Όσο κι αν δε θέλουμε να το σκεφτόμαστε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, αργά ή γρήγορα, οδηγώντας δίκυκλο να εμπλακούμε σε κάποια σύγκρουση με άλλο όχημα. Τι πρέπει να κάνουμε σε τέτοια περίπτωση;
Το πλέον απαραίτητο σε μια τέτοια περίπτωση είναι σίγουρα η ψυχραιμία – κι από τις δύο πλευρές. Το να «λούσετε» τον άλλο οδηγό με κοσμητικά επίθετα και «γαλλικά» δεν πρόκειται να λύσει τίποτε. Κι αν το κάνει αυτός αντίστοιχα σε εσάς, μην αφήσετε τα νεύρα σας να βγουν προς τα έξω, και μην του απαντήσετε στο ίδιο ύφος. Αν διατηρηθείτε ήρεμοι, θα δείτε πως σύντομα θα ηρεμήσει και ο άλλος οδηγός. Από εκεί και πέρα, πρέπει να ακολουθήσετε κάποια τυπικά και μη βήματα, ώστε όλα να γίνουν σωστά.
Βεβαιωθείτε, πρώτα από όλα, ότι δεν έχετε τραυματιστεί (η αδρεναλίνη συνήθως μας εμποδίζει αρχικά να αντιληφθούμε την έκταση των πιθανών τραυματισμών μας). Ελέγξτε τα σημεία πάνω στο σώμα σας που είχαν επαφή με την άσφαλτο ή το άλλο όχημα. Μη βασίζεστε μόνο στον πόνο, καθώς αυτός θα αργήσει να έρθει.
Αν πονάτε πολύ, μην σηκώνεστε, και ζητήστε από τους άλλους να καλέσουν ασθενοφόρο. Αν έχετε χτυπήσει στο κεφάλι (εννοείται πως φοράτε κράνος), καλό είναι να μην αφαιρέσετε το κράνος (και να μην αφήσετε άλλους να σας το βγάλουν), αλλά να περιμένετε τους νοσοκόμους να το κάνουν. Δυστυχώς, κάποιες φορές ούτε οι τελευταίοι είναι σωστά εκπαιδευμένοι για αυτό.
Αν έχετε συνεπιβάτη, ελέγξτε σε τι κατάσταση βρίσκεται. Καθησυχάστε τον και βεβαιωθείτε ότι δεν είναι σοβαρά τραυματισμένος. Σε διαφορετική περίπτωση, καλέστε άμεσα ασθενοφόρο.
Επόμενο βήμα είναι να απομακρυνθείτε από το δρόμο, αλλά να απομακρύνετε και τη μοτοσικλέτα σας –εάν βέβαια αυτό είναι δυνατόν.
Το πιθανότερο είναι πως την ώρα του ατυχήματος υπήρχαν τριγύρω περαστικοί, οι οποίοι έγιναν μάρτυρες του περιστατικού. Μιλήστε μαζί τους και ζητήστε τους να περιμένουν την Τροχαία –διαφορετικά, ζητήστε τα στοιχεία τους, μήπως τους χρειαστείτε σε περίπτωση δικαστηρίου.
Καλέστε την Τροχαία. Κάθε ατύχημα πρέπει να καταγράφεται από την Τροχαία και, ακόμη κι αν ο άλλος οδηγός προσπαθεί να σας πείσει να μην το κάνετε («έλα τώρα, πού να μπλέκουμε;»), φροντίστε να παραστούν αστυνομικοί στο σημείο της σύγκρουσης. Πέρα από τα υπόλοιπα, η αστυνομία θα ελέγξει και με αλκοτέστ τους εμπλεκόμενους, ενώ θα καταγράψει και τις συνθήκες του ατυχήματος (χρήσιμο σε δικαστήριο).
Καλέστε την υπηρεσία φροντίδας ατυχήματος της ασφαλιστικής σας (πολύ σημαντικό). Καλό είναι να γνωρίζετε το νούμερο. Σε διαφορετική περίπτωση, ζητήστε το από την ασφαλιστική σας -το τηλέφωνό της βρίσκεται στο ασφαλιστήριό σας- ή τον ασφαλιστή σας.
Από τη συγκεκριμένη υπηρεσία μπορείτε να ζητήσετε και μεταφορά της μοτοσικλέτας σας, σε περίπτωση που δεν είναι σε θέση να κινηθεί. Πριν τηλεφωνήσετε, λοιπόν, ελέγξτε την κατάστασή της.
Αν ένας από τους δύο σας έχει μαζί του μια φιλική δήλωση, συμπληρώστε τη. Η φιλική δήλωση (εφόσον και οι δύο ασφαλιστικές υποστηρίζουν το φιλικό διακανονισμό) πολλές φορές σας γλιτώνει από κόπο και τρέξιμο, καθώς θα αποζημιωθείτε από τη δική σας εταιρεία.
Μέσα στη δήλωση μπορείτε να συμπεριλάβετε και ζημιές στον εξοπλισμό σας. Αν το κράνος, το μπουφάν ή τα γάντια σας, για παράδειγμα, έχουν ζημιά, ζητήσετε από τον απεσταλμένο της ασφαλιστικής να φωτογραφίσει και αυτά, μαζί με τη μοτοσικλέτα.
Πριν φύγετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε καταγράψει (τα κινητά τηλέφωνα με φωτογραφική μηχανή είναι πολύ χρήσιμα εδώ) τα στοιχεία του άλλου οχήματος (αρ. κυκλοφορίας) και του οδηγού του (δίπλωμα, άδεια). Σε περίπτωση, μάλιστα, που κάποιος κατάληξε στο νοσοκομείο, σημειώστε και το όνομά του και το νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε.
Τέλος, έχετε το νου σας για τις επόμενες ώρες για οποιαδήποτε αδιαθεσία, εμετούς (πιθανότητα εσωτερικού τραυματισμού), ή ανησυχητικό πόνο. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να καλέσετε άμεσα ασθενοφόρο. Δε θα βλάψει, εξάλλου ένας προληπτικός έλεγχος σε ένα κοντινό νοσοκομείο.