Η μέτρηση της στάθμης λαδιού στη μοτοσυκλέτα σας έχει και αυτή τον τρόπο της, να γίνει σωστά!

Η μέτρηση της στάθμης λαδιού στη μοτοσυκλέτα σας έχει και αυτή τον τρόπο της, να γίνει σωστά!

Σίγουρα ξέρεις να κοιτάς σωστά το λάδι της μοτοσυκλέτας σου;

Η μέτρηση της στάθμης λαδιού της μοτοσυκλέτας μας είναι μια εργασία, την οποία οι περισσότεροι κατασκευαστές συνιστούν ως μέρος της καθημερινής ρουτίνας του αναβάτη.

Κι όμως, παρά το ότι οι κατασκευαστές το κάνουν εύκολο για τους χρήστες, να ελέγξουν το λάδι στην μοτοσυκλέτα τους, πες η αξιοπιστία των μοτοσυκλετών σήμερα από την μία, αλλά και η… απροθυμία πολλών αναβατών να ασχοληθούν με τυπικές διαδικασίες συντήρησης από την άλλη, συχνά οδηγούν στην λήθη. Το να ελέγξεις τα λάδια στην μοτοσυκλέτα σου είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να ξέρεις να κάνεις. Το ερώτημα είναι: Ξέρεις πραγματικά;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

 

Δείκτης λαδιού: Έχει τα μυστικά του!

Αν η μοτοσυκλέτα σου έχει δείκτη λαδιού, πρέπει να βεβαιωθείς ότι κοιτάς την στάθμη σωστά. Πολλές φορές, οι δείκτες λαδιού πρέπει να τοποθετηθούν στη θέση τους, αλλά χωρίς να βιδωθούν, προκειμένου να δείξουν σωστά. Αν όμως τους βιδώσεις, τότε σου δείχνουν περισσότερο λάδι στο κάρτερ, άρα και λανθασμένη ένδειξη. Από την άλλη, δείκτες που απαιτούν βίδωμα, θα δείξουν μικρότερη στάθμη αν δεν βιδωθούν. Πρέπει να είσαι σίγουρος ότι ακολουθείς τις οδηγίες του κατασκευαστή, όσον αφορά τον τρόπο χρήσης του δείκτη.

Τζαμάκι: Πιο εύχρηστο, αρκεί να το κοιτάς σωστά!
Τα τζαμάκια στο κάρτερ κάνουν την δουλειά πιο εύκολη για όλους, αφού δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις δείκτη και βασικά, ούτε καν να λερωθείς, για να δεις πόσο λάδι έχει μέσα το μοτέρ σου. Και πάλι όμως, πρέπει να κοιτάξεις με τον σωστό τρόπο. Η μοτοσυκλέτα πρέπει να είναι, ιδανικά, εντελώς κατακόρυφη και θα πρέπει να κοιτάζεις το τζαμάκι εντελώς ευθεία, ώστε η ένδειξη να εμφανιστεί με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια.

Θέλεις πάντα ένα πλήρως επίπεδο δάπεδο
Όποια από τις δύο λύσεις και να έχει η μοτοσυκλέτα σου, για να δεις σωστά την στάθμη του λαδιού πρέπει να βρίσκεσαι σε ένα πλήρως επίπεδο δάπεδο, ενώ τις περισσότερες φορές η μοτοσυκλέτα πρέπει να είναι εντελώς κατακόρυφη, σε όλους τους άξονες. Αυτό δηλαδή σημαίνει, να μην είναι και ο ένας τροχός ψηλότερα από τον άλλο.

Σταμάτα να θορυβείσαι από το χρώμα του λαδιού
Επί δεκαετίες, διαχέεται ο «μύθος» ότι μπορείς να καταλάβεις την κατάσταση του παλιού σου λαδιού μόνο και μόνο από το χρώμα του ή από… την υφή του στα δάχτυλα. Προφανώς τίποτα από αυτά δεν ισχύει: Είναι φυσιολογικό το χρώμα του λιπαντικού να σκουραίνει, καθώς τα λάδια έχουν μέσα καθαριστικές ουσίες για τον κινητήρα, ενώ οπωσδήποτε καμία εμπειρική μέτρηση δεν μπορεί να μας δώσει αδιάσειστες αποδείξεις, για την κατάσταση του λαδιού.

Είσαι σίγουρος ότι δεν το κάνεις τελείως λάθος;
Είτε έχεις δείκτη είτε τζαμάκι, και τα δύο έχουν τα μυστικά τους!
Τεράστιας σημασίας η θερμοκρασία της μοτοσυκλέτας κατά τη μέτρηση.
To σκούρο λάδι είναι φυσιολογικό και δεν δείχνει ανάγκη για αλλαγή!
Εσύ τα ήξερες αυτά;