Για κάποιους ανήσυχους ταξιδευτές, το ταξίδι συνεχίζεται για μέρες, και η επιλογή για τη διανυκτέρευση είναι μονόδρομος: η φύση. Ποια είναι τα καταλληλότερα σημεία για κατασκήνωση; Διαβάστε τα tips του Νίκου Σπανού.
Η ημέρα φτάνει στο τέλος της, κι εσείς βρίσκεστε ακόμα στη σέλα. Η ανάγκη για να βρείτε ένα καλό σημείο για camping, επιτακτική. Ποιο σημείο είναι όμως το καταλληλότερο; Και ποιοι είναι οι παράγοντες που το καταδεικνύουν;
Σίγουρα η επιλογή του μέρους για το camping σας δεν μπορεί να αφεθεί στο έλεος της τύχης. Ένα ιδανικό μέρος camping μπορεί να μετατρέψει ένα ταξίδι σε αξέχαστο, ενώ ένα αντίστοιχα κακό σημείο θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα, ταλαιπωρίες, ακόμα και ατυχήματα. Με αυτό το post η All Road Training και ο Νίκος Σπανός, σας δίνουν πέντε βασικές συμβουλές για την ιδανική επιλογή χώρου camping, ώστε να κάνετε τη διαμονή σας στην ύπαιθρο ευκολότερη.
Η ανακάλυψη ξεκινά από το σπίτι.
Προμηθευτείτε χάρτες της περιοχής που θα επισκεφτείτε και αναζητήστε σημεία με την ένδειξη: Χώρος Αναψυχής. Συνήθως σε αυτά τα σημεία υπάρχουν κάποια έτοιμα ξύλινα τραπέζια για φαγητό και έτοιμες εστίες φωτιάς για να μαγειρέψετε. Το «μειονέκτημα» επιλογής ενός Χώρου Αναψυχής ως κατασκηνωτικό σημείο είναι ότι εκεί μπορεί να βρείτε και άλλους κατασκηνωτές οι οποίοι μπορεί να κάνουν φασαρία και γενικώς να μην σας αφήνουν να ηρεμήσετε ή να απολαύσετε την διαμονή με απομόνωση όπως εσείς θα θέλατε. Επιλέξτε σημεία μακριά από μεγάλα σταυροδρόμια που ενδεχομένως έχουν κίνηση ή σημεία που μαζεύονται κυνηγοί τον χειμώνα. Αν είστε κοντά σε χωριό ρωτήστε πρώτα τους τοπικούς κατοίκους αν το σημείο που επιλέξατε έχει ιδιαιτερότητες.
200 μέτρα μακριά από το νερό.
Στο βουνό δεν είμαστε ποτέ μόνοι. Βασικά είμαστε επισκέπτες. Μόνιμοι κάτοικοι είναι τα ζώα. Έχουν ανάγκη για νερό όπως και οι άνθρωποι. Επιπλέον τα άγρια ζώα έχουν και αυτά -όπως εμείς- ρουτίνα σίτισης και νερού. Έχουν αγαπημένα σημεία και τα επισκέπτονται καθημερινά όταν έχουν ανάγκη. Κατασκηνώνοντας δίπλα ακριβώς σε ένα ρυάκι ή σε μια πηγή δεν είναι καθόλου απίθανο να ενοχλούμε, ή ακόμα και να έχουμε τετ-α-τετ με κάποιο μόνιμο κάτοικο.
20m υψομετρική διαφορά από την κοίτη κάποιου ποταμού
Ένα ποτάμι ή ρέμα από ήρεμο και γαλήνιο μπορεί να μετατραπεί σε ελάχιστα λεπτά σε θανατηφόρο, όταν φουσκώσει από βροχή η οποία μπορεί και να πέφτει αρκετά χιλιόμετρα πιο πάνω. Δεκάδες πνιγμοί κατασκηνωτών έχουν σημειωθεί λόγω αυτής της επιλογής. Είναι ωραία εικόνα και ακόμα καλύτερη αίσθηση να έχεις το ποτάμι να κυλά δίπλα σου. Αυτό όμως ισχύει μόνο για την πρώτες ώρες. Πέρα από τους λόγους ασφαλείας, το βράδυ η συνεχόμενη ροή σημαίνει και βοή. Θόρυβος δηλαδή που γίνεται κουραστικός. Και για τους 2 παραπάνω λόγους, μπορείτε μεν να κατασκηνώσετε δίπλα σε όχθες ποταμού αρκεί όμως να υπάρχει υψομετρική διαφορά πάνω από 20 μέτρα της σκηνής σας από την κοίτη.
Προστασία από τον αέρα
Καλή προστασία από τον αέρα σημαίνει ήρεμος και πιο ζεστός ύπνος. Οι προγνώσεις καιρού θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε μέρος απάγκιο. Όταν φτάσετε στο μέρος που επιλέξατε, κοιτάξτε ψηλά στις κορυφές των δέντρων. Η κλίση των κορυφών δείχνει πάντα την κατεύθυνση των επικρατέστερων ανέμων στην περιοχή, και αυτή η κλίση θα σας βοηθήσει αυτόματα να δείτε που θα τοποθετήσετε πιο προστατευμένη και την σκηνή σας. Εάν βρίσκεστε σε εντελώς εκτεθειμένο σημείο χωρίς δέντρα, τότε μπορείτε να χτίσετε από πέτρες ή άλλα διαθέσιμα υλικά, ένα πρόχειρο τοίχωμα γύρω από την σκηνή σας. Όταν φυσάει με μανία σε βουνό ποτέ δεν τοποθετούμε την μοτοσυκλέτα δίπλα στην σκηνή. Υπάρχει κίνδυνος να πέσει πάνω μας!
Προσοχή στις κατολισθήσεις
Ένας πέτρινος ορεινός όγκος δίχως βλάστηση, σε μικρό ή μεγάλο υψόμετρο, που «χτυπιέται» από τον αέρα και τα φυσικά φαινόμενα, κατά 95% είναι επικίνδυνος για κατολισθήσεις. Η βλάστηση και τα δέντρα με τις ρίζες τους συγκρατούν τα εδάφη. Όταν δεν υπάρχουν, το έδαφος είναι σαθρό άρα και ασταθές. Αποφύγετε λοιπόν να κατασκηνώσετε σε μέρη όπου βράχια δίχως δέντρα βρίσκονται πάνω από το κεφάλι σας.
Καταιγίδες; Εκκλησία!
Όταν κατασκηνώνετε σε ένα σημείο έχετε στο μυαλό σας το κακό σενάριο. Δηλαδή; Τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Σκεφτείτε πώς θα αντιδράσετε, και που ή πως θα προφυλαχθείτε με ασφάλεια. Μια καλή λύση στην Ελλάδα για extra ασφάλεια είναι η κατασκήνωση κοντά σε ορεινά εκκλησάκια ή χειμαδιά κτηνοτρόφων.
Περισσότερες συμβουλές για εκτός δρόμου διαβίωση και οδήγηση από την All Road Training και το Νίκο Σπανό, στο blog της ART, ΕΔΩ.