LIVE: κίνηση στους δρόμους
Share

Test καινούργιων

Test καινούργιων
Με οικολογική και οικονομική συνείδηση
Honda PCX 125
Διαβάστηκε από 28140 αναγνώστες
Το PCX είναι πολλά βήματα μπροστά από την εποχή του. Η πράσινη τεχνολογία του και η ιδιαίτερα μικρή κατανάλωση καυσίμου, το κάνουν αυτή τη στιγμή να δείχνει το ιδανικότερο δίκυκλο πόλης, μιας και μαζί του θα ατενίζετε το αύριο και το μέλλον με αισιοδοξία.
Στις αρχές της δεκαετίας που τελειώνει, όλοι -ή σχεδόν όλοι- οι κατασκευαστές μοτοσικλετών άρχισαν να επενδύουν έντονα στους τετράχρονους κινητήρες. Κάτι αντίστοιχο φυσικά έκανε και η Honda και έδειξε να πρωτοπορεί σε σχέση με τους υπολοίπους, αποτέλεσμα του μεγάλου feedback που είχε στα έγκατα των εργαστηρίων της, μιας και, βάσει της ιστορίας της, ανέκαθεν έδειχνε τη συμπάθεια που είχε σε τέτοιου τύπου κινητήρες. Όταν λοιπόν οι μοτοβιομηχανίες έστρεψαν το ενδιαφέρον τους γύρω από τους τετράχρονους κινητήρες, εγκαταλείποντας τους δυνατούς και οικονομικούς στην κατασκευή δίχρονους, η Honda χτύπησε αθόρυβα και δίχως ίχνος εγωκεντρισμού και τους επανέφερε στο προσκήνιο. Το ελπιδοφόρο 2 stroke project της Honda έκανε την εμφάνισή του και επισφραγίζει την υπεροχή του στον πιο δύσκολο αγώνα του κόσμου, αυτόν του Γρανάδα-Ντακάρ, όπου και κέρδισε στην κατηγορία του με το ΕΧP-2. Ο προηγμένος τεχνολογικά δίχρονος κινητήρας του κατάφερνε να συνδυάζει ασύλληπτα χαρακτηριστικά για την κατηγορία του. Διέθετε την πατροπαράδοτη πολλή δύναμη του δίχρονου κινητήρα, αλλά συνδύαζε ροπή, γραμμική απόδοση, οικονομία καυσίμου και ιδιαίτερα χαμηλούς ρύπους. Την τεχνολογία αυτή, ονόματι ARC (Active Radial Combustion), η Honda προσάρμοσε και σε δύο μοντέλα παραγωγής της, το δίχρονο CRM 250 AR και το τετράχρονο FES 125 Pantheon. Σε αυτό το τελευταίο θα ήταν καλό να επικεντρωθούμε ξεκινώντας να μιλάμε για το ολοκαίνουργιο PCX 125. To Pantheon, λοιπόν, ήταν ένα high tech scooter, που, όμως, λες και επίτηδες το έκανε η Honda, το στοιχείο αυτό δεν αναφερόταν, τουλάχιστον έντονα, πουθενά πάνω του. Διέθετε κινητήρα με χωρητικότητα 125 κ.εκ., μεγάλες σχετικά διαστάσεις για τον κυβισμό του και ήταν προσεγμένο ώστε να παρέχει μέγιστη άνεση και πολυτέλεια στον αναβάτη του.  Με την ίδια ακριβώς φιλοσοφία, 8 χρόνια μετά το FES, η Honda πρωτοπορεί για άλλη μια φορά  και παρουσιάζει το ελπιδοφόρο PCX 125. Αν και αυτή τη στιγμή φιγουράρει στην πρώτη θέση στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας που διαθέτει, αυτό δεν αναγράφεται πουθενά πάνω του. Επίσης, όπως και στο Pantheon, έτσι και στο PCX, αν δεν έχεις γνώση για τον ακριβή κυβισμό του, εύκολα θα μπορέσεις να μαντέψεις ότι πρόκειται για αρκετά μεγαλύτερης χωρητικότητας scooter. To PCX διαθέτει άρρηκτους δεσμούς με τη φιλοσοφία της εταιρείας για κάθε πρωτοποριακό της όχημα, κρατόντας τόσο διακριτικό προφίλ που ανεβαίνοντας στη σέλα του και μη έχοντας ιδιαίτερη γνώση επί του θέματος, θα πιστέψεις ότι όλο το χρονικό περιθώριο κατασκευής του δαπανήθηκε από την Honda για να το κάνει ποιοτικό, πολυτελές και άνετο. 
Συρρικνωμένο DN-01 με αναφορές σε VFR
Έχοντας μελετήσει, αγγίξει, χαζέψει και ζαχαρώσει τόσο το DN όσο και το VFR, ανακαλύπτεις την κοινή γραμμή στη σχεδίασή τους με το νέο και πρωτοποριακό 
scooter της Honda. Το "γλυκούλι" PCX υιοθετεί την ανάγλυφη μανία που διακατέχει τους σχεδιαστές της Honda τον τελευταίο καιρό και μοιάζει κι αυτό με τη σειρά του σαν μια κάψουλα. Το κοστούμι, σε ένα ενιαίο σύνολο, φαντάζει λες και έχει ενσωματωμένη ακόμα και τη σέλα πάνω του. Φυσικά, πέραν του σχεδιασμού, στην παραπάνω εντύπωση συμβάλλουν και τα πολύ προσεκτικά εφαρμοσμένα πλαστικά. Όπως στα DN-01 και VFR 1200F, έτσι και στο PCX, ο μεγαλύτερος όγκος βρίσκεται στο εμπρός μέρος και συγκεκριμένα στη μάσκα, αφήνοντας τις μίνιμαλ σχεδιαστικές ανησυχίες για την ουρά. Μεγάλη εντύπωση προκαλεί επίσης η διαμόρφωση της ποδιάς που αποτελείται ουσιαστικά από ενιαία τμήματα πλαστικών επιφανειών, ως φυσική συνέχεια της μάσκας. Η εκτέλεση του όλου εγχειρήματος κρίνεται εντυπωσιακή και πρωτότυπη! Η φιλοσοφία της επίπεδης ποδιάς των SH εγκαταλείφθηκε στο PCX και στο κενό ανάμεσα στα κάτω άκρα του οδηγού "φωλιάζει" το ρεζερβουάρ, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο στο χώρο κάτω από τη σέλα να είναι άπλετος. 
Στις σχεδιαστικές πρωτοτυπίες συγκαταλέγεται το τιμόνι που δεν καλύπτεται από πλαστικά ως είθισται στην κατηγορία, αφήνοντας τα χρωμιωμένα καβαλέτα και τη μίνιμαλ τιμονόπλακά του σε κοινή θέα. Ο πίνακας οργάνων, δίχως να μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για βραβείο πρωτοτυπίας, αφήνει μια γλυκιά αίσθηση στο βλέμμα του οδηγού και μια μικρή γκρίνια στο μυαλό του λόγω της απουσίας ρολογιού. Οι διακόπτες είναι μοντέρνοι και στη λογική του VFR (το διακοπτάκι των φλας έχει μεταφερθεί στη θέση της κόρνας και τούμπαλιν), αλλά καταφέρνουν να είναι περισσότερο εργονομικοί από εκείνους του Road Sport μοντέλου, απαιτώντας μονάχα μια μικρή αναθεώρηση στο υποσυνείδητο για την έγκαιρη χρήση τους, όταν αυτό γίνεται ενστικτωδώς. Η ποιότητα κατασκευής κυμαίνεται σε υψηλότατα επίπεδα και το PCX θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στην κατηγορία. Αφού αφήσεις τη λογική, και όχι την εντύπωση που δίνει η εικόνα, ότι δηλαδή η σέλα είναι ενσωματωμένη στην ουρά, να επικρατήσει και επιχειρήσεις να την ανοίξεις (κάτι που θα γίνει από κουμπάκι δίπλα στον κεντρικό διακόπτη και μόνο εφόσον υπάρχει το κλειδί στον τελευταίο), μία ακόμα έκπληξη σε περιμένει. Ο χώρος κάτω από τη σέλα είναι ιδιαίτερα μεγάλος και θα αποθηκεύσει ένα κλασικό full face κράνος (δίχως έντονες αεροτομές) και μερικά μικροπράγματα ακόμα, ενώ συμπληρωματικά στην ποδιά υπάρχει και ένα μικρό ντουλαπάκι, που όμως δεν κλειδώνει. 
Ο χώρος για τα γόνατα είναι άπλετος, ενώ το τιμόνι περνά αρκετά πάνω από αυτά, επιτρέποντας ακόμα και τον πιο ακραίο ελιγμό, δίχως τα γόνατα να είναι απαραίτητο να μετατοπιστούν. Η σέλα, αν και δεν σου γεμίζει το μάτι, πρέπει να είναι κατασκευασμένη από το ίδιο αυτό μαγικό αφρώδες που διαθέτει η αντίστοιχη του VFR και η ενόχληση που θα έχετε από τα μαλακά μόρια, όση ώρα και να κάτσετε, θα είναι η ίδια που θα είχατε αν τα τελευταία ήταν απονευρωμένα! 
Εκνευριστικά φιλοσοφημένο
Μπορεί αρχικά να πιστέψεις ότι θα βρεις αδυναμίες πάνω στο PCX και η αλήθεια είναι ότι σου δίνει και εκείνο κάποιες αφορμές. 
