Οι αναβάτες είναι οι καλύτεροι οδηγοί!

Αυτό που μπορεί να σε βελτιώσει ως οδηγό είναι η εμπειρία και ενδεχομένως η οδήγηση σε περιβάλλον πίστας. Μήπως όμως οδηγώντας μοτοσυκλέτα γίνεσαι καλύτερος οδηγός γενικότερα;

Οι οδηγοί μοτοσυκλέτας είναι καλύτεροι οδηγοί
 
Οι μοτοσικλετιστές εκτός από τις δεξιότητες τους στην οδήγηση δίκυκλου, είναι και συνολικά καλύτεροι οδηγοί. Αυτό ισχύει ακόμα και όταν οδηγούν αυτοκίνητο.  Η λογική θα έλεγε πως η οδήγηση ενός οχήματος δεν προσφέρει τίποτα στην οδήγηση ενός άλλου. Στην ίδια λογική θα έλεγε κανείς πως δεν είσαι καλύτερος οδηγός αυτοκινήτου επειδή ξέρεις να οδηγείς και μοτοσυκλέτα.


Πιο ασφαλείς οδηγοί οι αναβάτες
 
Με μια πρώτη ματιά ίσως και να μην σχετίζονται μεταξύ τους. Όμως σύμφωνα με κάποιες έρευνες που έλαβαν μέρος ανάμεσα σε οδηγούς στη Γαλλία, τα αποτελέσματα λένε κάτι διαφορετικό. Οι μισοί οδηγοί της έρευνας οδηγούν καθημερινά αυτοκίνητο και μοτοσυκλέτα.  Δοκιμάστηκαν σε μια σειρά από διαδικασίες που περιλάμβανα μανούβρες, οδήγηση στην πόλη, παρκάρισμα, οδήγηση στην εθνική και κίνηση στο μποτιλιάρισμα. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι οι οδηγοί μοτοσυκλέτας είναι πιο ασφαλείς για τους εαυτούς τους αλλά κυρίως για τους γύρω τους. Ειδικότερα, στην ασφάλεια των πεζών και των δικυκλιστών, οι οδηγοί που επίσης οδηγούν μοτοσυκλέτα, βρέθηκαν να είναι 100% πιο ασφαλείς, έναντι όσων δεν είναι μοτοσικλετιστές.  
 
Οι αναβάτες έχουν καλύτερη αίσθηση του δρόμου

Είναι εύκολα κατανοητό, πως αν οδηγείς μοτοσυκλέτα, είσαι σημαντικά καλύτερος οδηγός στο σύνολο. Η εξήγηση είναι απλή και έχει να κάνει με την αίσθηση του δρόμου που αποκτούν οι αναβάτες. Είναι περισσότερο προσεκτικοί, ασχολούνται περισσότερο με το τι συμβαίνει γύρω τους, προβλέπουν καλύτερα και πιο έγκαιρα τις προθέσεις των άλλων και πως θα αντιδράσει οτιδήποτε κινείται γύρω τους. 

Η έκθεση στον κίνδυνο σε κάνει προσεκτικότερο οδηγό

Η έκθεση στον κίνδυνο κατά την οδήγηση της μοτοσυκλέτας, κάνει τον αναβάτη πιο συνετό, αφού είναι οι πιο αδύναμοi σε περίπτωση σύγκρουσης. Αυτή την εμπειρία την κουβαλάει μαζί του όταν οδηγεί αυτοκίνητο. Με λίγα λόγια δηλαδή, αν θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι οδηγοί, καλό θα είναι να μάθουμε και να οδηγούμε και μοτοσυκλέτα. Ίσως έτσι βιώσουμε επί προσωπικού, την έκθεση στον κίνδυνο και σκεφτόμαστε περισσότερο εμάς και τους γύρω μας.
 
Εσείς τι λέτε; Συμφωνείτε; Είναι οι μοτοσικλετιστές καλύτεροι οδηγοί; Μήπως απλά αυτός που οδηγεί και μοτοσυκλέτα είναι ούτως ή άλλως πιο ικανός ή απλά υπάρχουν παράγοντες που παραβλέπονται στην έρευνα; 
 

  • jnb5877

    Η λογική εξέλιξη έχει σειρά προτεραιότητας, δηλαδή για να εξηγούμαι , ποδήλατο, μοτοσυκλέττα και μετά αυτοκίνητο.Αν κάτι παραλείψεις, κάτι θα σου λείπει για να είσαι ολοκληρωμένος ως οδηγός.Πάντα κατά την ταπεινή μου άποψη.....

     
  • loukia

    ...αυτά που παραβλέπονται είναι ότι εδώ είναι ΕΛΛΑΔΑ... ισχύουν πάρα πολλά διαφορετικά λόγω ιδιοσυγκρασίας λαού, προβλημάτων, κ.τ.λ. Προσωπικά συμφωνώ ότι όσοι οδηγούμε μοτοσυκλέτα έχουμε το κάτι παραπάνω... βέβαια και πάλι ανάλογα στον άνθρωπο, το feeling που έχει σε σχέση με τα οχήματα, κ.τ.λ.