βρείτε στην Αγιά, στην παραλία του Αγιόκαμπου και στη Μελίβοια, ένα στην είσοδο του χωριού και ένα στην έξοδο προς Βελίκα.

Διαμονή

Σκήτη: ΗΩΣ, παραδοσιακός ξενώνας με υπερσύγχρονα και εκπληκτικής ατμόσφαιρας δωμάτια, τηλ. 24940-51500.
Σωτηρίτσα: «Αγνάντι», συγκρότημα με 8 διαμερίσματα, τηλ. 24940-31015 και συγκρότημα διαμερισμάτων «Ποίαντας», τηλ. 24940-31080.
Μεταξοχώρι: Ο παραδοσιακός «Ξενώνας Σουλιώτη» λειτουργεί σε παλιό κουκουλόσπιτο του 1850. Τα Σαββατοκύριακα σερβίρεται σπιτικό φαγητό, ενώ για την ψυχαγωγία των φιλοξενούμενων διοργανώνονται υπαίθριες δραστηριότητες, τηλ. 24940-22040, 22215.

Φαγητό

Στην Παλιά Σωτηρίτσα θα βρείτε την ταβέρνα «Παλιά Σωτηρίτσα 1912». Στη Μελίβοια υπάρχει το καφέ-ταβέρνα «Αθάνατη» (Αθάνατη ήταν το παλιό όνομα του χωριού). Στο Μεταξοχώρι, στην κατάφυτη θέση «Κεραμίδι» και σε δροσερό σημείο, θα βρείτε την ομώνυμη ταβέρνα - καφέ. Στην παραλία, οι επιλογές είναι άφθονες. Ενδεικτικά να αναφέρουμε την ψαροταβέρνα «Ντόλτσε Βίτα» στην παραλία της Κουτσουπιάς για θαλασσινά και όχι μόνο, την ταβέρνα «Μπέμπης» και στο Στόμιο το εστιατόριο «τσάγεζι».

 

???????? - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