Κάνε πιο ασφαλείς τις βραδινές σου μετακινήσεις.

5 Tips για οδήγηση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού

Η οδήγηση μοτοσυκλέτας τη νύχτα δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού οι συνθήκες χαμηλού φωτισμού κρύβουν κινδύνους. Δίνοντας προσοχή σε μικρά πράγματα μπορείς να κάνεις πιο ασφαλείς τις βραδινές σου μετακινήσεις.

Τους χειμερινούς μήνες, που νυχτώνει γρήγορα είμαστε συχνά αναγκασμένοι να οδηγούμε σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Αυτό δεν είναι εύκολο και κρύβει κινδύνους Παραθέτουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα κάνουν πιο ασφαλή την οδήγηση τη νύχτα.

Ορατότητα
Τη νύχτα, τα μάτια μας έχουν πολύ περισσότερη δουλειά. Εάν η ζελατίνα του κράνους είναι βρώμικη, θα κάνει τη ζωή τους ακόμα πιο δύσκολη με αποτέλεσμα να κουραστούν πιο γρήγορα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διατήρηση της σε τέλεια κατάσταση, είναι ζωτικής σημασίας. Το ίδιο ισχύει και για τους προβολείς του scooter ή της μοτοσυκλέτας: είναι καλό να είναι καθαροί, ώστε να φωτίζουν σωστά το δρόμο. Για να μη θαμπώνει η ζελατίνα του κράνους, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο Pinlock στο εσωτερικό της. Αν δεν έχεις, μπορείς να ψεκάσεις ένα αντιθαμβωτικό σπρέι, ενώ για στην εξωτερική πλευρά υπάρχουν προϊόντα που απομακρύνουν το νερό και βοηθούν πολύ σε περίπτωση βροχής.

Μην κοιτάς έντονα φώτα
Είναι καλό να μην επικεντρώνεις το βλέμμα σου στους προβολείς των αυτοκινήτων που έρχονται από την αντίθετη κατεύθυνση ή άλλες πηγές έντονου φωτός, όπως βιτρίνες ή έντονα φώτα του δρόμου. Το μάτι χρειάζεται ένα μικρό διάστημα για να προσαρμοστεί στις αλλαγές του φωτός. Είναι προτιμότερο να απομακρύνεις το βλέμμα σου από τις έντονες δέσμες φωτός, ώστε να διατηρείς την νυχτερινή σου όραση σε καλό επίπεδο.

Συγκεντρώσου
Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε συγκεκριμένους δρόμους για τις μετακινήσεις μας, που θεωρούμε σύντομους και ασφαλείς. Σε βάθος χρόνου μπορεί να υπερεκτιμήσουμε το επίπεδο ασφάλειας και να κάνουμε κάποιο λάθος, όταν ο φωτισμός είναι χαμηλός. Όπως για παράδειγμα το να πέσουμε σε μια μεγάλη λακκούβα, η οποία μπορεί να δημιουργήθηκε πρόσφατα ή να είναι γεμάτη νερό και να μην είναι ορατή. Για αυτό παραμένουμε συγκεντρωμένοι και έχουμε τα μάτια μας στο δρόμο, ώστε να αντιληφθούμε τον κίνδυνο το συντομότερο δυνατό.

Προσοχή στο φρενάρισμα
Σε δρόμους χωρίς φώτα μπορείς να βασιστείς μόνο στον προβολέα της μοτοσυκλέτας ή του scooter σου. Όταν φρενάρεις απότομα, η συμπίεση της εμπρός ανάρτησης κάνει το εμπρός μέρος της μοτοσυκλέτας να χαμηλώσει, επηρεάζοντας τη δέσμη φωτός του προβολέα. Προγραμμάτισε από πριν το φρενάρισμά σου και απέφυγε να φρενάρεις λίγο πριν τη στροφή. Η χρήση του φρένου κινητήρα θα σε βοηθήσει να φρενάρεις ομαλά.

Χρησιμοποίησε τις λευκές γραμμές του δρόμου
Τη νύχτα δεν είναι εύκολο να διακρίνεις τον δρόμο. Οι λευκές γραμμές στο κέντρο και στο πλάι του δρόμου, θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τα όρια, αλλά και την ακτίνα κάποιας στροφής. Παρακολούθησέ τα και αξιοποίησε τις πληροφορίες που σου δίνουν. Απέφυγε να κινείσαι πάνω τους γιατί γλιστρούν, ιδιαίτερα αν είναι βρεγμένες.