Tips για σωστή επιλογή μπότας

Tips για σωστή επιλογή μπότας

Η αίσθηση της άνεσης ξεκινά από τα πόδια. Αν τα υποδήματα που φοράς είναι πάνω σου σαν ξένο σώμα, τότε νιώθεις άβολα. Δες εδώ πώς θα επιλέξεις τη σωστή μπότα.

Τα πόδια του αναβάτη πρέπει να προστατεύονται απέναντι σε διάφορους κινδύνους. Έχουν να αντιμετωπίσουν τα στοιχεία της φύσης, πετραδάκια και ζωύφια που μπορεί να τα χτυπήσουν, τη ζέστη του κινητήρα και το σημαντικότερο: μια πτώση. Τα δάκτυλα και οι αστράγαλοι είναι πιο εύθραυστα από ότι φαντάζεστε και ο μόνος τρόπος για να προστατευτούν και να μείνουν ακέραια σε περίπτωση ατυχήματος είναι οι κατάλληλες μπότες. Όμως, η επιλογή τους δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Βασική προϋπόθεση είναι να είναι άνετες, όπως και ο υπόλοιπος εξοπλισμός του αναβάτη. Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι πιθανότατα οι μπότες σας να είναι κατασκευασμένες από κάποιο είδος ζωικού δέρματος, συνήθως αγελάδας. Το δέρμα των αγελάδων απλώνει όταν τραβηχτεί, οπότε για αρχή θα πρέπει να βρείτε μια μπότα με μια άνετη εφαρμογή, καθώς μετά από λίγο καιρό, αυτή θα εφαρμόζει με ακρίβεια. Ποτέ μην αγοράζετε μπότες μόνο από την αίσθηση που σας δίνουν όταν τις δοκιμάζετε στο κατάστημα, αλλά σκεφτείτε πώς θα τις νιώθετε σε 2-3 εβδομάδες και μετά από 100 - 200 χιλιόμετρα από τη στιγμή που θα τις αγοράσετε.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »



Λάβετε υπόψη ότι οι μπότες σας πρέπει να εφαρμόζουν γύρω από τους αστραγάλους σας τόσο ώστε το πόδι σας να μην ολισθαίνει εμπρός και πίσω. Εάν έχετε στενούς αστραγάλους και δοκιμάζετε μια μπότα που αφήνει ελεύθερο χώρο στον αστράγαλο, να ξέρετε ότι αυτή δε θα σας προσφέρει αρκετή ασφάλεια. Διαφορετικές μπότες έχουν διαφορετικά προφίλ προσαρμογής και είναι σημαντικό να βρείτε το σωστό τύπο για το σώμα σας (όπως και για τον υπόλοιπο εξοπλισμό σας).

Η θέση του ποδιού σας κατά την οδήγηση αλλάζει καθώς δεν μένει ακίνητο κάνω στα μαρσπιέ, αλλά μετακινείται κατά το φρενάρισμα και την αλλαγή ταχυτήτων. Δείτε πώς αισθάνεστε το πόδι σας ενώ κάνετε όλα αυτά τα πράγματα. Αν νιώθετε ότι το πόδι σας κινείται πλάγια ή μπρος και πίσω στο εσωτερικό της μπότας, δοκιμάστε ένα μικρότερο μέγεθος. Είναι φυσιολογικό η φτέρνα σας να κινείται λίγο, επειδή χρειάζεστε μια μικρή ελευθερία κινήσεων όταν μετακινείτε το πόδι σας.



Δοκιμάζοντας τις μπότες κάντε ένα βήμα και, στη συνέχεια, δείτε αν η μπότα τσαλακώνει πάρα πολύ πάνω από τα δάχτυλα των ποδιών σας, όπως όταν δοκιμάζετε ένα ζευγάρι παπούτσια που είναι ένα μέγεθος μεγαλύτερο από το κανονικό σας νούμερο. Αν αυτό φαίνεται εντάξει, βεβαιωθείτε ότι δεν μπορείτε να μετακινήσετε το πόδι από τη μια πλευρά στην άλλη. Οι μπότες δεν πρέπει να πιέζουν το πόδι σας, απλά να ξέρετε ότι δε θα ανοίξουν ποτέ σε μήκος αλλά μόνο σε ΠΛΑΤΟΣ. Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε όταν περπατάτε κανονικά, τα πόδια σας να μην κινούνται μπρος πίσω μέσα στην μπότα, όπως μπορεί να συμβαίνει σε ένα κανονικό παπούτσι.

Η μπότα θα πρέπει να έχει σωστή εφαρμογή, αλλά να μην πιέζει το πόδι.
Δοκίμασε τες πριν επιλέξεις και κάνε μερικά βήματα
Έχε κατά νου ότι οι μπότες θα ανοίξουν κατά πλάτος με τη χρήση
Εκτός από την τιμή, τι άλλο κοιτάς όταν επιλέγεις μπότες μοτοσυκλέτας;