Η ίδρυση πανεπιστημιακής ομάδας κατασκευής μοτοσυκλέτας είναι γεγονός, από μία ομάδα ατόμων με αγάπη για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και τα δίκυκλα!
Ένα όραμα φοιτητών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ έγινε πράξη τον Ιανουάριο του 2017, όταν οι τελευταίοι πήραν το ρίσκο να επενδύσουν χρόνο και να επιχειρήσουν. Ο λόγος, για την νεοσύστατη πανεπιστημιακή ομάδα: «Panther Racing AUTh».
Πρόκειται για μια φοιτητική ομάδα που ασχολείται με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Σε διάστημα ενός χρόνου, η ομάδα έχει καταφέρει να συστήσει ένα δυναμικό σύνολο που αποτελείται από 25 άτομα, ενώ πέραν της βασικής μηχανολογικής της υποδομής στελεχώνει τμήμα marketing.
Στόχος της ομάδας σήμερα, είναι η συμμετοχή στην 5η έκδοση του παγκόσμιας εμβέλειας διαγωνισμού «MotoStudent» (http://www.motostudent.com/), ο οποίος θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2018 στην Αραγονία της Ισπανίας στην πίστα MotorLand Aragon.
Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα καλείται να σχεδιάσει και να κατασκευάσει μια πρωτότυπη αγωνιστική μοτοσυκλέτα, τύπου Moto3.
Το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, καθώς η ομάδα καλείται να σχεδιάσει και να κατασκευάσει από την αρχή την αγωνιστική της μοτοσυκλέτα, όπως και να συντάξει μία τεχνική έκθεση στην οποία θα περιγράφονται εκτενώς:
Η διαδικασία του σχεδιασμού και της κατασκευής της μοτοσυκλέτας.
Η ανάπτυξη μίας καινοτομίας στον τομέα των αγωνιστικών μηχανών.
Η παρουσίαση ενός υποθετικού project βιομηχανικής παραγωγής της πρωτότυπης μοτοσυκλέτας.
Κατά τη διάρκεια της τελικής εκδήλωσης η τεχνική έκθεση βαθμολογείται από ειδικούς του μηχανοκίνητου αθλητισμού και από μέλη του βιομηχανικού κόσμου (Φάση MS1). Επιπλέον, η αγωνιστική μοτοσυκλέτα, αφού περάσει από τεχνικό έλεγχο, θα συμμετάσχει σε μία σειρά από στατικά και δυναμικά αγωνίσματα, με τελευταίο τον αγώνα ταχύτητας μεταξύ όλων των ομάδων (Φάση ΜS2).
Σήμερα, η ομάδα βρίσκεται στη φάση κατασκευής των μερών της μοτοσυκλέτας, έχοντας ολοκληρώσει τη μελέτη και το σχεδιασμό του πρωτοτύπου μέσα στο Μάρτιο. Παράλληλα, μέχρι στιγμής, η ομάδα έχει παραδώσει στο διαγωνισμό, τα κεφάλαια της τεχνικής έκθεσης που αφορούν τη σχεδιομελέτη του πρωτοτύπου και το project βιομηχανικής παραγωγής.
Η συμβουλευτική καθοδήγηση της ομάδας σχετικά με το αγωνιστικό σκέλος του διαγωνισμού παρέχεται από τον Μ.Ο.Θ. (Μοτοσυκλετιστικός Όμιλος Θεσσαλονίκης), ενώ η συμβουλευτική υποστήριξη για την σχεδιομελέτη και την κατασκευή του πρωτοτύπου, από την εταιρεία GIVE (Green Innovation & Vehicle Engineering). Ακόμη καθοριστικής σημασίας είναι η συμβολή της εταιρείας BLAU EI, η οποία έχει επίσης συμβουλευτικό ρόλο.
Στα πλαίσια προώθησης, η ομάδα συμμετείχε στην εκδήλωση “TeamFair” εντός του Α.Π.Θ., όπου ενημέρωσε πλήθος κόσμου για τις δράσεις της, ενώ πρόσφατα συμμετείχε στο 13ο ΠολυσυνέδριοΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ"του ka.business. Στις επόμενες δράσεις της, συγκαταλέγεται η παρουσία της ομάδας στην φοιτητική εβδομάδα του ΑΠΘ, όπου φοιτητές και πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να συνομιλήσουν με μέλη της «Panther Racing AUTh. Επιπλέον, η ομάδα θα παρουσιαστεί στο Moto Show της Θεσσαλονίκης στους χώρους της διεθνής έκθεσης, τον Μάιο του 2018.
Η «PantherΆs Racing AUTh» καταφέρνει να αναπτύσσει διαρκώς τις δραστηριότητές της χάρη στην έμπρακτη υποστήριξη της εταιρίας «BETA CAE Systems», η οποία είναι εταιρεία παροχής λογισμικών προσομοίωσης και της εταιρείας «Doppler», η οποία είναι εταιρεία κατασκευής ανελκυστήρων.