Αυτό που κανένας αναβάτης δεν πρέπει να παραλείπει

Ο προστατευτικός εξοπλισμός είναι απαραίτητος σε όλους τους αναβάτες. Οι δικαιολογίες ότι κοστίζει ακριβά ή ότι δεν είστε αναγκασμένοι να χρησιμοποιήσετε, δεν έχουν υπόσταση και είναι εκτός λογικής.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιος σχετικός νόμος που να σας υποχρεώνει να είστε κατάλληλα εξοπλισμένοι όταν οδηγείτε μοτοσυκλέτα, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλή ιδέα να κυκλοφορείτε με ενδυματολογικές επιλογές κατάλληλες για απογευματινή έξοδο σε παραλιακή καφετέρια. Ακόμα και στην περίπτωση του κράνους που είναι υποχρεωτικό, υπάρχουν πολλά παραδείγματα καθημερινά από αναβάτες που δεν το χρησιμοποιούν. Αν είστε από αυτούς που αμφισβητούν την χρησιμότητα και τα πλεονεκτήματα που φέρει γενικά ο μοτοσυκλετιστικός εξοπλισμός ή απλώς το βρίσκετε περιττό, λόγω της δικής σας ιδιοσυγκρασίας, αρκεί να απευθυνθείτε σε ένα οδηγό αγώνων ή σε κάποιον που είχε την εμπειρία μιας πτώσης και τότε θα σας λυθούν όλες οι απορίες. Η αγορά προσφέρει σχέδια για να ταιριάζουν με τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός, οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με το τι ψάχνει ο καθένας, ενώ πλέον έχουν σχεδιαστεί πιο άνετα από ποτέ. Εκτός από την προφανή προστασία σε περίπτωση πτώσης, τα κατάλληλα ρούχα και κράνος μπορούν να μειώσουν την κούραση και να αυξήσουν την συγκέντρωση κατά την οδήγηση.  

Κράνος

Ένα κράνος σας προστατεύει από την απώλεια ακοής, από έντομα, από τα φαινόμενα της φύσης, όπως βροχές, σκόνη, χαλάζι και μπορεί να σώσει τη ζωή σας με την προστασία του κεφαλιού και του εγκεφάλου, σε περίπτωση σύγκρουσης. Το κράνος που θα επιλέξουμε πρέπει να πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφαλείας. Αυτό σημαίνει ότι έχει περάσει δοκιμές για προστασία από κρούση, διείσδυση, παραμονή στο κεφάλι και τα υλικά από τα οποία αποτελείται, να μπορούν να απορροφήσουν τους κραδασμούς και τις δυνάμεις περιστροφής που αναπτύσσονται. Χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με τη χρήση τους και μπορούμε να συναντήσουμε full-face, ανοιγόμενα και τύπου jet, με τα full face να είναι τα πιο ασφαλή. Σύμφωνα με έρευνες, για κάθε 100 αναβάτες που έχασαν τη ζωή τους και δεν φορούσαν κράνος, το 37% θα είχε σωθεί αν είχε χρησιμοποιήσει κράνος. 

Μπουφάν και παντελόνι

Ένας καλά σχεδιασμένος ρουχισμός αναβάτη θα σας προστατεύσει από την έκθεση στον ήλιο, στον άνεμο και τη βροχή  και είναι η πρώτη γραμμή άμυνας. Το μπουφάν είναι ένα σημαντικό αξεσουάρ, που προστατεύει το επάνω μέρος του κορμού, όπως ώμους , αγκώνες και πλάτη. Ορισμένοι αναβάτες φορούν μόνο μπουφάν, ξεχνώντας ότι και τα πόδια είναι εξίσου ευάλωτα. Τα βαμβακερά ρούχα σκίζονται μέσα σε δευτερόλεπτα, ενώ τα σακάκια, τα σορτς και οι φόρμες, προσφέρουν αμελητέα προστασία. Όσο για τα δερμάτινα, αν δεν είναι ειδικής κατασκευής για χρήση σε μοτοσυκλέτα, θα έχουν την ίδια τύχη με τα βαμβακερά. Χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, αδιάβροχα και αναπνέοντα, χειμερινά, καλοκαιρινά ή τεσσάρων εποχών, υφασμάτινα και δερμάτινα, τα οποία θεωρούνται πιο ανθεκτικά σε πτώσεις, λόγω σκληρότερου υλικού. Για τους ζεστούς μήνες, οι κατασκευαστές έχουν προβλέψει διάτρητο ή με λεπτή ύφανση εξοπλισμό. Αν θέλετε να είστε πιο κομψός, υπάρχουν στην αγορά, παντελόνια τζιν, από ενισχυμένο Kevlar, που προσφέρουν αρκετή προστασία. Φροντίστε να είστε πάντα προστατευμένος και όχι ντυμένος για την παραλία. Το δέρμα σας δεν αντέχει την τριβή με την άσφαλτο και δεν πρέπει να το αφήνετε ακάλυπτο. Μια σύγκρουση ακόμα και με μικρές ταχύτητες, μπορεί να το καταστρέψει και να χρειαστεί μήνες για να επανέλθει. Τα σωστά ρούχα μπορεί να κοστίζουν, αλλά δεν χρειάζεται να εμπλακείτε σε σύγκρουση για να δείτε αν αξίζουν τον κόπο. 

Μπότες και γάντια

Τα χέρια και τα πόδια είναι περίπλοκοι μηχανισμοί που κατασκευάζονται από πολλά λεπτά κόκαλα. Μπορούν να θρυμματιστούν ή να σπάσουν πολύ εύκολα. Τα πόδια στηρίζουν το βάρος του κορμού μας, καθώς και το βάρος της μοτοσυκλέτας. Σε περίπτωση πτώσης, οι μπότες, θα πρέπει να διαχειριστούν όλη αυτή την πίεση. Οι μπότες θα πρέπει να είναι δερμάτινες με σκληρή θωράκιση γύρω από τον αστράγαλο. Ενστικτωδώς, είναι το πρώτο πράγμα που χρησιμοποιούμε, για να προστατευθούμε και έχουν άμεση επαφή με το έδαφος, είναι τα χέρια. Τα δερμάτινα γάντια με ενίσχυση, θα προστατεύσουν την παλάμη, τον καρπό και τις αρθρώσεις των δαχτύλων και θα διαφυλάξουν το δέρμα μας, από την τριβή.