4 Tips για οδήγηση σε κυκλικό κόμβο

H οδήγηση σε κυκλικό κόμβο είναι ένα θέμα, που μπερδεύει αρκετούς οδηγούς κι αναβάτες. Χρειάζεται προσοχή κατά την είσοδό μας και να πρέπει να τηρούμε αυστηρά τους κανόνες προτεραιότητας.

Σάς δίνουμε 4 συμβουλές για μεγαλύτερη ασφάλεια και καλύτερη οδήγηση σε ένα κυκλικό κόμβο.
 
  1. Ποιοι άλλοι μπαίνουν στον κόμβο;
Προσοχή στη διαγράμμιση του κόμβου, καθώς μια απότομη αλλαγή λωρίδας μπορεί να μη γίνει αντιληπτή από τα άλλα οχήματα. Το ίδιο ισχύει και για τους αυτοκινητιστές. Πολλές φορές, οι οδηγοί δεν είναι σίγουροι σε ποια έξοδο πρέπει να βγουν κι αυτό συνήθως καταλήγει σε απότομες κινήσεις χωρίς τη χρήση των προειδοποιητικών ενδείξεων.
  1. Μπείτε αργά, βγείτε γρήγορα
Μπείτε στον κυκλικό κόμβο με ένα μέτριο ρυθμό, προσδιορίστε την έξοδό σας και στη συνέχεια ανεβάστε ταχύτητα. Θυμηθείτε ότι ένας άδειος κόμβος είναι απλώς μια στροφή S, οπότε επιλέγετε τη συντομότερη γραμμή, διατηρώντας έτσι τις άκαμπτες γωνίες στο ελάχιστο. Πάντα να ελέγχετε τους καθρέφτες σας πριν αλλάξετε λωρίδες μέσα στον κόμβο.
  1. Να μην εμποδίζετε την έξοδο
Καλό θα ήταν, πριν μπείτε σε ένα κυκλικό κόμβο να γνωρίζετε σε ποια έξοδο θα βγείτε. Δε χρειάζεται να εμποδίζετε τα άλλα οχήματα μέχρι να αποφασίσετε προς τα πού θα κατευθυνθείτε. Αν πάλι έτυχε να μη γνωρίζετε την έξοδό σας, διατηρήστε μια χαμηλή ταχύτητα, παραμείνετε στη λωρίδα σας και χρησιμοποιήστε τα προειδοποιητικά φλας, όταν αποφασίσετε να βγείτε από τον κόμβο.
  1. Προσοχή στην παραχώρηση προτεραιότητας
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά την είσοδό σας σε κυκλικό κόμβο, καθώς οι ενδείξεις για την παραχώρηση προτεραιότητας θα σας βοηθήσουν κατά το πέρασμά σας μέσα από αυτόν. Κατά κανόνα προτεραιότητα έχει το εισερχόμενο όχημα. Υπάρχουν, όμως, και κόμβοι όπου η προτεραιότητα ανήκει στο κινούμενο επί του κόμβου όχημα. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει προειδοποιητική σηματοδότηση.
 

  • Γιαννης

    Υπαρχει θεμα στην Ελλαδα με το ποιος εχει προτεραιοτητα στον κομβο, και αγνοια παντελως απο την ημερα που δινεις σηματα μονο τοτε παπαγαλια το ξερεις. Ουτε σηματα προτεραιοτητος δεν υπαρχουν. Αρα κανεις το σταυρο σου στην Ελλαδα,οπως και με το τροχαιο στη θεσσαλονικη προσφατα, οποιος γουσταρει αλλαζει λωριδα και χωρις φλας ,και οι αλλοι οταν βλεπουν μπροστα αυτοκινητο γκαζωνουν για να το φανε μην τυχον και δεν ειναι πρωτοι !!!! Ελλαδαρα!!!!

      7