Οι αφορμές αυτές, όμως, είναι το τυράκι, η σέλα του (όταν είσαι καθισμένος πάνω της με τη βεβιασμένη άποψη ότι θα κρίνεις αρνητικά) γίνεται η φάκα και η χρήση του PCX αυτομάτως σε μεταμορφώνει στο ανόητο ποντίκι που πιάστηκε στην παγίδα. 
Αν συγκεντρώσεις μερικά από τα χαρακτηριστικά του PCX και τα τοποθετήσεις μεμονωμένα σε κάποιο άλλο scooter, το αποτέλεσμα μάλλον θα είναι τραγικό. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, απλά αναγκάζεσαι για άλλη μια φορά να λυγίσεις τα γόνατά σου και να προσκυνήσεις στο μεγαλείο της Honda, που κατάφερε αυτό που για τους υπολοίπους θα αποτελούσε την αχίλλειο πτέρνα, να το κάνει το δυνατό χαρτί της κατασκευής. Ο όγκος του PCX μπορεί να σου γεννά την εντύπωση ότι θα είναι λιγουλάκι δύσχρηστο μέσα στην ασφυκτική κίνηση της πόλης, αλλά στην ουσία είναι σαν την "Αλίκη στον Κόσμο των Θαυμάτων", μιας και ένα μαγικό φίλτρο κάνει αυτό να δείχνει μεγάλο και όλο τον κόσμο μικρότερό του και την ίδια στιγμή, όταν χρειαστεί, τόσο μικρό που μπορεί να τρυπώσει παντού. Μπορεί το μήκος του PCX να είναι σεβαστό ώστε να είναι άνετο για δύο άτομα, αλλά καταφέρνει να είναι ευέλικτο, χάρη στους τροχούς του. Οι τελευταίοι, καταφέρνουν να χαρίσουν μοναδική ισορροπία στην οδική συμπεριφορά του, εξοικονομώντας και χώρο κάτω από τη σέλα.
Το πλαίσιο, ακολουθώντας αυτή την φιλοσοφημένη λογική που κρύβεται πίσω από το PCX, δίχως να είναι το πιο άκαμπτο, χαρίζει σταθερότητα διατηρώντας την προδιαγεγραμμένη πορεία του scooter σε όλες τις καταστάσεις. Αντίθετα, θα απορροφήσει όποια κακή δύναμη θελήσει να μεταμορφώσει το πλατύ χαμόγελο του οδηγού του σε αυτή τη σφικτή γκριμάτσα φόβου. Το συνεργαζόμενο σύστημα πέδησης προτάσσει τη φιλικότητα, ακινητοποιώντας το scooter της Honda σε μικρή απόσταση και με πλήρη ασφάλεια! 
Γιατί μπορούσε και χρειαζόταν 
Πολλές φορές στην ιστορία της Honda, η απάντηση στο ερώτημα για τις αιτίες δημιουργίας κάποιας μοναδικής κατασκευής, είναι "γιατί μπορεί να το κάνει". Στον παραπάνω κανόνα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση και το προχωρημένο PCX, αν και την απάντηση αυτή τη φορά συμπληρώνει το "και χρειαζόταν". Ο λιλιπούτειος, τόσο σε διαστάσεις όσο και σε χωρητικότητα, κινητήρας του PCX συγκεντρώνει μεγάλες καινοτομίες που ο κόσμος των δύο τροχών βλέπει για πρώτη φορά και οι οποίες έχουν σαφείς οικολογικές προεκτάσεις. Αρχίζοντας από τα απλά και εύκολα, κάτω από τα καλοβαμμένα (πέρλα παρακαλώ) λευκά πλαστικά του PCX βρίσκουμε ένα μονοκύλινδρο κινητήρα που εκμεταλλεύεται στο έπακρο την αναγραφόμενη χωρητικότητά του, στα πραγματικά 124,9 κ.εκ. Η επόμενη πληροφορία σχετικά με αυτόν, είναι η πρώτη και η τελευταία που θα τον κάνει να φαντάζει απλός και αφορά στην ύπαρξη δύο βαλβίδων στην κεφαλή του. Την ψύξη του κινητήρα αναλαμβάνει το υγρό στοιχείο και από εδώ ξεκινά η σοφία που κρύβει αυτό το μονοκύλινδρο "διαμάντι", μιας και το ψυγείο είναι ενσωματωμένο πάνω στον κύλινδρο, επιτρέποντας τόσο το καλύτερο εξώθερμο έργο του όσο και το χαμηλότερο βάρος, μιας και απουσιάζει το όλο κύκλωμα σωληνώσεων μεταφοράς του ψυκτικού υγρού. Το δεύτερο στοιχείο αναφοράς είναι το σύστημα τροφοδοσίας, το οποίο αποτελείται από ένα προηγμένο σύστημα ηλεκτρονικού ψεκασμού τελευταίας γενιάς, που χαρίζει πολιτισμένη λειτουργίαστον κινητήρα, οικονομία καυσίμου και επιδόσεις. Πάντως, η μεγάλη ανατροπή και υπεροχή αυτού του κινητήρα είναι το σύστημα Idle Stop. Αναλυτικότερα, κάθε φορά που το scooter θα ακινητοποιηθεί για περισσότερο από 3 δευτερόλεπτα, ο κινητήρας σβήνει για να τεθεί ξανά σε λειτουργία αυτόματα με το που ο οδηγός στρέψει το γκριπ του γκαζιού! Φυσικά, η Honda έχει προνοήσει και με διακόπτη στο τιμόνι, ώστε να απενεργοποιείται κατ´ επιλογή η λειτουργία Idle Stop, με τον κινητήρα να βρίσκεται μονίμως σε λειτουργία. Ωστόσο, αν αναλογιστούμε ότι στην καθημερινή μετακίνηση μέσα στην πόλη και σε βάθος χρόνου οι εκκινήσεις του κινητήρα θα είναι αμέτρητες, αλλά θα πρέπει να γίνονται και άμεσα, μία κλασική μίζα δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει ανάλογα, τόσο σε αξιοπιστία όσο και σε ταχύτητα. Η Honda, λοιπόν, τοποθέτησε ένα σύστημα που έκανε την παρθενική και μοναδική μέχρι στιγμής εμφάνισή του πάνω στο Zoomer, το ACG. Το εν λόγω σύστημα, σύμφωνα με τη Honda, καταφέρνει να έχει λιγότερες τριβές από τα κλασικά αλτερνέιτορ, επιφέροντας μικρότερη κατανάλωση, ενώ η κοινή λογική επιβεβαιώνει τη συνέχεια των λεγόμενων της εταιρείας, ότι μειώνει το συνολικό όγκο και το βάρος του κινητήρα. Το ACG λειτουργεί υποδειγματικά και θέτει τον κινητήρα κυριολεκτικά τόσο άμεσα σε λειτουργία που κάνει τη διαδικασία εκκίνησης με την κλασική μίζα να δείχνει αισθητά χρονοβόρα. 
Και αν νομίζετε ότι εδώ "στέρεψαν" οι εκπλήξεις από το μαγικό κουτί της Honda, είστε γελασμένοι. Τίποτα από όλα τα προηγούμενα δεν θα μπορούσε να έχει αξία, αν αυτός ο κινητήρας δεν συγκέντρωνε τα χαρακτηριστικά λειτουργίας που διαθέτει. Οι 11,16 ίπποι στις 8.000 σ.α.λ και τα 1,21 kgm ροπής στις 6.000 σ.α.λ. καταφέρνουν να κινήσουν το PCX με χαρακτηριστική άνεση. Φυσικά, επιδόσεις και μικρή κατανάλωση είναι δύο έννοιες που δεν μπορούν να συνυπάρξουν, αλλά το PCX 125 όλα τα μπορεί! Και με τη χρήση του Idle Stop για κάθε 100 χλμ., το πράσινο scooter της Honda θα δαπανήσει μονάχα 2,8 λίτρα καυσίμου! 
Ποιότητα κύλισης
Το σύστημα απόσβεσης δείχνει συνηθισμένο, αλλά η λειτουργία του, για άλλη μια φορά, θα χαλαρώσει τους μύες της κάτω γνάθου, αφήνοντάς σας με το στόμα ανοικτό. Ένα τηλεσκοπικό πιρούνι με διάμετρο 31 χιλ. και διαδρομή 100 χιλ. και πίσω διπλά αμορτισέρ με διαδρομή 75 χιλ. καταφέρνουν να εξομαλύνουν την όποια ανωμαλία του δρόμου, πριν αυτή φτάσει στον αναβάτη. Η λογική της σφιχτής λειτουργίας του συστήματος ανάρτησης, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί τον άγραφο νόμο που επιβάλουν οι γείτονές μας Ιταλοί ώστε κάποιο scooter να έχει εμπορική επιτυχία, για καλή μας τύχη, δεν δείχνει αυτή τη φορά να απασχόλησε τη Honda. Οι αναρτήσεις του PCX συνεργάζονται υποδειγματικά τους μικρής διαμέτρου τροχούς που στηρίζουν, ξεπερνώντας τις σκανδαλώδεις κακοτεχνίες των δρόμων, βγαίνοντας σε όλες τις περιπτώσεις νικήτριες και με αναμφισβήτητη υπεροχή. Ένας τομέας στον οποίον η Honda έχει δαπανήσει χρόνο και χρήμα -και τα τελευταία χρόνια δείχνει αυτή της η εμμονή