Ο επαρχιακός μπορεί να προσφέρει συγκινήσεις, αλλά κρύβει κινδύνους

Ο επαρχιακός μπορεί να προσφέρει συγκινήσεις, αλλά κρύβει κινδύνους

5 Tips για οδήγηση στον επαρχιακό

Οι επαρχιακοί δρόμοι, εκτός εθνικού δικτύου, που συνδέουν όμορφους προορισμούς, κρύβουν μεγάλες απολαύσεις για τους μοτοσικλετιστές, αλλά και κινδύνους.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »


Οι μοτοσυκλετιστές προτιμούν τους επαρχιακούς δρόμους, για να φτάσουν στον προορισμό τους. Η επαφή με τη φύση, οι εναλλαγές εικόνων και οι συνεχόμενες στροφές, δίνουν μεγάλη ευχαρίστηση στους αναβάτες. Αντίθετα, η εθνική οδός, μειώνει τον χρόνο ταξιδιού, αλλά είναι μονότονη και τα διόδια κοστίζουν. Η οδήγηση στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ίσως ακούγεται σαν απλή υπόθεση για τον μοτοσυκλετιστή, μιας και η κίνηση είναι περιορισμένη και οι κίνδυνοι λιγότεροι. Δεν είναι, τελικά, τόσο απλά τα πράγματα. Αν ακολουθήσουμε, όμως, μικρές συμβουλές, μπορούμε να κάνουμε το ταξίδι μας πιο διασκεδαστικό και ταυτόχρονα ασφαλές.
  1. Προσοχή στα ζώα που μπορεί να εμφανιστούν μπροστά σου.
Όταν οδηγούμε εκτός πόλης, είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε ελεύθερα ζώα. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει σήμανση, που μας ενημερώνει για την αυξημένη διέλευση ζώων σε εκείνο το σημείο. Ακόμα όμως κι αν δεν υπάρχει σήμανση, είναι απαραίτητο να είμαστε συγκεντρωμένοι και να έχουμε το νου μας. Η πιθανότητα να συναντήσουμε κάποιο ζώο στο επαρχιακό οδικό δίκτυο ή σε δασικούς δρόμους, είναι αυξημένη. Μια σύγκρουση, ακόμα και με ζώο μικρών διαστάσεων, μπορεί να οδηγήσει σε πτώση. Επίσης, μπορεί να συναντήσουμε στη μέση του δρόμου οικόσιτα ζώα, όπως πρόβατα, που έχει αφήσει ελεύθερα κάποιος βοσκός. Έχουμε, λοιπόν, τα μάτια μας πάντα στο δρόμο και είμαστε έτοιμοι να φρενάρουμε σε περίπτωση ανάγκης.
  1. Μην προσπερνάς κοντά σε διασταυρώσεις.
Οδηγώντας στο επαρχιακό δίκτυο, σίγουρα θα κάνουμε πολλές προσπεράσεις. Το μικρό μέγεθος και η επιτάχυνση μιας μοτοσυκλέτας κάνουν την προσπέραση πολύ εύκολη υπόθεση και μάλιστα σε σημεία που με ένα αυτοκίνητο θα ήταν αδύνατο. Πρέπει, όμως, να είμαστε προσεκτικοί και να μην προσπερνάμε κοντά σε διασταυρώσεις. Υπάρχει πιθανότητα κάποιος να στρίβει από την διασταύρωση στον κεντρικό δρόμο ακριβώς τη στιγμή που προσπερνάμε. Οι οδηγοί που δεν κινούνται σε πόλεις, μπορεί να μην είναι συνηθισμένοι στην παρουσία μοτοσυκλετών στο δρόμο και να μην ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Ακόμη, μπορεί κάποιος να αποφασίσει να στρίψει ακριβώς μπροστά μας, χωρίς να βγάλει φλας και να πέσουμε πάνω του. Έχουμε, λοιπόν, τα μάτια μας ανοικτά για κρυμμένα δρομάκια, διασταυρώσεις, εξόδους πάρκινγκ και είμαστε έτοιμοι να αποφύγουμε αυτόν που θα στρίψει απροειδοποίητα.
  1. Κόψε ταχύτητα στις κατοικημένες περιοχές και τις αφύλακτες διαβάσεις.
