Η σωστή προετοιμασία είναι επιβεβλημένη πριν την επίσκεψη μας στην πίστα

Προετοιμάσου σωστά για την πίστα

Η κατάλληλη προετοιμασία αναβάτη και μοτοσυκλέτας θα διατηρήσουν τα επίπεδα ασφάλειας σε υψηλό βαθμό. Το περιβάλλον μιας πίστας, αποτελεί μια, αναλογικά πάντα, safe zone, συγκριτικά με το δρόμο.

Η οδήγηση κοντά στα όρια, σε δημόσιο δρόμο, είναι επικίνδυνη για εμάς και τους γύρω μας. Η κακή ποιότητα της ασφάλτου, η αμελής οδήγηση των άλλων οδηγών, ο κίνδυνος να τραυματίσουμε κάποιον από δικό μας λάθος, είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που πρέπει να μας ωθήσουν στην πίστα, αλλά και να οδηγούμε προσεκτικά και με ασφάλεια στο δρόμο. Μπορεί να παραμείνει απερίσπαστος από τέτοιες σκέψεις και να επικεντρωθεί στην εμπειρίας της οδήγησης που προσφέρει μια επίσκεψη στην πίστα.

Εφόσον τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες συντήρησης, η πρόσφυση του οδοστρώματος της πίστας, είναι σε ανώτερο επίπεδο από αυτή του δρόμου, όπου μπορεί να υπάρχουν λακκούβες ή άλλες κακοτεχνίες, λεκέδες από λάδι, καθώς και διάφοροι άλλοι παράγοντες που μειώνουν τα επίπεδα πρόσφυσης. Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι πάμε μια απλή βόλτα, αλλά όπως σε όλα τα πράγματα, χρειαζόμαστε την κατάλληλη προετοιμασία, τόσο για εμάς όσο και για την μοτοσυκλέτα μας.

Μπορούμε να επισκεφθούμε την πίστα στα πλαίσια μιας οργανωμένης διοργάνωσης, τα αποκαλούμενα track-days, όπου υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι, ώστε να μας λύσουν τυχόν απορίες, να μας ενημερώσουν για τους κανόνες ασφαλείας της πίστας και να μας φροντίσουν σε περίπτωση ατυχήματος.
  • Η προετοιμασία του αναβάτη, περιλαμβάνει τον κατάλληλο εξοπλισμό. Η ασφάλεια προέχει και η φόρμα, ολόσωμη ή διαιρούμενη, οι μπότες, τα γάντια, και το full face κράνος, είναι απαραίτητα. Αν κάποιος δεν έχει, υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης από τους διοργανωτές. Ο σωστός ύπνος την προηγούμενη ημέρα και οι προμήθειες σε φαγητό και νερό, θα κρατήσουν τα επίπεδα ενέργεια του αναβάτη σε υψηλά επίπεδα.
 
  • Όσο αναφορά τη μοτοσυκλέτα είναι σημαντικό να είναι σωστά συντηρημένη, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και να έχει περάσει τον τακτικό έλεγχο από τον μηχανικό μας. Η σωστή κατάσταση της μοτοσυκλέτας είναι θέμα ασφάλειας.
 
  • Η προετοιμασία της μοτοσυκλέτας πριν την επίσκεψη στην πιστά, περιλαμβάνει  τον έλεγχο και την ρύθμιση της αλυσίδας. Τα σύστημα φρένων πρέπει να ελεγχθεί και τα τακάκια να έχουν αρκετή πάστα. Το λιπαντικό πρέπει να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και στο σωστό επίπεδο. Η ρύθμιση σε χειρολαβές και ποδοστήρια, θα κάνει τη στάση μας πάνω στη μοτοσυκλέτα περισσότερο άνετη και ξεκούραστη.
 
  • Επειδή η καταπόνηση στην πίστα είναι μεγαλύτερη, λόγω αυξημένης πρόσφυσης, η άριστη κατάσταση των ελαστικών μας είναι ζωτικής σημασίας. Οι καθρέπτες καλό είναι να καλυμμένοι με ταινία ή κλειστοί, ώστε να μην αποσπούν την προσοχή μας.
 
  • Η πίεση των ελαστικών πρέπει να είναι κατάλληλη για την πίστα. Σε αυτό μπορούν να μας βοηθήσουν και οι ειδικοί στην πίστα, καθώς κάθε ελαστικό έχει τα δικά του χαρακτηριστικά λειτουργίας.

Ο κάθε αναβάτης πρέπει να ακολουθεί το δικό του ρυθμό, χωρίς να επηρεάζεται από τους άλλους. Η επίσκεψη στην πίστα είναι μάθημα ασφάλειας και βελτίωσης των οδηγικών δυνατοτήτων μας και όχι επίδειξη ικανοτήτων.