LIVE: κίνηση στους δρόμους

Ένας αναβάτης GP πέφτει κατά μέσο όρο 6 φορές σε κάθε σεζόν. Έτσι, όλοι τους κάποια στιγμή γνωρίζουν τον εκπληκτικό Dr. Costa.

Ο Dr. Costa όχι μόνο γλίτωσε τον Doohan από τον ακρωτηριασμό, αλλά τον βοήθησε να επιστρέψει στα GP, κερδίζοντας 5 παγκόσμιους τίτλους!

Ο Mick Doohan πανηγυρίζει με τον Dr. Costa. Είναι να απορεί μετά κανείς γιατί η Clinica Mobile έχει πάρει ακόμα και την... ευλογία του Πάππα;

Ο Dr. Costa δίνει τις πρώτες βοήθειες στον Jorge Lorenzo, πέρυσι, όταν ο Ισπανός έσπασε την κλείδα του.

Μαζί με τον πιλότο της F1 Alex Zanardi, τον οποίο βοήθησε να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση μετά από το ατύχημα του 2001.

Ο αδικοχαμένος Marco Simoncelli ενώ δέχεται τις περιποιήσεις του προσωπικού της Clinica Mobile.

Δίπλα στο Valentino Rossi, στο πολύ άσχημο ατύχημα που είχε ο τελευταίος στο Mugello το 2010, σπάζοντας το πόδι του.

Ο Andrea Iannone δέχεται τις πρώτες βοήθειες από τον Dr Costa, μετά από ένα ελαφρύ τραυματισμό.

Ανάμεσα σε Troy Bayliss και Paul Smart, το 2001, με ένα Ducati 996 και ένα 750 Imola, με εορταστική βαφή για τα 200 μίλια της Imola.

Το εξωτερικό της σημερινής Clinica Mobile.

Και το εσωτερικό του κινητού ιατρείου, που διαθέτει ότι μπορεί να χρειαστεί ένας τραυματίας αναβάτης.

Αποσύρεται ο Dr. Costa της Clinica Mobile!

Η εμβληματική μορφή, και ιδρυτής της θρυλικής Clinica Mobile, ο γιατρός Claudio Costa, γνωστός σε όλους ως Dr. Costa, αποσύρεται στα 73 του χρόνια!

 
Ο Dr. Claudio Costa, ο ιδρυτής της Clinica Mobile, του παντοδύναμου κινητού ιατρικού κέντρου των GP, ανακοίνωσε την απόσυρση του, λίγο πριν την αρχή της σεζόν του MotoGP για το 2014, αφήνοντας τη φροντίδα των αναβατών του Πρωταθλήματος στα χέρια των γιατρών Michele Zasa και Guido Dalla Rosa Prati.

Η συνεργασία του Dr. Costa με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP μετράει τριάντα ολόκληρα χρόνια! Ο καλός γιατρός των GP, μαζί με το προσωπικό της Clinica Mobile έχουν περιποιηθεί αναβάτες και πρωταθλητές, από τον Agostini έως τον Doohan, και από τον Rossi έως τον Marquez, ενώ είναι υπεύθυνοι για σωτήριες παρεμβάσεις (πολλοί αναβάτες χρωστάνε τη ζωή τους στον Dr. Costa) πραγματικά θαυματουργές επεμβάσεις, και απίστευτα γρήγορες ανακάμψεις, ακόμα και από τους πιο σκληρούς τραυματισμούς. Ταυτόχρονα, ο Dr. Costa έχει γίνει γνωστός ως ο γιατρός που θεράπευε σώμα αλλά και πνεύμα, καθώς βοηθούσε τους τραυματίες τόσο ιατρικά, όσο και στα ψυχικά τους αποθέματα.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι ο Mick Doohan τον πήρε μαζί του στο βάθρο
, όταν γιόρταζε το πρώτο πρωτάθλημα του το 1994. Θυμίζουμε πως ο Doohan είχε υποστεί ένα τρομακτικό τραυματισμό στο δεξί πόδι του το 1992, όταν σε ένα στάδιο οι γιατροί σκεφτόταν να το ακρωτηριάσουν! Όμως με τη βοήθεια του Dr. Costa, το πόδι του βελτιώθηκε, και ο Doohan πήρε μέρος στους 2 τελευταίους γύρους του πρωταθλήματος το 1992, χάνοντας τον τίτλο από τον Rainey για μόλις 2 βαθμούς! Το 1993, ο Doohan συνέχισε την αποκατάσταση, και το 1994 ξεκίνησε μια περίοδο απόλυτης κυριαρχίας, κερδίζοντας πέντε συνεχόμενα παγκόσμια πρωταθλήματα!!!

