net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Μια πτώση μπορεί να σας ταράξει αρκετά, ειδικά αν είστε νέος στον χώρο! Σε καμία περίπτωση όμως, δεν πρέπει να σας στιγματίσει εφ' όρου ζωής, ψυχολογικά.

6 βήματα αντιμετώπισης!

Δείτε 6 συμβουλές που θα κάνουν την αντιμετώπιση της πρώτης σας πτώσης με τη μοτοσυκλέτα πιο αποτελεσματική και εσάς έναν καλύτερο αναβάτη!

 
Οδηγώντας μοτοσυκλέτα, όλοι θα έχουμε μια πτώση, καλώς ή κακώς! Από τον αρχάριο μέχρι και τον έμπειρο αναβάτη, μια πτώση είναι πάντα στο πρόγραμμα, για πολλούς και διάφορους παράγοντες. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που ένα τέτοιο γεγονός ταράζει τόσο πολύ έναν αναβάτη –ειδικά τους νεότερους στο χώρο- που τον κρατά ψυχολογικά δέσμιο. Ο αναβάτης δεν θα μπορέσει να οδηγήσει με την ίδια αυτοπεποίθηση ή, στις χειρότερες περιπτώσεις, ίσως να μην θέλει να καβαλήσει ξανά! 

Εκτός από τον ψυχολογικό αντίκτυπο μιας πτώσης, φυσικά ελλοχεύουν και οι ζημιές, που μπορούν να κάνουν την ψυχολογία ενός μοτοσυκλετιστή ακόμη πιο άσχημη. Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να μην επηρεαστούμε σε καταστροφικό βαθμό από μια πτώση; Ας δούμε μαζί. 

1) Δεν βιαζόμαστε να σηκωθούμε ή να σηκώσουμε την μοτοσυκλέτα μας: Δίνουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας να «ηρεμήσει», χωρίς να προβούμε σε απότομες κινήσεις και γρήγορες αποφάσεις. Κατόπιν, πρέπει να εξετάσουμε αν αισθανόμαστε επαρκώς καλά ή αν νιώθουμε κάποιον προφανή τραυματισμό, και να δράσουμε ανάλογα αναζητώντας ιατρική βοήθεια αν χρειάζεται.

2) Εξετάζουμε τον εξοπλισμό μας: Αν το κράνος μας βρήκε στο έδαφος με την πτώση, θα πρέπει να αντικατασταθεί. Το ίδιο και ο υπόλοιπος εξοπλισμός μας, αν παρουσιάζει εκτεταμένες ζημιές. Συνήθως, γάντια, μπουφάν και μπότες δίνουν μια ακόμη ευκαιρία, σε περίπτωση μικρής πτώσης, αλλά αν έχουμε αμφιβολία, τα αλλάζουμε. Δεν μπορούμε να έχουμε το άγχος αυτό, και στις επόμενες βόλτες μας!

3) Εξετάζουμε την μοτοσυκλέτα μας: Προσέχουμε την λειτουργική της κατάσταση και κοιτάμε μήπως έχει υποστεί κάποια ζημιά, που θα την ακινητοποιήσει ή θα την κάνει δυνητικά επικίνδυνη. 

4) Η πρώτη βόλτα μετά την πτώση: Αυτό είναι το κομμάτι που φοβούνται τόσοι αναβάτες! Και όμως, είναι σημαντικό να οδηγήσει κανείς ξανά μετά από την πτώση, διότι μόνο έτσι θα ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του και δεν θα επιτρέψει στο συμβάν να τον «στιγματίσει». Φροντίστε η πρώτη σας βόλτα να είναι σύντομη και σε μια διαδρομή που γνωρίζετε καλά. Επιπλέον, φροντίστε οι συνθήκες της ημέρας (καιρός, κίνηση) να μην σας δημιουργούν πρόβλημα. Τέλος, μην επιστρέψετε στο σημείο του ατυχήματος, ούτε προσπαθήστε να αναπαράγετε τις συνθήκες της πτώσης! Οι ιδανικές συνθήκες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ψυχολογική σας χαλάρωση. 

5) Εξασκηθείτε: Σιγά σιγά, θα δείτε ότι θα «λυθείτε», αλλά φυσικά μια μεγάλη αλλαγή δεν θα γίνει άμεσα σντιληπτή. Για παράδειγμα, αν πέσατε «κυνηγώντας» μια ωραία στροφή, δεν θα μπορείτε να δώσετε κλίση στον ίδιο βαθμό με πριν, για αρκετό καιρό! Οδηγήστε λοιπόν όλο και περισσότερο, ανακτώντας σιγά σιγά την αυτοπεποίθηση και τις ικανότητές σας. 

6) Αντιμετωπίστε την αιτία που προκάλεσε την πτώση σας: Πέσατε από κακό, απότομο φρενάρισμα; Μήπως από λανθασμένη εκτίμηση μιας στροφής; Μήπως ο καιρός ή η κυκλοφορία οδήγησαν στην…επαφή σας με το έδαφος; Όταν και μόνο όταν νιώθετε έτοιμοι και πάλι, αντιμετωπίστε την αιτία που σας έκανε να πέσετε. Για παράδειγμα, ένα λάθος σε μια στροφή, το οποίο έχετε καταλάβει, δεν θα επαναληφθεί αν εξασκηθείτε στη σωστή εκτέλεσή της. Έτσι, θα φύγει από το μυαλό σας και η τελευταία αμφιβολία, αλλά και ο φόβος του ότι θα πέσετε ξανά, αν αντιμετωπίσετε την ίδια κατάσταση! 

 

??????? - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