Τα σύγχρονα μοντέλα των μοτοσικλετών, έχουν σημαντική “εξάρτηση” από τις μπαταρίες τους. Αυτό που ξέρουν και οι λιγότερο έμπειροι αναβάτες, είναι να “διαβάζουν” τα σημάδια, όταν η φθορά της μπαταρίας έχει αρχίσει και κάνει την “ζυγαριά” της λειτουργίας της να... γέρνει, φέρνοντας την ώρα της αντικατάστασης όλο και πιο κοντά.
Μια καινούργια μπαταρία δίνει πολύ “ζωντάνια” στην λειτουργία της μίζας και η μοτοσικλέτα παίρνει εύκολα μπροστά και κρατάει ρελαντί, χωρίς “βυθίσματα”. Ανάλογη είναι και η εικόνα των φώτων, που όσο η μπαταρία είναι σε άριστη κατάσταση, είτε δεν έχουν καθόλου “τρέμουλο” τάσης, είτε αυτό είναι πολύ περιορισμένο.
Με τη μπαταρία να “φωνάζει” για αλλαγή, η ένταση των φώτων είναι χαμηλή και επιπρόσθετα, δείχνει να επηρεάζεται σημαντικά από τις στροφές του κινητήρα. Με άλλα λόγια, στο ρελαντί τα φώτα δεν είναι ιδιαίτερα δυνατά, ενώ αν δώσει ο αναβάτης λίγο γκάζι, η δέσμη γίνεται και πιο φωτεινή, αλλά και σταθεροποιείται η έντασή της. Το ίδιο παρατηρείται και όταν ενεργοποιείται το βεντιλατέρ, με την ένταση των φώτων να μειώνεται και σε αυτή την περίπτωση. Αυτές είναι πρώτης τάξεως ενδείξεις για το ότι πλησιάζει η ώρα της αλλαγής, μόνο όταν η μοτοσικλέτα ή το scooter είναι κάποιων ετών και έχει “φορτωθεί” με χιλιόμετρα και ταλαιπωρία.
Αν είναι καινούργιο, τότε τυχόν τέτοιες ενδείξεις θα πρέπει να μας βάλουν σε υποψίες και να δούμε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, είτε στο κύκλωμα φόρτισης, είτε πρόβλημα διαρροής. Ένα καλώδιο που δεν είναι σωστά μονωμένο, είτε γιατί κάποια στιγμή κόπηκε ή “γδύθηκε” από το πλαστικό του περίβλημα, φέρνει ασύμμετρο “άδειασμα” στη μπαταρία. Τυχόν εγκατάσταση συναγερμού για παράδειγμα, με τον τεχνικό να μην κάνει με τη δέουσα προσοχή τις συνδέσεις των καλωδίων, μπορεί να έχει δυσάρεστα αποτελέσματα, οπότε και ο αναβάτης πρέπει να έχει το νου του και να ενεργοποιηθεί άμεσα για να αποφύγει τις περιπέτειες. Αλλωστε είναι κανόνας: Αν η μπαταρία αποφασίσει να παραδώσει το πνεύμα και να μην βάλει μπροστά τον κινητήρα,θα το κάνει τη χειρότερη δυνατή στιγμή για τον αναβάτη και θα τον “κρεμάσει” πριν π.χ. από ένα κρίσιμο ραντεβού.