Οι χειρότερες συνήθειες των οδηγών αυτοκινήτων που μας επηρεάζουν
- Μιλούν ή χρησιμοποιούν κινητό – πιο αργές αντιδράσεις.
- Κοιτάνε σπάνια καθρέπτες, δεν βλέπουν ποτέ τα μηχανάκια.
- Δεν ανάβουν φλας και στρίβουν ξαφνικά πάνω σου.
- Δεν προσέχουν τις παρκαρισμένες μοτοσυκλέτες.
Χρησιμοποιούν κινητό και δεν προσέχουν τίποτα
Ίσως το πιο κλασικό πρόβλημα πλέον με τους οδηγούς αυτοκινήτων. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια – παρά την ενημέρωση και τις εκατοντάδες έρευνες που έχουν αναδείξει τους κινδύνους – φαίνεται ότι το φαινόμενο αυτό εντείνεται όλο και περισσότερο. Ειδικά με τις κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν, ο άλλος αποδέχεται σιγά σιγά ότι θα τρώει 2-3 ώρες από την μέρα του στο αυτοκίνητο και με το συνεχόμενο σταμάτα ξεκίνα νομίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει πιο άνετα το κινητό. Αλλά δεν μιλάμε μόνο για κλήσεις ή ανταλλαγή μηνυμάτων. Πλέον μέχρι και… σειρές βλέπουν σε κινητό που έχουν σε βάση ή τάμπλετ, προσπαθώντας να σκοτώσουν την ανία της πολύωρης παραμονής στο αυτοκίνητο. Αυτό όμως φυσικά μεγαλώνει τον κίνδυνο να σκοτώσουν εν τέλει εμάς, καθώς παρατηρώντας το κινητό δεν παίρνουν χαμπάρι τι γίνεται γύρω τους.
Κοιτάνε σπάνια καθρέπτες, δεν βλέπουν ποτέ τα μηχανάκια
Ακόμα όμως αν δεν βρίσκονται στο κινητό, υπάρχουν άλλες κακές και επικίνδυνες συνήθειες. Μια βασική είναι ότι σπανίως κοιτάνε τους καθρέπτες τους. Πασχίζουν οι κατασκευαστές βάζοντας ραντάρ που σε ειδοποιούν για οχήματα στην τυφλή σου γωνία και προσπαθούν να επιστήσουν την προσοχή με το αντίστοιχο «φωτάκι» που ανάβει στους καθρέπτες. Αλλά για να δεις αυτό το «φωτάκι» πρέπει να κοιτάξεις κάποια στιγμή τον καθρέπτη και όχι απλά να πηγαίνεις μπροστά ελπίζοντας για το… καλύτερο. Από την άλλη, με μια φευγαλέα μόνο ματιά στον καθρέπτη μπορεί να μην παρατηρήσει ο οδηγός το μηχανάκι, καθώς ο μικρός του όγκος (σε σχέση με ένα αυτοκίνητο) απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή. Οπότε θεωρείς πάντα ΜΑ ΠΑΝΤΑ δεδομένο ότι δεν σε βλέπουν.
Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Δεν ανάβουν φλας και στρίβουν ξαφνικά πάνω σου
Έχουν χυθεί τόνοι κανονικού και διαδικτυακού μελανιού για αυτό το θέμα. Αυτό το έρμο το φλας δεν στο χρεώνει η ΔΕΗ παραπάνω, όμως για κάποιο λόγο υπάρχει μια… φοβία για την χρήση του. Πέραν της πλάκας, στους ελληνικούς δρόμους είναι ένα συχνότατο φαινόμενο τα αυτοκίνητα να «κολυμπάνε» στις λεωφόρους, αλλάζοντας λωρίδες χωρίς να ανάψουν φλας. Ακόμα χειρότεροι είναι αυτοί που θυμούνται ξαφνικά ότι πρέπει να στρίψουν ή ότι θα χάσουν την έξοδο που θέλουν στον αυτοκινητόδρομο και από το άγχος τους (και την αδιαφορία τους θα προσθέσουμε) δίνουν μια και στρίβουν. Και ό,τι γίνει. Και ας κινείσαι εσύ εκείνη τη στιγμή εκεί. Είσαι αόρατος μπροστά στην επιθυμία του να πάρει τη στροφή. Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και όταν ανάβουν φλας. Τη «δήλωση» αυτή την βλέπουν σαν υποχρέωση παραχώρησης προτεραιότητας, σαν να τους ανήκει ο δρόμος όλος επειδή το άναψαν. Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερη προσοχή σε όσους δείχνουν να «ψάχνουν» κάτι (ένα κτίριο, μια καφετέρια, μια έξοδο) την ώρα που οδηγούν.
Δεν προσέχουν τις παρκαρισμένες μοτοσυκλέτες
Ξυπνάς να πας για δουλειά και βρίσκεις την μοτοσυκλέτα σου πεσμένη. Αυτή η μάστιγα. Παρότι εσύ σαν καλός συμπολίτης παρκάρεις κάθετα για να μην «φας» μια θέση αυτοκινήτου και τον αναγκάσεις να γυρνάει γύρω γύρω μια ώρα σαν την άδικη κατάρα, αυτός δεν σε σέβεται το ίδιο. Κάνει το λάθος ξεπαρκάρωντας και την κοπανάει. Κάτω η μοτοσυκλέτα του, με γδαρσίματα, σπασμένα πλαστικά, σπασμένες μανέτες, στραβωμένα ψυγεία, τα έχουμε δει όλα. Και μάλιστα ο… ανεκδιήγητος δεν αφήνει καν στοιχεία, απλά εξαφανίζεται. Και μπορεί για τη σωματική μας ακεραιότητα αυτή η συνήθεια να είναι λιγότερο επιβλαβής σε σχέση με τις προηγούμενες που αναφέρθηκαν, όμως δεν υπάρχει μεγαλύτερη «ξενέρα» από το να βρίσκεις την αγαπημένη σου μοτοσυκλέτα ξαπλωμένη στο δρόμο, ακόμα και αν εν τέλει δεν έχει πάθει τίποτα – ειδικά αν δεν μπορείς να βρεις ποιος το έκανε. Λάθος μπορεί να κάνουμε όλοι, όμως το πώς το αντιμετωπίζουμε μετά είναι θέμα σεβασμού.