Είναι απαραίτητο, όταν διασχίζουμε κάποια κατοικημένη περιοχή, να μειώνουμε την ταχύτητά μας στα 50 χλμ/ώρα. Οι κίνδυνοι εδώ είναι πολλοί. Μπορεί να βρεθεί στο δρόμο μας κάποιο αγροτικό μηχάνημα, που κινείται πολύ αργά, να φύγει μια μπάλα και να πεταχτεί στο δρόμο το παιδάκι που την έχασε, να ανοίξει απότομα η πόρτα ενός παρκαρισμένου αυτοκινήτου ή κάποιος να αποφασίσει να ξεπαρκάρει ακριβώς τη στιγμή που περνάμε. Κινούμαστε, λοιπόν, με χαμηλή ταχύτητα και όσο είναι δυνατόν στο κέντρο του δρόμου για να είμαστε ορατοί και να έχουμε χρόνο να αντιδράσουμε αν συμβεί κάτι. Κοντά σε κατοικημένες περιοχές είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε αφύλακτες διαβάσεις τρένων. Είναι αυτονόητο ότι δεν τις διασχίζουμε, χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι δεν περνάει συρμός ή όταν υπάρχει περίπτωση κάποιος ή κάτι να μας ακινητοποιήσει πάνω στις γραμμές.  
  1. Όταν οδηγείς μαζί με φίλους σου, μην παρασύρεσαι και ξεπερνάς τις δυνατότητές σου.
Το να οδηγείς παρέα με φίλους σου είναι πολύ διασκεδαστικό. Η οδήγηση σε σχηματισμό και οι μάχες από στροφή σε στροφή είναι μια τέλεια εμπειρία. Μπορεί, όμως, κι εδώ να γίνουν λάθη. Το πιο συνηθισμένο είναι ένας πιο αργός αναβάτης να προσπαθεί να κινηθεί με τον ρυθμό του πιο γρήγορου. Το να παρασυρθείς στον ρυθμό του πιο γρήγορου, ίσως σε βοηθήσει να βελτιώσεις τις οδηγικές σου ικανότητες, αλλά είναι ένας πολύ επικίνδυνος τρόπος για να το κάνεις και συνήθως το τέλος δεν είναι αίσιο. Για το λόγο αυτό, έχε πάντα το επίπεδο των ικανοτήτων σου κατά νου και μην ξεπερνάς το 70% των δυνατοτήτων σου. Πάντα θα υπάρχει κάποιος πιο γρήγορος από εσένα, δεν πειράζει όμως.
  1. Έχε το νου σου στην ποιότητα του δρόμου.
Οι δρόμοι του επαρχιακού οδικού δικτύου δεν συντηρούνται τακτικά με αποτέλεσμα πολλοί να είναι σε κακή κατάσταση. Η πρόσφυση που προσφέρουν είναι ανομοιόμορφη και συνήθως μειωμένη. Οι λακκούβες, τα «μπαλώματα» και οι πρόχειρες επιδιορθώσεις, τους καθιστούν επικινδύνους για τους μοτοσυκλετιστές. Η συνεχής χρήση τους από λεωφορεία, φορτηγά και αγροτικά μηχανήματα, επιβαρύνει την κατάστασή τους. Ακόμα, είναι πιθανό να συναντήσουμε χαλίκια ή χώμα ακριβώς πάνω σε κάποια στροφή. Είναι απαραίτητο να προσαρμόζουμε την ταχύτητά μας, ανάλογα με την ποιότητα του οδοστρώματος.
 
Ο επαρχιακός δρόμος μπορεί να μας προσφέρει συγκινήσεις και να μας χαρίσει απλόχερα διασκέδαση, απαιτεί, όμως, τον σεβασμό μας. Ακολουθώντας μικρές συμβουλές θα ευχαριστηθούμε, όχι μόνο τον προορισμό, αλλά και την διαδρομή.


Τα αγριογούρουνα έχουν φτάσει στα χωριά! Προσοχή στα ζώα που μπορεί να βρεθούν στο δρόμο.
Στις στροφές κράτα την εξωτερική για να έχεις χρόνο να αντιδράσεις.
Πεζοί μπορεί να διασχίζουν δρόμους μέσα σε χωριά.   
Επέλεξε με ποιους θα ταξιδέψεις μαζί για να έχεις τον ρυθμό σου.
Τι άλλους κινδύνους έχεις αντιμετωπίσει οδηγώντας σε επαρχιακό δρόμο;