O χειμώνας δε φέρνει μόνο κρύο (έχουμε ακόμα καιρό για αυτό), αλλά και βροχές -αυτές έφτασαν. Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος να προστατευτείτε από το νερό είναι ένα σετ αδιάβροχων.
Φυσικά, το να αγοράσουμε το καλύτερο σετ αδιάβροχα, βολεύοντας το κατόπιν στη ντουλάπα μας για... όταν χρειαστεί, είναι το πρώτο λάθος του αρχάριου αναβάτη.
Πρέπει να κουβαλάμε τα αδιάβροχα συνεχώς μαζί μας, ώστε να μη βρεθούμε ποτέ προ απροόπτου.Ακόμη και μια μπόρα μερικών λεπτών είναι ικανή να προκαλέσει πολλά προβλήματα στον απροετοίμαστο αναβάτη.Άλλωστε τα σύγχρονα αδιάβροχα είναι ιδιαίτερα ελαφριά και απίστευτα λεπτά, ώστε να χωράνε ακόμα και σε ένα μικρό τσαντάκι μέσης (ξεχάστε τις κίτρινες χοντρές νιτσεράδες της... ΔΕΗ). Ας δούμε τι πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε αδιάβροχα.
Το μέγεθος παίζει τεράστια σημασία. Το αδιάβροχο πρέπει να είναι άνετο και σχετικά φαρδύ (θα το φοράτε πάνω από τα πιο χοντρά σας ρούχα, μπουφάν και παντελόνια, στο βαρύ κρύο), αλλά όχι υπερβολικά, καθώς θα ανεμίζει σε μεγάλες ταχύτητες, προκαλώντας ενοχλήσεις.
Μην αγοράσετε γουρούνι στο σακί, δοκιμάστε το σετ πάνω από τον εξοπλισμό σας, πριν το αγοράσετε.
Καλό είναι να υπάρχουν και ιμάντες προσαρμογής (συνήθως με velcro) στο αδιάβροχο που θα επιλέξετε, ούτως ώστε να μπορείτε να το φέρετε ακριβώς στα μέτρα σας.
Προτιμήσετε ένα διαιρούμενο αδιάβροχο (σακάκι και παντελόνι) και όχι μονοκόμματο. Είναι πιο άνετο, φοριέται πιο εύκολα, ενώ σε ψιχάλα, μπορείτε να βάλετε μόνο το κάτω μέρος, αφήνοντας την αδιάβροχη επένδυση (αν έχετε) του μπουφάν να τα βγάλει πέρα μόνη της.
Μην ξεχνάτε ότι στη βροχή η ορατότητα των γύρω σας είναι μειωμένη, ειδικά όταν αρχίζει να βραδιάζει. Το αδιάβροχο σας πρέπει να έχει οπωσδήποτε ανακλαστικά σημεία.
Τα φερμουάρ δεν αρκούν για αποτελεσματική στεγανοποίηση. Όπου υπάρχει φερμουάρ στα αδιάβροχα, θα πρέπει να καλύπτεται με αδιάβροχο υλικό, και να «σφραγίζεται» με Velcro.
Εκτός από τον κορμό και τα πόδια, πρέπει να προστατέψετε από τη βροχή και τα χέρια σας. Ειδικά το χειμώνα, βρεγμένα γάντια σημαίνουν μουδιασμένα από το κρύο χέρια και μεγάλη δυσκολία στην οδήγηση. Για το λόγο αυτό, πρέπει να διαθέτετε είτε αδιάβροχα γάντια (σε δυνατή βροχή μετά από ώρα θα βάλουν νερό ακόμη κι αυτά), είτε αν έχετε scooter, αδιάβροχα σταθερά καλύμματα στο τιμόνι, από Neoprene (100% αδιάβροχα).
Αν οι μπότες σας δεν είναι αδιάβροχες, θα πρέπει να αγοράσετε ένα ζευγάρι γκέτες (ή ειδική, 100% αδιάβροχη "κουβέρτα" αν έχετε scooter). Οι γκέτες καλό είναι να διαθέτουν ολόκληρη σόλα και όχι μισή, μιας και σταθεροποιούνται πιο εύκολα στο πόδι σας.
Ιδιαίτερα θετικό χαρακτηριστικό σε ένα αδιάβροχο είναι και οι αδιάβροχες τσέπες. Σκεφτείτε την ευκολία που προσφέρουν, σε αντίθεση με το να ανοίγετε το αδιάβροχο, ψάχνοντας το πορτοφόλι σας που βρίσκεται στην εσωτερική τσέπη του μπουφάν. Στις αδιάβροχες τσέπες μπορείτε να τοποθετήσετε ψιλά για βενζίνη ή διόδια, κλπ. Προσοχή, όμως: δοκιμάστε κατά πόσο είναι πράγματι στεγανοποιημένες, πριν αρχίσετε να τις γεμίζετε με χαρτονομίσματα των 50 ευρώ!
Ποτέ δεν είναι "πολύ νωρίς" να προμηθευτείτε τα απαραίτητα αδιάβροχα, ενώ ο έμπειρος αναβάτης πολλές φορές τα κουβαλάει μαζί του ακόμα και το Καλοκαίρι..