Μπορείς να αποφύγεις τα νεύρα όταν οδηγάς;
- Μποτιλιάρισμα και τρελοί ρυθμοί καθημερινότητας μας γεμίζουν νεύρα.
- 1 στους 2 Έλληνες εκνευρίζονται στο τιμόνι.
- Το 80% παγκοσμίως έχει πέσει θύμα Road Rage από άλλους.
- Η οργή στο τιμόνι γίνεται φαύλος κύκλος: Εκνευρίζεσαι και ξεσπάς στον επόμενο.
Μποτιλιάρισμα και τρελοί ρυθμοί καθημερινότητας μας γεμίζουν νεύρα
Όλοι μας έχουμε ιστορίες από κάποιο περιστατικό στο δρόμο, όπου τα πράγματα μπορεί να ξέφυγαν λίγο. Από μια χειρονομία, ένα βρίσιμο, μέχρι και οδηγούς που… τραβάνε χειρόφρενο και πιάνονται στα χέρια. Δυστυχώς οι ιστορίες αυτές πυκνώνουν καθημερινά, καθώς τα νεύρα στο τιμόνι αυξάνονται. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι καταιγιστικοί για όλους μας και συνεχώς τρέχουμε σε υποχρεώσεις, κάτι που μας κάνει πιο ευερέθιστους. Από την άλλη η αυξανόμενη κίνηση και το μποτιλιάρισμα κάνει τους οδηγούς των αυτοκινήτων λιγότερο υπομονετικούς και λιγότερο προσεκτικούς, ειδικά όσον αφορά εμάς τους μοτοσυκλετιστές. Το αποτέλεσμα είναι αυξανόμενα νεύρα και από τις δύο πλευρές, σε μια ατέρμονη επικίνδυνη ρουλέτα, όπου δεν ξέρεις πότε ο άλλος θα… φλιπάρει.
1 στους 2 Έλληνες εκνευρίζονται στο τιμόνι
Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Ευρωβαρόμετρο σε συνεργασία με το γαλλικό ίδρυμα Fondation Vinci Autoroutes, στην Ελλάδα ένας στους δύο οδηγούς θα εκνευριστεί στο δρόμο και θα βγάλει αυτά τα νεύρα σε άλλους οδηγούς. Και ενώ άπειρα βίντεο κυκλοφορούν στο ίντερνετ με ακραίες περιπτώσεις (κυρίως στις Η.Π.Α.) δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα νεύρα δεν εξωτερικεύονται μόνο με τέτοιους τρόπους και σίγουρα είναι επικίνδυνα ακόμα και χωρίς να φτάσεις σε τέτοιες ακρότητες. Μόνο και μόνο ο εκνευρισμός σε κάνει πιο απρόσεκτο και πιο «θολωμένο» στην κρίση σου, δημιουργώντας τις τέλειες προϋποθέσεις για κάποιο ατύχημα.
Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »
Το 80% παγκοσμίως έχει πέσει θύμα Road Rage από άλλους
Σύμφωνα με έρευνες, σε παγκόσμιο επίπεδο ένα 80% των οδηγών έχει πέσει θύμα Road Rage, έχει γίνει δηλαδή ο αποδέκτης των νεύρων κάποιου άλλου οδηγού. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει από κάποιο επιθετικό κορνάρισμα, μια χειρονομία, μια βρισιά μέχρι και τα πιο ακραία σκηνικά.
Πολλές φορές λέμε «δώσε τόπο στην οργή» και «μην ασχολείσαι». Όμως φαίνεται ότι όταν μας συμβαίνει κάτι τέτοιο στο δρόμο ξεχνάμε τις ίδιες μας τις παραινέσεις. Στην ίδια έρευνα, οι μισοί από τους οδηγούς που δήλωσαν ότι έχουν πέσει θύμα Road Rage, αποκάλυψαν ότι και οι ίδιοι «απάντησαν», δηλαδή ανταπέδωσαν τα «εύσημα» στον άλλον οδηγό, είτε στο ίδιο επίπεδο είτε χειροτερεύοντας την κατάσταση. Και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό στατιστικό από την συγκεκριμένη έρευνα. Ότι οι περισσότεροι – αντί να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση – κάνουμε τα πράγματα εν τέλει χειρότερα.
Η οργή στο τιμόνι γίνεται φαύλος κύκλος: Εκνευρίζεσαι και ξεσπάς στον επόμενο
Φτάνουμε λοιπόν στο τελικό συμπέρασμα. Εφόσον το 80% των οδηγών είναι θύματα Road Rage και οι μισοί απαντάνε, αυτό μας δίνει μια τέλεια εικόνα της διαιώνισης της «βίας στο δρόμο». Ακόμα και αν κάποιος αποφασίσει να αποκλιμακώσει μια κατάσταση με κάποιον πιο επιθετικό οδηγό, η ψυχική φόρτιση που περνάει εκείνη τη στιγμή δίνει μεγαλύτερες πιθανότητες αυτός ο οδηγός να εκνευριστεί με τον επόμενο που θα βρει μπροστά του κ.ο.κ. Ένας φαύλος κύκλος λοιπόν που συνεχίζει και αναπτύσσεται στους δρόμους του κόσμου και πέρα από το ότι κάνει τη ζωή μας πιο επικίνδυνη καθημερινά, μειώνει και την ποιότητά της.