Η πρωτεύουσα της Ελβετίας, Ζυρίχη.

Η πρωτεύουσα της Ελβετίας, Ζυρίχη.

Γιατί η Ελβετία απαγορεύει τους αγώνες μοτοσυκλέτας από το 1955;

Η Ελβετία είναι μια «εξαίρεση» σε πολλούς κανόνες χωρών ανά τον κόσμο. Πέρα από τα «προφανή» που όλοι γνωρίζουμε, η Ελβετία έχει δρόμους που διέπονται από αυστηρότατους νόμους.

Δεν είναι τυχαίο που τα πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα στην χώρα είναι ο φόβος και ο τρόμος όσων την διασχίζουν, καθώς υπολογίζονται τόσο με βάση την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, όσο και με την οικονομική κατάσταση των παραβατών. Εσείς όμως γνωρίζατε ότι στην ειδυλλιακή αυτή χώρα, υπάρχει απαγόρευση των αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού γενικότερα, από το 1955; Ποιος είναι ο λόγος;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

 

Το ατύχημα στο Le Mans το 1955 έφερε την καθολική απαγόρευση

Μπορεί να σκέφτεστε την Ελβετία ως το «καταφύγιο» πλούσιων προσωπικοτήτων από τους αγώνες ταχύτητας αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας, αλλά ίσως εκπλαγείτε αν μάθετε ότι στην χώρα υπάρχει απαγόρευση τέλεσης μηχανοκίνητων αγώνων από το 1955! Την χρονιά εκείνη, καταγράφηκε πιθανώς το χειρότερο ατύχημα που έχει καταγραφεί ποτέ στο Motorsport: Στον αγώνα των 24 ωρών του Le Mans, ο Pierre Levegh σκοτώθηκε σε ένα τρομερό συμβάν, μαζί με ακόμα 84 θεατές, ενώ 120 άτομα τραυματίστηκαν. Ναι, η πίστα του Le Mans δεν είναι στην Ελβετία, το ξέρουμε. Όμως η χώρα πήρε άμεσα μέτρα και απαγόρευσε την διεξαγωγή μηχανοκίνητου αθλητισμού εντελώς! Ούτε αυτοκίνητο, ούτε μοτοσυκλέτα…
 

Δειλά βήματα και σκέψεις για άρση της απαγόρευσης

Στα 70 και πλέον χρόνια που ακολούθησαν την αρχική απαγόρευση, οι αγώνες κυριολεκτικά μεταμορφώθηκαν, κάνοντας άλματα στο επίπεδο της ασφάλειας για τους συμμετέχοντες και τους θεατές, ενώ φυσικά είναι μια… μηχανή που φέρνει Πακτωλό χρημάτων στις χώρες που μπορούν να τους φιλοξενήσουν. Το 2018, η χώρα φιλοξένησε αγώνα Formula E στην Ζυρίχη, καθώς οι ιθύνοντες του σπορ κατάφεραν να άρουν την απαγόρευση, για τα ηλεκτρικά οχήματα. Τώρα, η τελευταία πρόταση οριστικής άρσης αυτής της παράξενης απαγόρευσης, θα συζητηθεί από την κυβέρνηση στους επόμενους μήνες.
 

Στο τραπέζι και επαναπροσδιορισμός των «θρυλικών» προστίμων της

Όπως γράψαμε και παραπάνω,  τα πρόστιμα ταχύτητας στους δρόμους της Ελβετίας, έχουν δημιουργήσει μια κάποια «κακή φήμη», λειτουργώντας ακόμη και ως αποτρεπτικός παράγοντας για να επισκεφθεί κάποιος την χώρα. Η επιβολή των προστίμων στην Ελβετία γίνεται τόσο ανάλογα με το πόσο ξεπέρασες το όριο ταχύτητας, όσο και με το ποια είναι η οικονομική σου κατάσταση. Το 2010, ένας Σουηδός οδηγός έφαγε «καμπάνα» 1 εκατομμυρίου ευρώ, αφού πήγαινε με 290 χλμ/ώρα, μέσα σε μία Mercedes SLS AMG! Σύμφωνα με τις ίδιες διεθνείς πηγές, το σύστημα επιβολής προστίμων πιθανόν αλλάξει σημαντικά. Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες με αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, στην χώρα;