4 tips οδήγησης που μπορεί να σου σώσουν τη ζωή

Οι δρόμοι κρύβουν αναρίθμητους κινδύνους. Δες τι πρέπει να κάνεις για να καταφέρεις να επιβιώσεις.

Σαν μοτοσυκλετιστές ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με απρόσμενους κινδύνους. Προσπαθούμε συνεχώς να βελτιωνόμαστε προκειμένου να τους αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά, αλλά δεν είμαστε μόνοι μας στους δρόμους και δυστυχώς δεν εξαρτώνται όλα από εμάς. Ας δούμε μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουμε στον πόλεμο των δρόμων.
 
Να οδηγείς γνωρίζοντας ότι δεν σε βλέπουν

Το μικρό μέγεθος και η μεγάλη ταχύτητα με την οποία μπορεί να κινηθεί μια μοτοσυκλέτα κάνουν πιο δύσκολο το να την αντιληφθούν οι άλλοι χρήστες του δρόμου. Αν σε αυτό υπολογίσουμε και την πιθανότητα του να είναι κάποιος οδηγός αφηρημένος, κουρασμένος ή να σαχλαμαρίζει με το κινητό του, τότε οι πιθανότητες να δει τη μοτοσυκλέτα μειώνονται ακόμα περισσότερο. Για να αποφύγεις τις δυσάρεστες καταστάσεις, μην κάνεις απότομους ελιγμούς και μη μένεις στις τυφλές γωνίες.

Έχε πάντα μια έξοδο διαφυγής

Όταν ακινητοποιείσαι στο φανάρι είναι καλό να σταματάς δίπλα σε αυτοκίνητο και όχι ακριβώς από πίσω του, ώστε σε περίπτωση που δεν καταφέρει να φρενάρει αυτός που έρχεται από πίσω, να έχει μια έξοδο διαφυγής. Έτσι, ακόμα κι αν η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, δεν θα βρεθείς ανάμεσα σε δυο αυτοκίνητα.  Επίσης, και εδώ το να κρατάς αποστάσεις από τα οχήματα είναι πολύ σημαντικό, καθώς ο ίδιος ο δρόμος αποτελεί έξοδο διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου.

Μην ξεπερνάς τα όριά σου

Όταν πηγαίνεις «γυρεύοντας» έχεις περισσότερες πιθανότητες να εμπλακείς σε ατύχημα, ακόμα και χωρίς να φταις. Μειώνοντας λίγο την ταχύτητά σου, έχεις περισσότερο χρόνο να σκεφτείς και να αντιδράσεις αν κάτι πάει στραβά. Επίσης, για να βελτιωθείς ως αναβάτης πρέπει να ξέρεις τι κάνεις, πότε το κάνεις και γιατί το κάνεις και το να πηγαίνεις με την «ταυτότητα στο στόμα» δεν σε ωφελεί ιδιαίτερα.

Τοποθετήσου σωστά στη λωρίδα

Το σημείο που τοποθετείς τη μοτοσυκλέτα σου στο δρόμο παίζει καθοριστικό ρόλο καθώς όχι μόνο βοηθάς τους άλλους οδηγούς να αντιληφθούν την παρουσία σου, αλλά είσαι σε θέση να δεις πιο μακριά και να εντοπίσεις έγκαιρα τυχών κινδύνους. Θα διαπιστώσεις ότι πρέπει συνεχώς να προσαρμόζεις τη θέση σου ανάλογα με το πώς κινούνται τα αυτοκίνητα μπροστά σου, ώστε να διατηρείς αυτά τα πλεονεκτήματα.   

  • Γιάννης

    Το φανάρι τις μηχανή σου είναι πάντα σε ευθεία γραμμή με έναν απ τους πλαινους καθρέπτες του προπορευομενου αυτοκινήτου, πάντα κινήσε κοντά στις διαχωριστηκες λωρίδες βλέποντας τα τα στοπ φώτα τριών τεσσάρων αυτοκινήτων μπροστά σου. Πότε στην μέση τις λωρίδας

     
  • Πάνος

    Κάθε μέρα βλέπω πολλούς που κάνουν "διήθηση" δηλαδή περνούν ανάμεσα από σειρά μποτιλιαρισμένων αυτοκινήτων με χίλια, σαν να μην υπάρχει αύριο κυριολεκτικά με την ... ταυτότητα στο στόμα. Σκέφτομαι τί θα γίνει εάν κάποιος ΙΧης ανοίξει την πόρτα για να ... φτύσει (μην γελάτε το έχω δει και αυτό) ή να αλλάξει ξαφνικά λωρίδα.

      1
  • Manolis

    Ανάμεσα σε δύο αμάξια είναι ποιο ασφαλές. αν έχει δύο αλλιώς δίπλα στο αμάξι σωστό εξοπλισμό και άλλα

     
  • Nikos

    Περνάς όλα τα φανάρια ακόμη και τα πρασινα ελέγχοντας και όλα τα στενά σαν να έχεις STOP.

      31