να την δικαιώνει- είναι τα συστήματα πέδησής της. Το scooter της Honda διαθέτει στον εμπρός τροχό δίσκο διαμέτρου 220 χιλ. με δαγκάνα 3 εμβόλων. Πίσω, σε αντίθεση με την προηγμένη τεχνολογικά φύση του PCX, βρίσκεται ένα ταμπούρο με διάμετρο 130 χιλ., που όμως τιμά την εμπιστοσύνη της επιλογής του από τη Honda, φέροντας λειτουργίες που θα ζήλευαν πολλά δισκόφρενα. Το σύστημα πέδησης του PCX είναι συνεργαζόμενο, με το ποσοστό δύναμης που φτάνει στον εμπρός τροχό να είναι ιδανικό ώστε να ισορροπεί το φρενάρισμα, αν ο αναβάτης επιλέξει κατά την επιβράδυνση να χρησιμοποιήσει μονάχα την αριστερή μανέτα. Τα φρένα παρέχουν καλή πληροφόρηση και έτσι ο αναβάτης μπορεί να εκμεταλλευτεί όλα τα αποθέματα δύναμής τους.
PCX and the city
To PCX 125 πατάει γερά και σταθερά τους τροχούς του στα σοκάκια της πόλης. Η αύρα που εκπέμπει, θα κάνει πολλά βλέμματα να στραφούν πάνω του, ενώ οι λιγότερο ντροπαλές προσωπικότητες που θα περάσουν δίπλα του θα αρχίσουν τις καταιγιστικές ερωτήσεις.
Αν απουσίαζαν οι ελάχιστης έντασης κραδασμοί, τόσο ο θόρυβος όσο και η απόδοση αυτού του κινητήρα θα σε έκαναν να πιστεύεις ότι η δύναμη του PCX αναβλύζει από κάποιον ηλεκτροκινητήρα. Η γεμάτη απόδοση και η γραμμική του λειτουργία, το καθιστούν απολαυστικό μέσα στην πόλη. Η βελόνα του κοντέρ θα σκαρφαλώσει με χαρακτηριστική ζωντάνια και θα σταματήσει την επιταχυνόμενη πορεία της στα 109 χλμ./ώρα, μια ταχύτητα που δεν θα επηρεαστεί έντονα είτε σε ανωφέρεια είτε σε κατωφέρεια. Σε αυτή την ταχύτητα, το PCX είναι υποδειγματικά σταθερό, ενώ η απουσία της ζελατίνας δεν θα απασχολήσει. Μπορεί οι εξωτερικές διαστάσεις του PCX να μην είναι οι πλέον μίνιμαλ, αλλά θα ελιχθεί με τη χάρη ποδηλάτου στην ασφυκτική κίνηση χάρη και στην μικρή ακτίνα στροφής του scooter. Η γεωμετρία είναι κοφτερή, το βάρος μικρό, και το PCX θα υπακούσει πρόθυμα σε κάθε εντολή του αναβάτη. Πάντως, μην περιμένετε κάποια ακραία αντίδραση από το scooter της Honda, μιας και κάθε φορά που κάποια απειλητική δύναμη θα επαναστατήσει για να "τσαλακώσει" τον αψεγάδιαστο χαρακτήρα του PCX, το πλαίσιο θα την απορροφήσει, αδρανοποιώντας την. Η σέλα έχει μικρή απόσταση από το έδαφος (761 χιλ.), γεγονός που θα χαρίσει ένα επιπλέον αίσθημα ασφάλειας στον οδηγό του "πράσινου" scooter.Η εξοικονόμηση καυσίμου με το Idle Stop και το αίσθημα οικολογικής προσφοράς που σε διακατέχει κάθε φορά που ο κινητήρας σβήνει, όταν δεν καλείται να παράγει έργο, σε γεμίζει ενοχές για τις ατελείωτες συνολικά ώρες που έχεις χρειαστεί να περιμένεις στα φανάρια με τον κινητήρα να δουλεύει στο ρελαντί. To Idle Stop δουλεύει απροβλημάτιστα, ενώ ο χρόνος επαναφοράς του κινητήρα σε ζωή είναι σχεδόν αμελητέος. Η μίζα του PCX (ACG) επίσης λειτουργεί υποδειγματικά και σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα ακριβή λειτουργία του φυγοκεντρικού συμπλέκτη, καθιστά τη λειτουργία του Idle Stop ακόμα πιο διακριτική.
Σχεδιαστικά, το PCX μοιράζεται την αισθητική λογική που επικράτησε τόσο στο DN-01 όσο και στο VFR 1200. Ανάγλυφες επιφάνειες που δείχνουν ενιαίες και ποιότητα κατασκευής σε υψηλά επίπεδα, κάνουν το πράσινο scooter της Honda να εκπέμπει πολυτέλεια.

