net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

MTX: Aprilia Pegaso 650 i.e. 2006

Το Pegaso 650 i.e. αποτελεί ένα on-off μοντέλο που μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ακόμη και σήμερα. Η μοτοσικλέτα με τη διαχρονική σχεδίαση, είναι ικανή να αποτελέσει τόσο το καθημερινό σας εργαλείο, όσο και το δίτροχο με το οποίο θα γυρίσετε την Ελλάδα από άκρη σε άκρη.

 
+: Εμφάνιση, άνεση, χώροι για δύο
-: Μαλακό αμορτισέρ, φρένα

Σχεδίαση

Οι στιλιστικές επιλογές των ανθρώπων από το Noale κρίνονται επιτυχημένες, αφού ακόμη και πάνω από μία 10ετία μετά την παρουσίαση του πρώτου μοντέλου σε αυτή τη μορφή του, το φτερωτό άτι της ιταλικής εταιρίας εξακολουθεί να δείχνει σύγχρονο και αρμονικό. Η ποιότητα κατασκευής κυμαίνεται σε καλά επίπεδα ακόμη και σε σχέση με τις σημερινές μοτοσικλέτες, κάτι που φαίνεται και από τα πολλά παραδείγματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, τα οποία βρίσκονται σε αρκετά καλή κατάσταση.

Μοτέρ: Ήπιο και χρηστικό

Η απόδοση του μοτέρ-ίδιο με αυτό του προηγούμενου GS 650 της BMW- είναι γλυκιά με τους κραδασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε όλο το φάσμα της λειτουργίας του. Η ισχύς που παράγει ο 5βάλβιδος κινητήρας με τους δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους σίγουρα δεν είναι ικανή να κατσαρώσει το οδόστρωμα στο απότομο άνοιγμα του γκαζιού, ωστόσο είναι επαρκής για χαλαρά ταξίδια με δύο άτομα στην άνετη σέλα του και αποσκευές.

Συμπεριφορά: Προ πάντων η άνεση

Το συμβατικό πιρούνι εμφανίζεται βελτιωμένο σε σχέση με το ανεστραμμένο που χρησιμοποιούσε το μέχρι τότε μοντέλο δίνοντας καλύτερη αίσθηση στον αναβάτη και επιτρέποντάς του να πιέσει λίγο παραπάνω σε δρόμο με στροφές. Η άνεση κυμαίνεται σε καλά επίπεδα, δεν μπορεί όμως να χαρακτηριστεί σε καμία περίπτωση σπορτίφ λόγω κυρίως της πολύ μαλακής πίσω ανάρτησης. Τα φρένα, παρά τη μικρή αναβάθμισή τους, εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται ως αδύναμα. Στην πόλη θα τα καταφέρει μια χαρά, ενώ δε θα πει όχι και σε κάποιο ομαλό χωματόδρομο.

Συνολικά: All-round πρόταση με άποψη

Σε γενικές γραμμές το ιταλικό μοντέλο μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία αρκετά συμφέρουσα πρόταση ως μεταχειρισμένο, ειδικά γι’ αυτούς που ψάχνουν να βρουν την πρώτη τους μοτοσικλέτα. Με καλή συνολικά ποιότητα κατασκευής, ιδιαίτερη και διαχρονική εμφάνιση και χώρους για δύο άτομα, το Pegaso 650 i.e. είναι σε θέση να σας πάει παντού και με κάποιες μικρές βελτιώσεις μπορεί να μετατραπεί σε μία πολύ καλή μοτοσικλέτα που θα σας κρατήσει παρέα για αρκετά χρόνια.

Τι να προσέξετε

Για τον αυστριακής καταγωγής κινητήρα της Rotax δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα μηχανικά προβλήματα. Εκεί που θα πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας είναι στο σύστημα του ηλεκτρονικού ψεκασμού, καθώς η λειτουργία του θα πρέπει να είναι αψεγάδιαστη. Προσέξτε επίσης την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κεντρικός διακόπτης και ιδιαίτερα τα καλώδιά του.

Τι να αλλάξετε

Δύο είναι τα πράγματα που χρήζουν αλλαγής στο Pegaso της Aprilia. Το πρώτο είναι το ιδιαίτερα βαρύ σύστημα εξαγωγής, το οποίο ζυγίζει κοντά στα 18 (!) κιλά και επηρεάζει σημαντικά τη συμπεριφορά της, αφού μεταφέρει αρκετό βάρος πίσω. Το δεύτερο είναι το πολύ μαλακό πίσω αμορτισέρ-ελατήριο. Η τοποθέτηση ενός after-market συνδυασμού θα βελτιώσει σημαντικά τη συμπεριφορά της μοτοσικλέτας.

 

APRILIA - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