Δώσε προσοχή στην ταχύτητά σου όταν κινείσαι ανάμεσα στα αυτοκίνητα.

Δώσε προσοχή στην ταχύτητά σου όταν κινείσαι ανάμεσα στα αυτοκίνητα.

Οδηγώντας ανάμεσα σε αυτοκίνητα

Όταν οδηγείς μοτοσυκλέτα μέσα στην πόλη θα χρειαστεί να περάσεις ανάμεσα από σειρές αυτοκινήτων. Δες τώρα πώς η χαμηλή ταχύτητα, η προσοχή στα επικίνδυνα σημεία και ο σεβασμός στους υπόλοιπους οδηγούς, θα κάνουν ευκολότερη την καθημερινή σου μετακίνηση.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της μοτοσυκλέτας μέσα στην κίνηση, είναι οι μικρές της διαστάσεις, που της επιτρέπουν να κινείται ανάμεσα στα μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα κερδίζοντας έτσι πολύτιμο χρόνο για τον αναβάτη της. Όμως, όσο οι χρήστες του δρόμου αυξάνονται, το ίδιο συμβαίνει και με τους πιθανούς κινδύνους

Μην ξεπερνάς τα 50 χιλιόμετρα την ώρα όταν κινείσαι ανάμεσα σε σταματημένα αυτοκίνητα.

Κινούμενος ανάμεσα σε σταματημένα αυτοκίνητα είναι εύκολο να παρασυρθείς και να αυξήσεις την ταχύτητά σου. Έτσι, όμως, δίνεις στον εαυτό σου μικρότερο χρόνο να αντιδράσει και να αποφύγει κάποιον κίνδυνο, όπως το αυτοκίνητο που αλλάζει κατεύθυνση απότομα και απροειδοποίητα. Για το λόγο αυτό όταν περνάς ανάμεσα από σταματημένα αυτοκίνητα η ταχύτητά σου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 50 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ αν αυτά κινούνται, ο νόμος ορίζει η ταχύτητά σου να είναι μέχρι 20 χιλιόμετρα μεγαλύτερη από αυτή των αυτοκινήτων, που είναι μια πολύ ρεαλιστική ταχύτητα.

Όταν προσπερνάς ένα σταματημένο λεωφορείο, να μειώνεις την ταχύτητά σου.

Όταν περνάς δίπλα από σταματημένο λεωφορείο ο μεγάλος όγκος του, περιορίζει την ορατότητά σου και δεν μπορείς να δεις τι συμβαίνει μπροστά του. Αν κάποιος πεζός αποφασίσει να διασχίσει τον δρόμο περνώντας βιαστικά μπροστά από το λεωφορείο δεν θα τον δεις έγκαιρα. Γι`αυτό να κινείσαι αργά και να είσαι προσεκτικός και υποψιασμένος, έχοντας για παν ενδεχόμενο τα δάκτυλα στη μανέτα του φρένου.

Αν κινείσαι σε μια σειρά δικύκλων, κράτα απόσταση από τον προπορευόμενο.

Αν έχεις μπροστά σου άλλο δίκυκλο, μην κολλήσεις πίσω του, γιατί δεν θα έχεις καλή ορατότητα του δρόμου, αφού το μόνο που θα μπορείς να δεις είναι η πλάτη του αναβάτη. Αν δεν ξέρεις τι συμβαίνει μπροστά σου, δεν θα μπορείς να σχεδιάζεις από πριν τις κινήσεις σου. Για παράδειγμα αν κάτι αναγκάσει τον προπορευόμενο να φρενάρει απότομα, μπορεί να μην προλάβεις να αντιδράσεις έγκαιρα. Είναι λοιπόν απαραίτητο να κρατάς λογικές αποστάσεις ασφαλείας.

Μην αφήνεις τους άλλους να καθορίζουν το ρυθμό σου.

Αν κάποιος άλλος αναβάτης κολλήσει πίσω σου, κάνε στην άκρη όπου μπορείς και άφησέ τον να προσπεράσει. Δεν πρέπει άλλος να καθορίζει το ρυθμό σου. Αν μείνεις μπροστά του και αρχίσεις να κινείσαι πιο γρήγορα, έχεις και μεγαλύτερες πιθανότητες να εμπλακείς σε ατύχημα. Οδήγησε στον ρυθμό που εσύ θεωρείς φυσιολογικό και ασφαλή. Όσο μένεις μπροστά καθυστερείς και εκνευρίζεις αυτούς που είναι πίσω.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

  • filippe

    Ολα καλά και σωστά. Πόσοι δικυκλιστές όμως τα τηρούν; Συνοδοιπόροι μοτοσυκλετιστές νομίζουν οτι ο δρόμος τους ανήκει και κάνουν αφάνταστα πράγματα που εκθέτουν όχι μόνο τους ίδιους αλλά και τους υπόλοιπους δικυκλιστές που έχουν την ατυχία να βρίσκονται στον δρόμο τους. Καβαλήματα πεζοδρομίων για λίγα μέτρα μποτιλιαρίσματος, επικίνδυνες σφήνες με μεγάλη ταχύτητα, παραβιάσεις σηματοδοτών, κίνηση ανάποδα, μόνιμη αγενής αντίδραση στο παραμικρό νομίζοντας ότι έχουν πάντα δίκιο. Παρατηρείστε πως οδηγούν οι πλείστοι αναβάτες συγκεκριμένων μοντέλων- θηρίων υποτιμώντας τη ακεραιότητα και την νοημοσύνη των υπολοίπων. Παρατηρείστε πόσοι οδηγούν με αντικείμενα ομοιάζοντα με κράνη, με παντόφλες ή σαγιονάρες. Παρατηρείστε παρακαλώ πόσοι αποκλείουν τις διαβάσεις των πεζών στα φανάρια ή πόσοι προειδοποιούν με τα φλάς. Αισθάνομαι πια ,οδηγώντας στην τερατούπολη, πως κινδυνεύω περισσότερο από ανεγκέφαλους δικυκλιστές παρά απο τα αυτοκίνητα. Θα μου πείτε οι κάκιστοι δρόμοι, οι άσχετοι και απρόσεκτοι οδηγοί, οι μεθυσμένοι, τα άτσαλα παρκαρισμένα οχήματα στις γωνίες που κόβουν την ορατότητα κλπ,κλπ. Όλα εχουν μερίδιο ευθύνης στα τόσα πολλά ατυχήματα που συμβαίνουν καθημερινά. Αγαπητοί μου του περιοδικού, σας καλώ να παρουσιάζετε συχνότερα θέματα οδικής ασφάλειας και συμπεριφοράς. Χωρίς σωστή κυκλοφοριακή αγωγή απο το δημοτικό σχολείο θα συνεχίσουμε το θλιβερότατο απολογισμό νεκρών και παραλύτων στην άσφαλτο, που κάθε χρόνο αυτά τα θύματα είναι πολλαπλάσια σε αριθμό των αντιστοίχων από τις υπάρχουσες πανδημικές μολυσματικές ασθένειες που μας ταλαιπωρούν και μας φοβίζουν αυτή την εποχή. Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία. ΥΓ. Θα ήταν επίκαιρο ένα θέμα που αφορά στο θέμα του θορύβου δικύκλων εξ αιτίας αυτοσχέδιων παρεμβάσεων ή πώλησης ειδών εξατμίσεων που συχνά είναι και παράνομες λόγω έκνομων προδιαγραφών.

      15