Το PCX μπορεί να "σουλατσάρει" περήφανο στους δρόμους και να καυχιέται για μια σειρά καινοτομιών, που επιτρέπουν τη χαμηλή κατανάλωση και την περιορισμένη εκπομπή ρύπων.

Η μάσκα του scooter είναι και το τμήμα του PCX με το μεγαλύτερο όγκο. Φυσικά, η έξυπνη σχεδίασή της δεν θα εμποδίσει τη διέλευση ανάμεσα από τα αυτοκίνητα.

Η ουρά είναι λεπτή και διαθέτει περισσότερες γωνίες από το εμπρός μέρος, ενώ το πίσω φανάρι ταιριάζει γάντι με το υπόλοιπο φουτουριστικό σύνολο.

Ο χώρος κάτω από τη σέλα είναι τεράστιος και θα χωρέσει ακόμα και ένα κλασικό full face κράνος.

Δίχως να είναι τα ισχυρότερα της κατηγορίας, είναι αποτελεσματικά, ενώ τα υψηλά επίπεδα πληροφόρησης που παρέχουν, δημιουργούν το απαραίτητο αίσθημα ασφάλειας.

Στη λογική του SΗ, το PCX διαθέτει τριγωνικό ψαλίδι αλουμινίου, που βάζει το λιθαράκι του στην τόσο καλή οδική συμπεριφορά τουμοντέλου.

