LIVE: κίνηση στους δρόμους

Στρίβοντας με ασφάλεια

Τips για trackdays

Στην χώρα μας, δυστυχώς εν έτει 2017 έχουμε μόνο δυο πίστες που φιλοξενούν track days. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι τυχεροί που έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν και πίστες του εξωτερικού. Παρακάτω θα δούμε πώς μπορούμε να μάθουμε γρήγορα μια νέα πίστα.

 
Η πίστα είναι ο καλύτερος και ασφαλέστερος  χώρος για να βελτιωθούμε σαν οδηγοί, αλλά και να εξερευνήσουμε με ασφάλεια τα όρια τα δικά μας και της μοτοσυκλέτας μας. Πριν από αυτό όμως, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε αποστηθίσει την κάθε στροφή ξεχωριστά, αν δεν θέλουμε να βρεθούμε προ εκπλήξεως.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, (το ίδιο κάνουν και αρκετοί οδηγοί αγώνων) είναι να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για την πίστα, μέσα από κάποιον χάρτη , onboard βίντεο ακόμα και οδηγώντας σε video game όταν πρόκειται για πίστες εξωτερικού. Βέβαια η οδήγηση στις πραγματικές συνθήκες απέχει πολύ, όμως έτσι θα έχετε μια εικόνα αποτυπωμένη στο μυαλό σας, που θα βοηθήσει αρκετά.

Περπάτηστε τη διαδρομή ή κάντε ποδήλατο, αν έχετε την έγκριση από την πίστα. Βοηθάει ακόμα και αν έχουμε κάνει γύρους με μοτοσυκλέτα, ώστε να εντοπίσουμε σημεία που πραγματικά είναι ¨αόρατα¨, όταν κινούμαστε γρήγορα. Τέτοια μπορεί να είναι οι κλίσεις κάποιων στροφών, οι ανωμαλίες του οδοστρώματος ή των kerbs ακόμα και σημάδια-σημεία φρεναρίσματος.
 
Μην βιαστείτε να κινηθείτε γρήγορα. Το πιθανότερο είναι να προσπαθείτε άδικα. Δώστε χρόνο ώστε να βρείτε τις σωστές γραμμές και θα διαπιστώσετε ότι εκτός από ταχύτερα κινήστε και ασφαλέστερα. Ξεκινήστε βάζοντας βασικά σημάδια φρεναρίσματος και προσπαθείστε να ορίσετε τα σημεία εισόδου και εξόδου των στροφών. Μην ανησυχείτε καθόλου για την ταχύτητα. Θα έρθει χωρίς να το καταλάβετε.

Πάρτε χαρτί και μολύβι. Κρατήστε σημειώσεις, παρόλο που όσο μαθαίνετε την πίστα θα αλλάζουν. Γράφοντας και κοιτώντας στο χαρτί, σκεφτόμαστε ακόμα περισσότερο τα σημεία που μας ενδιαφέρουν, έτσι τα αποστηθίζουμε και ευκολότερα.

Τελευταίο και σημαντικότερο, ειδικά  για αρχάριους αναβάτες, που δεν έχουν οδηγήσει ξανά σε πίστα, είναι το σχολείο οδήγησης. Ένα σχολείο στην πίστα, που σας ενδιαφέρει σίγουρα, θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα τη διαδρομή, τα ¨κρυφά¨ της σημεία και να απολαύσετε περισσότερο τη νέα εμπειρία οδήγησης.

 

??????? - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