Βασικές συμβουλές ασφαλείας για μοτοσυκλετιστές

Βασικές συμβουλές ασφαλείας για μοτοσυκλετιστές

Βασικές συμβουλές ασφαλείας για μοτοσυκλετιστές

Η οδήγηση μοτοσικλέτας είναι μια απόλαυση, αλλά μπορεί να γίνει και επικίνδυνη δραστηριότητα, είτε για τον αναβάτη είτε για οδηγούς άλλων οχημάτων. Eίναι ζωτικής σημασίας για τους μοτοσικλετιστές να είναι πάντα σίγουροι ότι κάνουν ό, τι μπορούν για να προφυλάσσουν τους ίδιους και τους άλλους, στο δρόμο.

Μην οδηγείτε ποτέ μοτοσυκλέτα εάν δεν έχετε δίπλωμα

Ξεκινάμε από τα προφανή: Μην οδηγείτε μοτοσυκλέτα, εάν δεν διαθέτετε το κατάλληλο δίπλωμα για αυτή. Η παρακολούθηση ενός μαθήματος ασφαλούς οδήγησης μοτοσυκλέτας, θα αυξήσει τις δεξιότητές σας ως αναβάτη και θα σας προετοιμάσει καλύτερα για ελιγμούς έκτακτης ανάγκης, εφόσον χρειαστεί.

●        Να φοράτε πάντα κατάλληλο κράνος

Η χρήση κράνους μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου λόγω μεγάλου τραυματισμού στο κεφάλι σε περίπτωση ατυχήματος. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, το κράνος είναι υποχρεωτικό. Πρέπει να φοράτε κράνος κάθε φορά που οδηγείτε μοτοσικλέτα, ακόμα και για σύντομες διαδρομές

Όταν αγοράζετε ένα ολοκαίνουργιο κράνος, βεβαιωθείτε ότι πληροί τα πρότυπα ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ECER  Τα εγκεκριμένα κράνη μπορούν να εμφανίζουν το λογότυπο ECER (είτε βαμμένο είτε ως αυτοκόλλητο), συνήθως στην επιφάνεια πίσω από το κράνος.  Ελέγξτε την ετικέτα στο εσωτερικό για να βεβαιωθείτε εάν το κράνος είναι πιστοποιημένο από έναν ή άλλους οργανισμούς.

●        Ελέγξτε τη μοτοσυκλέτα σας πριν οδηγήσετε

Πριν από κάθε βόλτα, κάντε έναν γρήγορο έλεγχο για να διαπιστώσετε ότι η μοτοσυκλέτα σας είναι ασφαλής για χρήση στο δρόμο. Αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο ότι τα ελαστικά είναι σωστά φουσκωμένα και ότι δεν έχουν φθαρεί, αλλά και έλεγχο στα φρένα. Εάν παρατηρήσετε σημάδια διαρροής υγρού ή λαδιού κάτω από τη μοτοσυκλέτα ή διαφορετικά σημάδια βλάβης ή φθοράς, μην διακινδυνεύσετε να οδηγήσετε.

●        Καθίστε και κρατηθείτε σωστά

Συνιστάται να κάθεστε στη μέση του καθίσματος και να κρατάτε το τιμόνι και με τα δύο χέρια, εκτός από την περίπτωση που χρειαστεί να επικοινωνήσετε με κάποιο νόημα. Εάν έχετε έναν συνεπιβάτη που δεν έχει εμπειρία στην οδήγηση/χρήση μοτοσικλέτας, αιτιολογήστε τις προφυλάξεις προστασίας πριν οδηγήσετε.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Ακολουθήστε τους κανόνες κυκλοφορίας και να είστε προσεκτικοί με διαφορετικά οχήματα

Στις περισσότερες συγκρούσεις μεταξύ μοτοσυκλέτας και άλλου οχήματος, ο αναβάτης υφίσταται τους σοβαρότερους τραυματισμούς και ζημιές.  Ενώ δεν μπορείτε πάντα να προβλέψετε τι μπορούν να κάνουν διαφορετικοί οδηγοί, θα είστε σε θέση να περιορίσετε τον κίνδυνο των σχετικών ατυχημάτων τηρώντας τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, και μην αναλαμβάνοντας υπερβολικούς κινδύνους.

