Κράνος και Ταχύτητα: Η Δύσκολη Ισορροπία των Ελλήνων Μοτοσικλετιστών
Φοράνε κράνος αλλά τα όρια ταχύτητας τους “πνίγουν”
Μείωση στην παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και κατανάλωση αλκοολ
Παράνομο παρκάρισμα: ένα διαρκές πρόβλημα στις πόλεις
Μεγαλύτερη αυστηρότητα στους νόμους ζητάνε οι οδηγοί
Φοράνε κράνος αλλά τα όρια ταχύτητας τους “πνίγουν”
Πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία ερευνών “About People”, με τη συμμετοχή 1.318 οδηγών από όλη την Ελλάδα, δείχνει τις αλλαγές στην οδηγική συμπεριφορά των Ελλήνων οδηγών την τελευταία 8ετία. Μεγαλύτερη συνέπεια απέναντι στη χρήση κράνους φαίνεται να έχουν οι οδηγοί μοτοσυκλέτας με το 78,7% να δηλώνει ότι τον τελευταίο χρόνο ΔΕΝ έχει οδηγήσει χωρίς να φοράει κράνος, έναντι του 55,6% τον Μάρτιο του 2017 που διεξήχθη ξανά η έρευνα.
Ταυτόχρονα όμως σε ερώτηση που αφορά τα όρια ταχύτητας και αν τον τελευταίο χρόνο έχουν οδηγήσει πάνω από το επιτρεπτό όριο, η πλειοψηφία των οδηγών, 60,2%, απάντησε θετικά.
Μείωση στην παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και κατανάλωση αλκοολ
Στα ευρήματα της έρευνας φαίνεται η μείωση στις παραβιάσεις του ερυθρού σηματοδότη και η μεγαλύτερη υπευθυνότητα των οδηγών απέναντι στην κατανάλωση αλκοόλ. Συγκεκριμένα σε ερώτηση αν έχουν παραβιάσει τον τελευταίο χρόνο κόκκινο σηματοδότη, το 84,2% απάντησε αρνητικά. Το ανάλογο ποσοστό προ οχταετίας ήταν 76,5%. Πάνω από το 80% ήταν και το ποσοστό που απάντησε αρνητικά σε ερώτηση αν έχουν οδηγήσει έχοντας πιεί πάνω από 2-3 ποτά, 82,2%. Το 2017 το ποσοστό κυμάνθηκε στο 77,5%.
Παράνομο Παρκάρισμα: ένα διαρκές πρόβλημα στις πόλεις
Σταθερό φαίνεται να παραμένει το πρόβλημα στις πόλεις σχετικά με το παρκάρισμα μιας και αποτελεί τον νούμερο 1 λόγο που οι συμμετέχοντες στην έρευνα έχουν δεχτεί κλήση. Με ποσοστό 67,8% είναι ο πρώτος λόγος για κλήση και ακολουθεί με διαφορά η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας με ποσοστό 21,1%. Πρόκειται για ένα μακροχρόνιο πρόβλημα που συναντάμε στις ελληνικές πόλεις και αφορά τόσο δίκυκλα όσο και αυτοκίνητα. Οι πόλεις έχουν γεμίσει ασφυκτικά και αποτέλεσμα πολλοί να καταφεύγουν στο παράνομο παρκάρισμα στην προσπάθεια τους να βρούνε παρκινγκ για το αυτοκίνητο ή το δίκυκλο τους.
Μεγαλύτερη αυστηρότητα στους νόμους ζητάνε οι οδηγοί
Η έρευνα ολοκληρώνεται με δύο ερωτήσεις περί αυστηρότητας και εφαρμογής των νόμων με την πλειοψηφία, 63,3%, να πιστεύει ότι οι νόμοι πρέπει να γίνουν αυστηρότεροι ενώ μόνο το 27,6% δηλώνει ότι είναι επαρκείς. Επίσης στην ερώτηση αν θεωρούν ότι οι νόμοι περί οδικής κυκλοφορίας τηρούνται, τα ποσοστά είναι αρκετά απαισιόδοξα καθώς μόλις το 0,5% θεωρεί ότι οι νόμοι τηρούνται. Συνήθως θεωρεί ότι τηρούνται το 18%, μερικές φορές το 35,4% και σπάνια το 38,6% ενώ το 6,8% δηλώνει ότι δεν τηρούνται ποτέ.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας, παρά την αυξημένη συνέπεια στη χρήση κράνους, οι παραβιάσεις των ορίων ταχύτητας και του παράνομου παρκαρίσματος φαίνεται να είναι “αγκάθια” για τους έλληνες οδηγούς. Με την Ελλάδα να κατέχει αρνητικό ρεκόρ στα ατυχήματα, ειδικά με μοτοσικλέτες, η εκπαίδευση και η πρόληψη φαίνεται να είναι μονόδρομος για τη δημιουργία ενός πιο ασφαλούς δρόμου για όλους.