Η δοκιμή της Kawasaki Z 900 ABS

Η θέση οδήγησης επιτρέπει να απολαύσεις μια χαλαρή βόλτα.

Η δοκιμή της Kawasaki Z 900 ABS

Οδηγώντας: Πραγματικό Ζ σε όλους τους τομείς

Η πρώτη ευχάριστη έκπληξη, είναι η στενή όψη που αντικρίζεις όταν καθίσεις στη χαμηλή σέλα, που θυμίζει μοτοσυκλέτα μικρότερου κυβισμού.  Μόνο όταν πατήσεις το κουμπί της μίζας καταλαβαίνεις τι πρόκειται να ακολουθήσει. Ο βαρύς και στρωτός  ήχος, γρήγορα θα σε πείσει ότι οδηγείς μια σύγχρονη 1000αρα. Αφήνοντας  τον πολύ μαλακό συμπλέκτη με την σωστή αίσθηση, έρχεται η δεύτερη έκπληξη. Η απόδοση του κινητήρα, θυμίζει ηλεκτρικό μοτέρ. Ανύπαρκτοι κραδασμοί, ροπή διαθέσιμη παντού και απίστευτη γραμμικότητα μέχρι την περιοχή του κόφτη.

Πραγματικά, πολλές φορές μείναμε έκπληκτοι από την ελαστικότητα του κινητήρα, που σε αφήνει να έχεις μονίμως την έκτη σχέση στο κιβώτιο και η μοτοσυκλέτα να επιταχύνει χωρίς κανέναν δισταγμό όταν το χρειαστείς. Έτσι, μπορείς να κινείσαι με μεγάλη άνεση, χάρη στην ελαφριά αίσθηση, την ξεκούραστη θέση οδήγησης, τις αναρτήσεις που δεν θα κουράσουν τη μέση, αλλά και την απόδοση του κινητήρα, που κατά τη διάρκεια της δοκιμής, είχε μέση κατανάλωση 6,8λτ/100χλμ. Ο συνδυασμός ροπής και γραμμικής απόδοσης όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι και σύμμαχος σε κάθε είδους ¨παιχνίδια¨. Τα παντιλίκια και οι σούζες λοιπόν, γίνονται με μεγάλη ευκολία και αν το θέλεις, μπορούν να ενταχθούν στο καθημερινό πρόγραμμα της συμβίωσης με το Z 900.  

Ένα traction control, βέβαια, θα ήταν καλοδεχούμενο, αφού πλέον είναι must και ειδικά στην ελληνική άσφαλτο, πολλοί αναβάτες θα το εκτιμούσαν. Όταν αποφασίσεις να κινηθείς γρήγορα σε δρόμο με στροφές, θα εκτιμήσεις τη sport πλευρά του Ζ. Το στοιχείο της είναι οι γρήγορες - ανοιχτές καμπές, αφού η μοτοσυκλέτα δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, όντας  απόλυτα σταθερή και προβλέψιμη. Στα απότομα κατεβάσματα φαίνεται η χρησιμότητα του συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης, ενώ στις εξόδους έχεις πάντα διαθέσιμη δύναμη από τον κινητήρα, αρκεί η άσφαλτος να είναι καλή για να την εκμεταλλευτείς. Τέλος, στον τομέα της πέδησης τα φρένα χωρίς να διεκδικούν δάφνες, έχουν καλή αίσθηση και κρίνονται επαρκή για τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας. Ειδικά στους δρόμους  των ελληνικών πόλεων, η ύπαρξη του ABS σου παρέχει ένα επιπλέον αίσθημα ασφάλειας.

KAWASAKI: Δείτε όλα νέα μοντέλα του 2024 στο νέο ελληνικό website!