Αλλαξε τακάκια μόνος σου!

Τα τακάκια των φρένων πρέπει να αλλαχθούν αμέσως μόλις η πάστα τους μειωθεί στο ελάχιστο και πριν φθείρουν τον δίσκο. Η αντικατάστασή τους είναι σχετικά εύκολη διαδικασία και αν πιάνουν λίγο τα χέρια σου μπορείς να τα αλλάξεις μόνος σου. Δες πως

Τα τακάκια είναι βασικό συστατικό του συστήματος πέδησης και ο ρόλος τους είναι να επιβραδύνουν τη μοτοσυκλέτα, πιέζοντας την επιφάνεια του δίσκου και προκαλώντας τριβή. Ακόμα και αν δεν έχεις προηγούμενη εμπειρία ή δεν έχεις εκτελέσει παρόμοιες εργασίες στην μοτοσυκλέτα σου, αυτή είναι μια διαδικασία που δεν θα σε δυσκολέψει και θα σε γλιτώσει από χρόνο και χρήματα. Αρκεί να έχεις μερικά εργαλεία, ένα λιπαντικό λάδι και ένα ροπόκλειδο. Βεβαιώσου ότι έχεις επιλέξει τα κατάλληλα τακάκια τη μοτοσυκλέτα σου και ξεκίνα.
 
Αρχικά θα χρειαστεί να χαλαρώσεις τους πείρους που συγκρατούν τα τακάκια των φρένων στη θέση τους. Βρίσκονται πάνω στη δαγκάνα και συνήθως θέλουν εξάγωνο κλειδί. Μην αφαιρέσεις τελείως τους πείρους σε αυτή τη φάση, μόνο άφησέ τους χαλαρούς να κάθονται επάνω στη δαγκάνα.

Στη συνέχεια θέλουμε να αφαιρέσουμε τη δαγκάνα από τη μοτοσυκλέτα, για να έχουμε ευκολότερη πρόσβαση στα τακάκια. Φυσικά αυτό γίνεται αφού αφαιρέσεις τις βίδες που την συγκρατούν πάνω στη μοτοσυκλέτα. Έπειτα βγάλε τη δαγκάνα από τη μοτοσυκλέτα και τράβηξε τους χαλαρωμένους πείρους με το χέρι. Αν δεν πέσουν από μόνοι τους, αφαίρεσε τα τακάκια. Μην αφήνεις τη δαγκάνα να κρέμεται από τα σωληνάκια φρένων. Αν χρειαστεί να διακόψεις τη διαδικασία για οποιοδήποτε λόγο, τοποθέτησέ την πρόχειρα στη θέση της.

Ήρθε η ώρα για τα καινούργια τακάκια. Αν εφαρμόσεις λίγο λιπαντικό φρένων στο επίχρισμα στο πίσω μέρος από τα νέα τακάκια και στις βίδες, θα μειώσει το σφύριγμα κατά το φρενάρισμα. Τοποθέτησε το νέο τακάκι που ακουμπάει στα έμβολα της δαγκάνας και σφίξε την βίδα μέχρι το σημείο που θα ακουμπήσει το τακάκι. Για να περάσει ο πείρος χρειάζεται να πιέσεις το τακάκι μέχρι να ευθυγραμμιστεί με το σημείο που έρχεται ο πείρος. Ίδια είναι η διαδικασία και για τον έτερο πείρο.  Στη συνέχεια τοποθέτησε και το δεύτερο τακάκι και φρόντισε να το πιέσεις ώστε να περάσουν οι πείροι από τις τρύπες.

Ήρθε η ώρα που πρέπει η δαγκάνα να επιστρέψει στη θέση της. Σφίξε τους πείρους και έπειτα τις βίδες που συγκρατούν την δαγκάνα στη μοτοσυκλέτα. Βεβαιώσου ότι έχεις σφίξει όλες τις βίδες με το ροπόκλειδο σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, ώστε να είσαι ασφαλής. Έχεις μόλις τελειώσει. Καλά φρεναρίσματα!