Πέρα όμως από τους αγώνες μοτοσικλέτας όμως, ο Dr. Costa αποτελεί θρύλο και στη F1! Κανείς δεν θα ξεχάσει το ρόλο του στην αποκατάσταση του Alex Zanardi, μετά το αδιανόητο ατύχημα του Ιταλού πιλότου το 2001, όταν εκείνος έχασε και τα δύο του πόδια αλλά και το 75% του αίματος του! Ο Dr. Costa δούλεψε μαζί του, και τον βοήθησε να επιστρέψει τόσο στους αγώνες αυτοκινήτου, με ειδικά διασκευασμένο αυτοκίνητο, αλλά και στην χειροποδηλασία, κερδίζοντας αγώνες, αλλά και το χρυσό στους παραολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου το 2012!

Παρόλο που αποσύρεται, ο Dr. Costa, δεν θα αποχωρήσει στην αρχή της σεζόν του 14, αλλά θα επιβλέψει τη μετάβαση της Clinica Mobile στη νέα της φάση.

Ο Dr. Costa δήλωσε: "μερικοί άνθρωποι σε θέσεις ισχύος δεν καταφέρνουν να επιλέξουν οι ίδιοι τους διαδόχους τους, ή τοποθετούν κάποιον όταν είναι πολύ μεγάλοι σε ηλικία. Έτσι, για αυτούς τους λόγους, και επειδή σύντομα θα κλείσω τα 73 μου χρόνια, αποφάσισα με μεγάλη στοργή να αναθέσω τη συνέχιση του έργου που ξεκίνησα το 1977, με τον πατέρα μου Checco. Πλέον θα δίνω το παρόν σε συγκεκριμένους μόνο αγώνες GP, αλλά είμαι σίγουρος πως όταν επισκέφτομαι στο μέλλον το Πρωτάθλημα, θα βρίσκω τον διάδοχο μου, Dr. Zasa να έχει τα πάντα υπό έλεγχο. Μιλάει πολλές γλώσσες, ενώ έχει και την εμπειρία ώστε να παρέχει την καλύτερη φροντίδα στους αναβάτες."

Ας δούμε ένα σύντομο βιογραφικό του Dr. Costa.

Γεννήθηκε στην Imola, και πήρε το πτυχίο της ιατρικής στις 3 Μαρτίου του 1967. Ο Claudio Costa πήρε την πρώτη του ειδικότητα στην Ορθοπεδική και τραυματολογία το 1971. Τη δεύτερη, στην ορθοπεδική φυσιοθεραπεία το 1973, και την τρίτη, στην αθλητική ιατρική, το 1980. Ο πατέρας του, Francesco Costa ήταν ένας από τις ηγετικές μορφές στην διοργάνωση αγώνων μοτοσικλέτας, και ιδρυτής -μαζί με τον Enzo Ferrari- της πίστας της Imola!

Για πρώτη φορά, το 1972, ο Claudio Costa, μαζί με κάποιους φίλους, επίσης γιατρούς, προσφέρθηκαν για πρώτη φορά να βοηθήσουν στην ιατρική φροντίδα των αναβατών ενός αγώνα, στα 200 μίλια της Imola, αγώνα που διοργάνωσε ο πατέρας του.

Η κάλυψη που πρόσφερε ο Dr. Costa και οι φίλοι του, έγινε τόσο δημοφιλής ανάμεσα στους αναβάτες, που κατάφεραν να πείσουν τον διοργανωτή των αγώνων να προσλάβει το γιο του, ώστε η φροντίδα του κινητού ιατρικού του κέντρου να τους ακολουθεί σε όλες τις πίστες του πρωταθλήματος. Φανταστείτε πως ο Giacomo Agostini το 1974 απαίτησε να έχει δίπλα του τον Dr. Costa για το ντεμπούτο του στις Η.Π.Α., στον αγώνα Daytona 200!

Την πρώτη χρονιά που ανέλαβε δράση ο Dr. Costa έφτανε στους τραυματισμένους αναβάτες με αυτοκίνητο, μαζί με την ιατρική του τσάντα. Όμως το 1976, ο γιατρός επινόησε ένα ειδικά κατασκευασμένο όχημα, με όλο τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό που μπορεί να χρειαζόταν οι τραυματίες αναβάτες, τόσο για τις πρώτες βοήθειες, όσο και για την ασφαλέστερη διακομιδή τους στο νοσοκομείο. Έτσι, με τη βοήθεια του φίλου του πατέρα του, Gino Amisano, δημιουργήθηκε η θρυλική Clinica Mobile.

Καλή ξεκούραση γιατρέ, είναι σίγουρο πως θα τους λείψεις.

 

MOTOGP - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