Idle Stop
Το σύστημα Idle Stop δεν είναι κάτι καινούργιο για τον κόσμο των κινητήρων εσωτερικής καύσης, αλλά πρωτόγνωρο για τον κόσμο της μοτοσικλέτας. Φυσικά, η τεχνογνωσία της Honda πάνω στο συγκεκριμένο θέμα είναι μεγάλη, μιας και χρόνια το χρησιμοποιεί στα υβριδικά αυτοκίνητά της που έχουν σαρώσει τα βραβεία ευρεσιτεχνίας. Πώς όμως λειτουργεί το Idle Stop; Αρχικά, για να ενεργοποιηθεί το σύστημα θα πρέπει το PCX να κινηθεί με ταχύτητα μεγαλύτερη από 8 χλμ./ώρα. Αυτό γίνεται ώστε να μην ενεργοποιηθεί το σύστημα κατά τη διάρκεια προθέρμανσης του κινητήρα. Αφού λοιπόν το PCX περάσει το γκαράζ του σπιτιού σας και κινηθεί στο δρόμο, κάθε φορά που ο εγκέφαλος του συστήματος θα αντιλαμβάνεται την πλήρη ακινητοποίηση του οχήματος, θα μπαίνει σε αναμονή 3 δευτερολέπτων. Αν η κινητική κατάσταση του PCX δεν αλλάξει, θα ενημερώσει αρχικά με ενδεικτική λυχνία που υπάρχει στο κοντέρ και μετά από ένα δευτερόλεπτο θα διακόψει τη λειτουργία του κινητήρα. Ο κινητήρας θα επανέλθει… στη ζωή με πρωτόγνωρα άμεσο τρόπο, με το που ο οδηγός περιστρέψει ελάχιστα το γκριπ του γκαζιού! Πανέξυπνο και απλό στη σύλληψη σύστημα, που επιφέρει μείωση της τάξης του 5% στην ήδη χαμηλή κατανάλωση του PCX.

ACG
 Είναι βέβαιο ότι το Idle Stop δεν θα μπορούσε να έχει την αποτελεσματικότητα και την άψογη λειτουργία που έχει, δίχως αυτό το πρωτοποριακό σύστημα εκκίνησης του κινητήρα. Το ACG είναι ένα απλό στη σύλληψη, όχι όμως και στην κατασκευή, σύστημα, που παντρεύει δύο λειτουργικά αυτόνομα εξαρτήματα του κινητήρα σε ένα πακέτο. Το ACG είναι επιφορτισμένο με το ρόλο της μίζας όσο ο κινητήρας είναι σε παύση και έτσι, κάθε φορά που ενεργοποιείται το μπουτόν της μίζας του PCX ή δίνει εντολή ο εγκέφαλος του Idle Stop, περιστρέφει το στρόφαλο. Όταν ο κινητήρας τεθεί σε λειτουργία, αναλαμβάνει νέο ρόλο και, περιστρεφόμενο πλέον από την ορμή του θερμικού κινητήρα, εκτελεί χρέη γεννήτριας, φορτίζοντας την μπαταρία και δημιουργώντας το ρεύμα για το μπουζί. Ακόμη κι αν αφήσουμε στο περιθώριο το ασύλληπτο γεγονός της διπλής λειτουργίας, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο ACG, καθώς καταφέρνει (μιας και είναι ενσωματωμένο στο στρόφαλο) να εκκινεί τον κινητήρα άμεσα και δίχως τη σπατάλη χρόνου που απαιτούν η εμπλοκή και η απεμπλοκή του κόμπλερ που διαθέτει μια κλασική μίζα.

PCX 125 in true life 
Το σύστημα Idle Stop τοποθετήθηκε στο CPX για δύο λόγους: πρώτον, για να επιφέρει χαμηλή κατανάλωση και δεύτερον, για να χαμηλώνει το επίπεδο ρύπων. Πόσο χρήσιμο όμως μπορεί να αποδειχθεί το εν λόγω σύστημα και κατά πόσο δικαιολογεί το λόγο ύπαρξής του. Το δοκιμάσαμε σε μια δημοφιλή διαδρομή (Πειραιά - Κηφισιά) και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: το Idle Stop ενεργοποιήθηκε 25 φορές, κρατώνταςτον κινητήρα σβηστό για περισσότερο από 10 λεπτά, σε μία απόσταση 28,9 χλμ.!
Πειραιάς
Η εκκίνηση δόθηκε στην μπούκα του μεγαλύτερου λιμένα της χώρας. Το CPX, με ενεργοποιημένο το σύστημα Idle Stop, δείχνει να μην κρατιέται να μας αποδείξει ότι η ασφυκτική κίνηση είναι το στοιχείο του. Ακολουθώντας περιφερειακά το λιμάνι από την οδό Μιαούλη, ανηφορίσαμε την Κόνωνος, για να βρεθούμε στην αρχή της Πειραιώς, που μας οδήγησε μέχρι την Πλατεία Ομονοίας. Ο κανόνας που επιβεβαίωσε η πορεία μας με το PCX είναι ότι αν προλάβεις ένα φανάρι πράσινο, το ίδιο θα γίνει και με τα υπόλοιπα. 
Πειραιάς - Ομόνοια
Χιλιόμετρα: 11,5
Ενεργοποιήθηκε 3 φορές το Idle Stop 
Χρόνος αναμονής: 90 δλ.
Ομόνοια - Σύνταγμα
Ακόμα και στο ασφυκτικά πηγμένο κέντρο της 
Αθήνας, στη σέλα του PCX απολαμβάνεις στιγμές διασκέδασης και αναζητάς το δρόμο που είναι περισσότερο μποτιλιαρισμένος για τη συνέχεια της δοκιμασίας. Μέσω της ακινητοποιημένης οδού Σταδίου, η δοκιμασία του PCX συνεχίζει και επόμενος σταθμός ορίζεται το Σύνταγμα, όπου και φτάσαμε σε χαλαρό ρυθμό, μέσα σε λιγότερα από 10 λεπτά.
Ομόνοια - Σύνταγμα
Χιλιόμετρα: 1,4
Ενεργοποιήθηκε 6 φορές το Idle Stop 
Χρόνος αναμονής: 121 δλ.
Σύνταγμα
Αν και η μέρα είναι ιδιαίτερα ζεστή, το PCX 125 καταφέρνει να κρατήσει το ηθικό ψηλά και επόμενος στόχος πλέον είναι το Hilton. Μέσω της οδού Όθωνος και διανύοντας ένα μικρό κομμάτι της Αμαλίας, στρίβουμε δεξιά και ακολουθούμε την Βασιλίσσης Σοφίας που θα μας οδηγήσει στο Hilton. 
Σύνταγμα - Hilton
Χιλιόμετρα: 1,8
Ενεργοποιήθηκε 6 φορές το Idle Stop 
Χρόνος αναμονής: 67 δλ.

