Mαζί με το κράνος, το jacket είναι από τα πλέον σημαντικά και απαραίτητα τμήματα του εξοπλισμού ενός αναβάτη. Αναλύουμε και εξηγούμε τι κρύβεται όμως κάτω από τις στρώσεις ενός jacket, ποιες τεχνολογίες και υλικά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του και τι πρέπει να προσέξετε στην αγορά.
Πριν κάποια χρόνια, το μόνο που ενδιέφερε τους
μοτοσικλετιστές ήταν να προφυλαχθούν από το κρύο. Φορούσαν λοιπόν ένα
"βαρύ" μπουφάν ή στην καλύτερη των περιπτώσεων ένα πολιτικό δερμάτινο
και ευελπιστούσαν ότι αυτό θα αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις τους για ζεστασιά.
Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι προσδοκίες τους αποδεικνύονταν
φρούδες, αφού τα ρούχα αυτά ήταν εντελώς ακατάλληλα για αυτή τη χρήση. Κρύο,
αέρας και βροχή τα διαπερνούσαν πανεύκολα, ενώ παρείχαν μηδενική προστασία σε
περίπτωση πτώσης.
Ευτυχώς για εμάς οι εποχές έχουν αλλάξει και υπάρχουν πλέον διαθέσιμα στην αγορά εξειδικευμένα Jacket για κάθε χρήση. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ, νέα συνθετικά υφάσματα κάναν την εμφάνιση τους και δόθηκε επιτέλους η αρμόζουσα βαρύτητα στο θέμα της ασφάλειας. Στο αφιέρωμα που ακολουθεί, αναλύουμε το θέμα «μοτοσυκλετιστικό Jacket» λεπτομερώς, προκειμένου να γνωρίζετε τα πάντα γύρω από αυτό και να καταλήξετε στο ποιος τύπος θα καλύψει καλύτερα τις ανάγκες σας.
Υλικά ενός Jacket
Κατ΄αρχήν, τα Jacket χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, τα υφασμάτινα και τα δερμάτινα. Η λογική της σχεδίασης αλλά και ο σκοπός τους είναι ο ίδιος, με την κυριότερη διαφορά τους να αποτελεί η χρήση δέρματος ή υφάσματος στην εξωτερική στρώση. Επί της ουσίας ένα Jacket είναι το σύνολο διαφορετικών στρώσεων που η κάθε μια εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό