Είσαι σίγουρος ότι ξέρεις τι να ελέγξεις;

Όσο πιο καλά γνωρίζεις πώς λειτουργούν διάφορα συστήματα της μοτοσυκλέτας σου και που χρειάζεται να δώσεις μεγαλύτερη προσοχή, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να αποφύγεις μια βλάβη ή να αποτρέψεις μια πτώση.

Η βελτιωμένη ποιότητα παραγωγής και εξέλιξη της τεχνολογίας, έχουν προσφέρει στο κοινό πιο αξιόπιστες μοτοσυκλέτες. Είναι πλέον λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσεις μια δυσλειτουργία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αφήσεις όλα στη μοίρα τους. Οι αναβάτες που έχουν μια καλά συντηρημένη μοτοσυκλέτα επωφελούνται από τη σωστή και ασφαλή λειτουργία της. Πολλά εξαρτήματα  χρειάζονται τακτικό έλεγχο, λίπανση, καθαρισμό ή αντικατάσταση. Η εξοικείωση με το βιβλίο κατασκευαστή θα βοηθήσει αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση. 

Ελαστικά: Πρέπει να ελέγχονται τακτικά, καθώς αποτελούν το μοναδικό σημείο επαφής με το δρόμο. Αν υποπέσει στην αντίληψη σου κάποιο ξένο μεταλλικό αντικείμενο, απομάκρυνε το προτού σκίσει το ελαστικό. Πολλές φορές δεν είναι ορατό γιατί βρίσκεται ήδη σφηνωμένο στο σκελετό και απλά το ελαστικό να χάνει αέρα σταδιακά. Είναι βασικό να έχουν τη σωστή πίεση, για αυτό να τα ελέγχεις όταν είναι κρύα και να συμπληρώνεις αέρα αν χρειαστεί, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.  Αν υπάρχει αρκετή φθορά, φρόντισε να τα αντικαταστήσεις. 

Ζάντες: Ένα σημείο που δεν δείχνουν πολλοί από εμάς προσοχή. Μια απότομη λακκούβα ή ένα εξόγκωμα του οδοστρώματος, μπορούν να βλάψουν τις ζάντες. Σήκωσε την μοτοσυκλέτα σε σταντ και γύρισε τους τροχούς, ελέγχοντας για ραγίσματα ή στράβωμα. Παρατήρησε αν τα ρουλεμάν έχουν κάποια διαρροή και αν λειτουργούν σωστά χωρίς περίεργους θορύβους και ζορίσματα.  

Ανάρτηση. Μπορείς να ρυθμίσεις το sag, την απόσβεση και την επαναφορά και να την φέρεις στα μέτρα σου. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το καταφέρεις , αλλά θα χρειαστείς τη βοήθεια κάποιου φίλου που θα ασχοληθεί με τις μετρήσεις, όσο εσύ κάθεσαι πάνω στη μοτοσυκλέτα.

Λιπαντικό και ψυκτικό: Στόχος είναι η σωστή στάθμη του λιπαντικού του κινητήρα και η έγκαιρη αντικατάσταση του. Σημαντικό επίσης είναι και το ψυκτικό υγρό, που πρέπει να ελέγχεται τακτικά και να αλλάζετε όταν κριθεί αναγκαίο. Φρόντισε να επιλέξεις το λιπαντικό που ταιριάζει καλύτερα στη μοτοσυκλέτα σου σύμφωνα με τη χρήση που κάνεις.

Σύστημα πέδησης: ¶λλαξε το σωληνάκια φρένων σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Η στάθμη του υγρού φρένων πρέπει να είναι μέσα στο όρια και η πάστα από τα τακάκια να επαρκεί, για να μην φθείρει τους δίσκους. Κατά την αντικατάσταση μπορεί να αναβαθμίσεις τα φρένα σου, τοποθετώντας σωληνάκια υψηλής πίεσης και τακάκια με μεγαλύτερο συντελεστή τριβής. Η βελτίωση του συστήματος πέδησης είναι καλοδεχούμενη.

Ηλεκτρικά: Δες αν τα φώτα μπροστά και πίσω λειτουργούν σωστά. Έλεγξε αν το πίσω δουλεύει όταν πατάς φρένο και ο μπροστινός προβολέας φωτίζει επαρκώς και στις δύο σκάλες, ώστε να έχεις αρκετή ορατότητα. Σημαντικά είναι και τα προειδοποιητικά φλάς, καθώς δείχνουν τις προθέσεις τους άλλους οδηγούς. 

Προσπάθησε να μάθεις όσο περισσότερο μπορείς τη μοτοσυκλέτα σου. Μέχρι και οι λεπτομέρειες έχουν τη σημασία του. Για παράδειγμα, ξέρεις πόσα χιλιόμετρα βγάζεις με ένα ρεζερβουάρ και πόση αυτονομία έχεις από τη στιγμή που θα ανάψει ρεζέρβα; Μην φοβάσαι να ρωτάς όσους ξέρουν και να αντλείς πληροφορίες. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος να βελτιώνεσαι συνεχώς.