Hilton
Η άνοδος της Κηφισίας αποτελεί πρόκληση για το PCX, το οποίο καλείται να δείξει ότι τα καταφέρνει και στις πιο υψηλές ταχύτητες. Επόμενος σταθμός, λοιπόν, ο Πύργος του ΟΤΕ. Συνεχίζουμε την πορεία μας πάνω στη Βασιλίσσης Σοφίας 
για να καταλήξουμε στην αρχή της Κηφισίας.
Hilton - Πύργος ΟΤΕ
Χιλιόμετρα: 9,9
Ενεργοποιήθηκε 3 φορές το Idle Stop 
Χρόνος αναμονής: 99 δλ.
Πύργος ΟΤΕ
Η Κηφισίας αποτελεί το δυσκολότερο πεδίο δοκιμής του PCX, καθώς πρέπει να επιταχύνει σβέλτα, να κινηθεί με μεγάλη μέση ωριαία και να επιβραδύνει δυναμικά. Επόμενος στόχος και τερματικός, ο σταθμός του ηλεκτρικού στην Κηφισιά.
Πύργος ΟΤΕ - Σταθμός ΗΣΑΠ Κηφισιάς
Χιλιόμετρα: 4,3
Ενεργοποιήθηκε το 7 φορές Idle Stop 
Χρόνος αναμονής: 224 δλ.
ΗΣΑΠ Κηφισιάς 
Αν και έχοντας διασχίσει σχεδόν όλη την Αθήνα, τόσο το PCX όσο και ο οδηγός του διατηρούν θετικό και αισιόδοξο πνεύμα.

Συμπέρασμα
Πολλά βήματα μπροστά
Κρατώντας χαμηλούς τόνους για την τεχνολογική υπεροχή του scooter της και θέλοντας να αντιμετωπίσει επί ίσοις όροις τον ανταγωνισμό, η Honda φρόντισε, πριν βγάλει στον έξω κόσμο το "καμάρι" της, να το εξοπλίσει με τα καλύτερα δυνατά εφόδια: αισθητική, ποιότητα κατασκευής, χώρους και ποιότητα κύλισης. Ακόμα και αν αγνοήσεις την τόσο χαμηλή κατανάλωση καυσίμου και την ευαισθησία που δείχνει στο περιβάλλον, το PCX αποτελεί ένα ολοκληρωμένο, ιδιαίτερα καλό και μαγικά αγχολυτικό scooter. Η Honda με το PCΧ ανοίγει το δρόμο στα φτηνά, πράσινης λογικής τεχνολογικά προηγμένα δίκυκλα

 
 Με οικολογική και οικονομική συνείδηση
Τιμή- Τεχνικά χαρακτηριστικά- Πλαίσιο-Αναρτήσεις-Φρένα- Εξοπλισμός- Βαθμολογία


ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