Νερό, ένας από τους µεγαλύτερους αντιπάλους του µοτοσυκλετιστή. Ελάχιστους θα συναντήσετε που να µη σιχαίνονται την οδήγηση στη βροχή και ο λόγος είναι προφανής. Η µειωµένη πρόσφυση της ασφάλτου είναι το πρώτο θέµα που αντιµετωπίζουµε.
Μιλάµε φυσικά για λάστιχα. Αν η µοτοσυκλέτα χρησιµοποιείται καθηµερινά και πρέπει να είναι ετοιµοπόλεµη ανεξαρτήτως καιρού, τότε δεν υπάρχει πιο σηµαντικό εξάρτηµα από τα λάστιχα. Απαραιτήτως πρέπει τα πατούµενά µας να έχουν ικανές αυλακώσεις για να διώχνουν το νερό από κάτω τους και, αν είναι φαγωµένες, φροντίζουµε για νέα πριν βρεθούµε να κάνουµε πατινάζ υδρολισθαίνοντας όπου έχει συγκεντρωµένα νερά στον δρόµο.
Αυτή η εποχή δεν προσφέρεται για πολύ σκληρές γόµες. Ο κρύος καιρός και το νερό σηµαίνουν πως τόσο το έδαφος, όσο και τα λάστιχα θα δουλεύουν σε χαµηλότερες θερµοκρασίες από ότι το καλοκαίρι, ενώ ανάλογα καθυστερούν να φτάσουν σε θερµοκρασία λειτουργίας. Αυτό σηµαίνει πως προσέχουµε πολύ πριν αρχίσουµε να τα πιέζουµε, αλλά και επιλέγουµε λάστιχα µε πιο µαλακές γόµες που θα ζεσταθούν πιο γρήγορα και να βρουν περισσότερη πρόσφυση. Εννοείται πως διαλέγουµε λάστιχα σχεδιασµένα για να αντιµετωπίσουν βροχές, µε µεγάλες και πυκνές αυλακώσεις.
Η κίνηση σε υγρές συνθήκες είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική και για την αλυσίδα της µετάδοσης. Καθώς είναι εκτεθειµένη εκεί κάτω δίπλα στο λάστιχο, τρώει ό,τι της στείλει ο δρόµος και αυτό σηµαίνει πολύ νερό. Το αποτέλεσµα είναι πως το λιπαντικό που πρέπει να της βάζουµε ξεπλένεται πολύ πιο γρήγορα, άρα θα πρέπει να τη λιπάινουμε αναλόγως πολύ πιο τακτικά. Ένα καλό καθάρισµα µάλιστα που και που δε θα ήταν κακή ιδέα, καθώς η λάσπη που τη λούζει κάθε φορά σηµαίνει κάµποσο χώµα που χώνεται σε κάθε µικρή οπή που θα βρει. Το αποτέλεσµα είναι πιο γρήγορη φθορά των ευάλωτων σηµείων, όπως τα λάστιχα των o-ring.
Ακόµη αξίζει τον κόπο κάθε χρόνο, πριν αρχίσουν τα κρύα και οι βροχές, να αφιερώνουµε λίγο χρόνο για να φροντίζουµε κάποια σηµεία που υποφέρουν από την υγρασία. Οι άξονες των τροχών, λ.χ., µε ένα καλό γρασάρισµα θα περάσουν έναν πολύ πιο εύκολο χειµώνα.
Αντίστοιχα, την ίδια δουλειά µπορούµε να κάνουµε και µε τα συρµατόσχοινα (ντίζες) του συµπλέκτη ή όπου αλλού υπάρχουν, για παράδειγµα σε ταµπούρα. Αν δε θέλουµε να κάνουµε την τέλεια δουλειά – δηλαδή λύσιµο, καθάρισµα εσωτερικά του καλύµµατος και ψέκασµα µε ένα καλό λιπαντικό-αντισκωριακό σπρέι – τουλάχιστον ένα ψέκασµα στις άκρες της ντίζας θα βοηθήσει να µειωθεί η τριβή κατά τη λειτουργία της. Δεν ξεχνάµε πως σηµεία σαν τα παραπάνω µαζεύουν σκουριές που συνήθως δεν τις βλέπουµε µέχρι µια ντίζα µας αφήσει σύξυλους γιατί κόπηκε (συνήθως στο πιο ακατάλληλο µέρος και ώρα).
Αρχική Σελίδα | Sitemap | Επικοινωνία |
Copyright © 2024 - mototriti.gr