Γιατί δεν φοράμε κράνος;
-44% λιγότερες πιθανότητες θανάτου σε ατύχημα αν φοράς κράνος.
-Το 42,6% στην Ελλάδα δηλώνει ότι οδήγησε τουλάχιστον μια φορά τον τελευταίο μήνα χωρίς κράνος.
-Περισσότεροι από τους μισούς εμπλεκόμενους σε ατύχημα δεν φορούν κράνος.
-Μεγαλύτερο ποσοστό «αρνητών κράνους» στους νέους άντρες.
44% λιγότερες πιθανότητες θανάτου σε ατύχημα αν φοράς κράνος
Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, στην 12ετία 2008-2020, 1,4 εκατομμύρια θάνατοι μοτοσυκλετιστών παγκοσμίως θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν ο αναβάτης φορούσε κράνος. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 116 χιλιάδες συνάνθρωποί μας θα μπορούσαν να είναι ακόμα ανάμεσά μας αν χρησιμοποιούσαν αυτό το πολύ απλό εξάρτημα που πραγματικά – πέρα από το τσιτάτο – σώζει ζωές. Τα στοιχεία από την ίδια έρευνα είναι κατατοπιστικότατα. Η χρήση ενός σωστού κράνους μειώνει τους θανάτους κατά περίπου 44%, ενώ μειώνει και τους τραυματισμούς στο κεφάλι κατά 72%. Θα έλεγε κανείς ότι αυτά τα στοιχεία θα ήταν αρκετά για να μας κάνουν όλους να φοράμε κράνος. Σωστά; Όχι.
Το 42,6% στην Ελλάδα δηλώνει ότι οδήγησε τουλάχιστον μια φορά τον τελευταίο μήνα χωρίς κράνος
Στη χώρα μας – αν και τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σε τεράστιο βαθμό τα τελευταία χρόνια – παρατηρείται ακόμα ένα μεγάλο (για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα) ποσοστό μη χρήσης κράνους. Το 42,6% που συμμετείχε σε έρευνα (στην οποία συμμετείχε και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) παραδέχτηκε ότι τουλάχιστον μια φορά κατά τον τελευταίο μήνα οδήγησε τη μοτοσυκλέτα του χωρίς να φοράει κράνος. Φυσικά οι περισσότερες από αυτές τις διαδρομές ήταν μικρές, μέσα στα πλαίσια της γειτονιάς, όμως τα στατιστικά των ατυχημάτων δείχνουν ότι τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα συμβαίνουν μέσα στις πόλεις, με χαμηλές ταχύτητες (στοιχεία ΕΛ.ΣΤΑΤ.).
Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »
Περισσότεροι από τους μισούς εμπλεκόμενους σε ατύχημα δεν φορούν κράνος
Τα στατιστικά που μας έρχονται από τους αναβάτες που ενεπλάκησαν σε ατυχήματα είναι κατατοπιστικά για έναν πιο ακριβή υπολογισμό της πραγματικής έκτασης του προβλήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τα ατυχήματα του 2021 (τελευταία χρονιά για την οποία έχουν δημοσιευτεί τα πλήρη στοιχεία), από ένα σύνολο 4.378 ατυχημάτων που περιελάμβαναν οδηγούς με διπλώματα ΑΜ, Α1, Α2 και Α, οι 2.306 δεν φορούσαν κράνος, δηλαδή το 52,67%. Ενδιαφέρον έχουν και τα αντίστοιχα στατιστικά ανά κατηγορία διπλώματος. Στην κατηγορία ΑΜ είχαμε 49,73% μη χρήσης κράνους, στην Α1 55,72%, στην Α2 56,55% και στην Α 52,17%.
Μεγαλύτερο ποσοστό «αρνητών κράνους» στους νέους άντρες
Στην ίδια έρευνα που αναφέρεται στη δεύτερη παράγραφο παρατηρείται και ένα ακόμα ενδιαφέρον δημογραφικό στοιχείο. Η κατανομή των αναβατών που δεν φοράνε κράνος στην Ευρώπη με βάση την ηλικία και το φύλο. Στην ερώτηση αν έχουν οδηγήσει τουλάχιστον μια φορά κατά τον τελευταίο μήνα χωρίς κράνος, το 37,6% των αναβατών 18-24 απάντησε θετικά με δεύτερο πιο «παραβατικό» γκρουπ να είναι οι αναβάτες 25-34 (30,8%). Το μικρότερο ποσοστό συγκέντρωσαν οι αναβάτες 45-54 ετών (14,9%). Από άποψη φύλου, το 28,7% των ανδρών αναβατών απάντησε θετικά, ενώ το ποσοστό αυτό περιορίστηκε στο 19,6% των γυναικών.