Σε γενικές γραμμές, υποθέστε ότι οι οδηγοί δεν μπορούν να σας δουν και ενεργήστε ανάλογα. Δώστε επιπλέον προσοχή στα οχήματα γύρω σας, ιδιαίτερα αν παρατηρήσετε ότι οι οδηγοί τους δεν είναι προσεκτικοί. Αφήστε αρκετή απόσταση ανάμεσα σε εσάς και το όχημα πριν από εσάς, ώστε να έχετε χρόνο για να αντιδράσετε εάν ο οδηγός φρενάρει ξαφνικά. Έχετε πάντα το νου σας, στα οχήματα που μπορεί να αλλάξουν αιφνιδιαστικά λωρίδα και να εισέλθουν στην δική σας.

●        Προσέξτε για φθαρμένο οδόστρωμα και εμπόδια

Οι μοτοσυκλετιστές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για εμπόδια στο δρόμο (όπως πεσμένα κλαδιά και πετρελαιοκηλίδες) και ανώμαλες επιφάνειες-οδικές κακοτεχνίες. Μια μοτοσικλέτα έχει λιγότερη επαφή με το δρόμο από ένα αυτοκίνητο, επομένως είναι ευκολότερη η απώλεια πρόσφυσης και σταθερότητας, που μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα

●        Αποκτήστε μια μοτοσικλέτα με σύστημα αντιμπλοκαρίσματος πέδησης ABS

Ένα σύστημα αντιμπλοκαρίσματος ή αντιολισθητικής πέδησης (ABS) εμποδίζει τους τροχούς της μοτοσυκλέτας σας να μπλοκάρουν κάτω από το έντονο φρενάρισμα, μειώνοντας τον κίνδυνο να γλιστρήσετε ή/και να χάσετε τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας. Εάν το ποδήλατό σας είναι εφοδιασμένο με φρένα ABS, η πιθανότητα θανάτου από ατύχημα μειώνεται κατά 37%. 

●        Ποτέ μην οδηγείτε υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών, ή με άλλα προβλήματα

Δεν πρέπει να οδηγείτε μοτοσικλέτα μόλις μειωθεί η κρίση, η εγρήγορση, η ισορροπία και οι διαφορετικές απαραίτητες δεξιότητες οδήγησης. Αυτό περιλαμβάνει οδήγηση σε κατάσταση μέθης ή υπό την επήρεια φαρμάκων, καθώς και ορισμένα φάρμακα. η προσωρινή κατάσταση στην οποία έχετε βρεθεί μπορεί να βλάψει την ικανότητά σας να οδηγείτε.

Προσαρμοστείτε σε ή προετοιμαστείτε κατάλληλα για αντίξοες ατμοσφαιρικές συνθήκες

Η βροχή, το χιόνι, οι ισχυροί άνεμοι και οι διαφορετικές δυσμενείς ατμοσφαιρικές συνθήκες θα δημιουργήσουν πρόσθετους κινδύνους στην οδήγηση. Αλλάξτε την οδήγησή σας κατά συνέπεια – για παράδειγμα σε βρεγμένους δρόμους, πρέπει να αποφύγετε τις απροσδόκητες στροφές, καθώς έχετε λιγότερο χώρο για σφάλματα και μπορεί να γλιστρήσετε. Εάν δεν είστε βέβαιοι ότι μπορείτε να οδηγήσετε με ασφάλεια σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, μην οδηγήσετε καθόλου.

NETBET ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ.

● Φορέστε έντονα ευδιάκριτο και κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό

Τα χέρια και τα πόδια πρέπει είναι πλήρως καλυμμένα, ιδανικά με δερμάτινο εξοπλισμό, και τα παπούτσια ή οι μπότες πρέπει να καλύπτουν τους αστραγάλους σας. Μην φοράτε παπούτσια που μπορεί να γλιστρήσουν, όπως σανδάλια. Φοράτε πάντα γάντια για να προστατεύσετε τα χέρια σας και να αυξήσετε την πρόσφυση των χεριών στις χειρολαβές

●        Χειρίζεστε μια νέα ή άγνωστη μοτοσυκλέτα με πολλή προσοχή

Πριν οδηγήσετε οποιαδήποτε νέα ή άγνωστη μοτοσυκλέτα, εξοικειωθείτε με τον χειρισμό και την απόκρισή του σε έναν εξαιρετικά ελεγχόμενο χώρο σαν έναν ήσυχο δρόμο.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »