Πόσες φορές έχετε ακούσει –ή ακόμη και σας έχει συμβεί-, να βγαίνετε «κύριοι» από π.χ. το σπίτι σας ή από κάποιο κατάστημα και να βλέπετε την μοτοσυκλέτα σας ξάπλα και τον υπαίτιο προφανώς άφαντο; Δεν είστε οι μόνοι που αισθάνεστε οργή!
Εκ των πραγμάτων, οι σταθμευμένες μοτοσυκλέτες είναι εκτεθειμένες στον κίνδυνο της ζημιάς από τρίτα οχήματα, σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι τα αυτοκίνητα. Πόσο μάλλον στην χώρα μας, στην οποία η στάθμευση των μοτοσυκλετών είναι κυριολεκτικά ένα χάος. Αυτό φυσικά δεν δικαιολογεί επ ουδενί, την εγκατάλειψη σταθμευμένης μοτοσυκλέτας η οποία υπέστη ζημιές ή/και πτώση μετά από ατύχημα. Πόσες φορές έχετε ακούσει –ή ακόμη και σας έχει συμβεί-, να βγαίνετε «κύριοι» από π.χ. το σπίτι σας ή από κάποιο κατάστημα και να βλέπετε την μοτοσυκλέτα σας ξάπλα και τον υπαίτιο προφανώς άφαντο; Δεν είστε οι μόνοι που αισθάνεστε οργή!
Εγκατέλειψες; Φυλακή, πρόστιμο και «μαύρισμα» στο ποινικό σου μητρώο
Η εγκατάλειψη σημείου ατυχήματος, ακόμη και αν αυτή περιλαμβάνει μόνο υλικές ζημιές, είναι ποινικά κολάσιμη. Συγκεκριμένα, αν ταυτοποιηθείς και καταδικαστείς για εγκατάλειψη, κινδυνεύεις να πας μέσα έως και 1 μήνα, να πληρώσεις 3.000 ευρώ και να χάσεις το δίπλωμα σου για 2 μήνες. Και όλα αυτά, για να μην αφήσεις την ασφάλεια να κάνει την δουλειά της και να αποκαταστήσει τις ζημιές, οι οποίες πιθανόν να είναι δυσβάσταχτες ή ακόμη και αβάσταχτες από το θύμα.
Μπορεί να προκαλέσεις ζημιές πολλών χιλιάδων ευρώ
Όχι, ένα «ρίξιμο» μοτοσυκλέτας εν στάσει δεν προκαλεί ζημιές των «50-100 ευρώ», όπως λένε μερικοί-μερικοί που ίσως να ενεπλάκησαν σε τέτοια περίπτωση. Μια πτώση μοτοσυκλέτας, ειδικά των πιο καινούργιων μοντέλων, μπορεί να προκαλέσει ζημιές ακόμα και πολλών χιλιάδων ευρώ, ανάλογα και με την μάρκα, το μοντέλο, τον εξοπλισμό αλλά και την έκταση της ζημιάς. Επίσης, όχι, δεν «θα τα βρείτε» εκείνη την στιγμή, στο σημείο του ατυχήματος, αφού ο υπαίτιος υποχρεούται να αποκαταστήσει στο ακέραιο την ζημιά που προκάλεσε, σύμφωνα με την αστική ευθύνη.
Δεν εγκαταλείπουν οι ανασφάλιστοι, αλλά οι μ@λάκες
Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι κύριες αιτίες εγκατάλειψης είναι η έλλειψη διπλώματος από τον υπαίτιο, η χρήση αλκοόλ και άλλοι αφηρημένοι λόγοι, που όμως όλοι συγκλίνουν στον ίδιο παράγοντα: Η έλλειψη οδηγικής παιδείας. Αυτή η μάστιγα που δημιουργεί τόσα προβλήματα στην καθημερινή μας εμπειρία στους δρόμους δυστυχώς είναι πανταχού παρούσα. Φυσικά στο θέμα αυτό φταίει και η κακή πληροφόρηση αλλά και η ελλειπής αναζήτηση σε πληροφόρηση, αιτίες που δημιουργούν διαιώνιση ημιμάθειας και φόβου. Και ο φόβος για την αντιμετώπιση της κατάστασης, οδηγεί σε εγκαταλείψεις…
4 στις 5 εγκαταλείψεις εξιχνιάζονται εν τέλει
Όσοι εγκαταλείπουν το σημείο του ατυχήματος, δεν γνωρίζουν ότι η πιθανότητα να τους πιάσουν τελικά, είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο ίσως φαντάζονται! Σύμφωνα με στελέχη της Τροχαίας και συγκεκριμένα το τμήμα Καλαμάτας, κατά την 3ετία 2018-2020, εξιχνιάστηκε το 83% των εγκαταλείψεων μετά από ατύχημα με σταθμευμένο όχημα! Αυτοί οι οδηγοί πήγανε να το παίξουν Λούηδες, αλλά τελικά θα την φάνε την κατραπακιά του νόμου…
Η ασφάλεια αποζημιώνει, δεν θα σε δαγκώσει!
Μια δήλωση του συμβάντος αρκεί για να κινηθούν διαδικασίες αποζημίωσης του παθόντος από το ατύχημα, χωρίς δράματα. Αλλωστε, για αυτό τον λόγο υπάρχουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες, και οι δηλώσεις ατυχημάτων. Μάλιστα, αν η ζημιά δεν ξεπερνάει τις 6.500 ευρώ, τότε η διαδικασία πηγαίνει και μέσω φιλικού διακανονισμού, άρα η αποζημίωση γίνεται ακόμη πιο απλά. Οπότε, γιατί να εγκαταλείψεις; Κάνε μια δηλωσούλα και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο!