net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Πρωτοποριακή η ιδέα της Ducati για ένα πιρούνι με carbon καλάμια

Carbon καλάμια πιρουνιού

Μια προσεκτική ματιά είναι αρκετή για να αποκαλύψει ότι κάτι ιδιαίτερο συμβαίνει με το πιρούνι της αγωνιστικής Ducati Desmosedici GP.

 
Η Öhlins και η Ducati έχουν συνεργαστεί για να δημιουργήσουν ένα πιρούνι με carbon καλάμια. Το συγκεκριμένο πιρούνι υπάρχει στις μοτοσυκλέτες των Andrea Dovizioso και Jorge Lorenzo από την αρχή του πρωταθλήματος. Ξεχωρίζει από το μαύρο ματ χρώμα του.

Το carbon μπορεί να προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Η σημαντική μείωση του βάρους του πιρουνιού θα κάνει το τιμόνι να έχει πιο ανάλαφρη αίσθηση, βελτιώνοντας έτσι την συμπεριφορά. Αυτό, όμως, που είναι ακόμα πιο σημαντικό, είναι το γεγονός ότι διαφορετική πλέξη των ινών του ανθρακονήματος, μπορεί να δώσει διαφορετικά επίπεδα ακαμψίας. Έτσι, η μοτοσυκλέτα μπορεί να προσαρμοστεί καλύτερα στην εκάστοτε πίστα.

Το να επιτευχθεί, βέβαια, το σωστό επίπεδο ακαμψίας δεν είναι εύκολο, ειδικά όταν η μοτοσυκλέτα βρίσκεται υπό κλίση. Ο αναβάτης απαιτεί περισσότερη πληροφόρηση από το πιρούνι, όσο η κλίση της μοτοσυκλέτα μεγαλώνει. Εκεί βρίσκεται και το βασικό μειονέκτημα του συγκεκριμένου πιρουνιού, καθώς θέλουμε το πιρούνι να είναι «εύκαμπτο» κατά τη διάρκεια του πλαγιάσματος για να μεταφέρει την απαραίτητη πληροφορία.

Σίγουρα, τα ανθρακονήματα δίνουν τη δυνατότητα για πειραματισμούς με το επίπεδο ακαμψίας, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με το αλουμίνιο. Οι αγώνες είναι το καλύτερο πεδίο εξέλιξης νέων ιδεών. Περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η τεχνολογία.

 

DUCATI - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