Η ΚΤΜ έχει επενδύσει πολλούς πόρους στα MotoGP τα τελευταία χρόνια, βλέποντάς τα ως ένα βασικό πυλώνα της στρατηγικής της σαν εταιρεία. Τώρα η Αυστριακή εταιρεία αντιμετωπίζει ένα «πρόβλημα πολυτελείας», καθώς έχει περισσότερα ταλέντα στις τάξεις της από ότι θέσεις στη μεγάλη κατηγορία.
Χτίζοντας το οικοδόμημα
Η ΚΤΜ έκανε το επίσημο ντεμπούτο της στα MotoGP το 2017, με τη μοτοσυκλέτα της να έχει ήδη συμμετάσχει στον τελευταίο αγώνα της σεζόν του 2016 στη Valencia, στα χέρια του δοκιμαστή αναβάτη της, Mika Kallio.
Ήταν το τελευταίο βήμα σε μια σειρά βημάτων , σε ένα ταξίδι που είχε ξεκινήσει το 2003, με την FRR 125 στην κατηγορία των 125cc, και πλέον περιλαμβάνει ομάδες της ΚΤΜ στη Moto3, στη Moto2 (με κινητήρα Triumph και πλαίσιο Kalex) και στα MotoGP, ενώ η ΚΤΜ εφοδιάζει και το Red Bull Rookies Cup, το διασημότερο κύπελλο προετοιμασίας για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Έτσι οι Αυστριακοί έχουν δημιουργήσει πλέον έναν «σωλήνα», με τον οποίο ένας αναβάτης μπορεί να ανελιχθεί από το Rookies Cup στη μεγάλη κατηγορία χωρίς να φύγει ποτέ από την αιγίδα της ΚΤΜ. Αυτό, όπως είναι προφανές, δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα στην ΚΤΜ όταν έρχεται η ώρα των μεταγραφών. Έχει τον πρώτο λόγο στο ποιους αναβάτες θα επιλέξει και έχει ήδη αρκετά από αυτά τα ταλέντα δεμένα με συμβόλαια.
Συμβόλαια τα οποία είναι αρκετά δεσμευτικά, όπως έδειξε περίτρανα η περίπτωση του Raul Fernandez, ο οποίος δήλωνε ανοιχτά ότι δεν θα βρίσκεται εκεί που θέλει, όταν η ΚΤΜ τον ανέβασε «αναγκαστικά» από τη Moto2 στα MotoGP. Οι αναβάτες οι οποίοι δεν είναι χαρούμενοι εκεί που βρίσκονται τείνουν να μην αποδίδουν καλά και τώρα ο Fernandez βρίσκεται στην Aprilia και πηγαίνει πολύ καλύτερα στη δεύτερη χρονιά του. Αυτό είναι η μια όψη του προβλήματος. Η ΚΤΜ έχει την τάση να φέρεται πολύ πατερναλιστικά στους αναβάτες της και να τους «επιβάλει» κινήσεις που σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να μην επέλεγαν.
Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Οι μνήμες της φυγής του Jorge Martin (ενός αναβάτη που φέτος παλεύει για το Πρωτάθλημα) είναι ακόμα νωπές στην ΚΤΜ. Υπενθυμίζουμε ότι ο Martin έφυγε γιατί δεν πίστεψε στο πρότζεκτ της ΚΤΜ στα MotoGP και πήγε στη Ducati, εκμεταλλευόμενος μια παράμετρο του συμβολαίου του.
Έτσι, όταν ο Pedro Acosta δήλωσε ότι θα ήθελε να ανέβει το 2024 στη μεγάλη κατηγορία «αν όχι με την ΚΤΜ τότε με κάποιον άλλον», κρύος ιδρώτας πρέπει να έλουσε τον Pit Beirer. O Acosta είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και η ΚΤΜ θα τον κρατήσει υπό τη φτερούγα της (όπου βρίσκεται από το Red Bull Rookies Cup) με οποιοδήποτε κόστος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το πρόβλημα ήταν ότι οι Αυστριακοί δεν είχαν αρκετές θέσεις στη μεγάλη κατηγορία για όλους τους αναβάτες τους.
Η ΚΤΜ προσπάθησε να διαπραγματευτεί το άνοιγμα δύο θέσεων μέσω μιας νέας δορυφορικής ομάδας όπου θα μπορούσε να εδράσει τον Acosta, όμως δεν κατάφερε να φτάσει σε συμφωνία με την Dorna. Και έτσι στράφηκε στη μόνη λύση. Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Μoto2 του 2022, Augusto Fernandez, αγωνίζεται για την GASGAS φέτος (τη θυγατρική της ΚΤΜ με μοτοσυκλέτα ΚΤΜ βαμμένη σε άλλα χρώματα) και είναι ο μόνος από τους αναβάτες της στη μεγάλη κατηγορία που δεν έχει συμβόλαιο και για το 2024.
Οι Αυστριακοί έχουν δηλώσει πολλές φορές ότι ο Ισπανός αποδίδει πολύ καλά για rookie και ότι θέλουν να τον κρατήσουν στις τάξεις τους. Όμως όλα δείχνουν ότι ο Fernandez θα είναι το πιόνι που θα θυσιαστεί για να πιάσουν τη βασίλισσα.
Η λύση και το...μελλοντικό πρόβλημα
Ήδη έχει γίνει η πρόταση ο Augusto Fernandez να περάσει σε ρόλο δοκιμαστή για το 2024 με όσες περισσότερες συμμετοχές γίνεται και να περιμένει το 2025 για μια ευκαιρία να ξαναμπει στις επίσημες ομάδες. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για τον Acosta, αλλά δημιουργείται το ίδιο σκηνικό όπως με τον Remy Gardner ένα χρόνο νωρίτερα.
Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής της ΚΤΜ στη Moto2 ανεβαίνει στη μεγάλη κατηγορία και μετά από ένα χρόνο μπαίνει σε εφεδρεία (Fernandez) ή πετιέται στα αζήτητα (Gardner) για να κάνει χώρο για το νέο ταλέντο.
Και ενώ είναι δεδομένο ότι ο Acosta δεν θα έχει αυτή την τύχη, η επανάληψη του σκηνικού αυτού της…ρώσικης ρουλέτας θα κάνει την επιλογή πιο δύσκολη για τα μελλοντικά ταλέντα που είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν άλλες, πιο ασφαλείς διόδους για να φτάσουν στη μεγάλη κατηγορία.