net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Ενώ ο περισσότερος κόσμος μετρούσε αντίστροφα για την αλλαγή του χρόνου κάποιοι άλλοι ετοιμάζονταν για την εκκίνηση του σκληρότερου αγώνα μοτοσικλέτας στο κόσμο.

Άραγε ο Cyril Despres θα πάρει πίσω το τρόπαιο από τον ομόσταυλό του φέτος;

Ο Marc Coma ακολουθεί στενά τον Despres και βρίσκεται 8 λεπτά πίσω του, έχοντας παραπάνω από μισό rally ακόμα για να καταστρώσει τα σχέδιά του.

Ο τρίτος γρηγορότερος αναβάτης της διοργάνωσης είναι ο Helder Rodrigues, μέχρι στιγμής στη γενική κατάταξη, με μεγάλη διαφορά βέβαια από τους Despres και Coma.

Την τελευταία του πνοή άφησε ο Γάλλος Jorge Boero, την πρώτη ημέρα του χρόνου και του rally…

Έχουν απομείνει 125 μοτοσικλέτες στο rally μέχρι την 7η ειδική, αν και πολλοί ακόμη αναβάτες αναμένεται να εγκαταλείψουν στο δεύτερο μισό...

Dakar 2012 (Μέρος 1ο)

Ενώ ο περισσότερος κόσμος μετρούσε αντίστροφα για την αλλαγή του χρόνου κάποιοι άλλοι ετοιμάζονταν για την εκκίνηση του σκληρότερου αγώνα μοτοσικλέτας στο κόσμο.

 
Η φετινή διοργάνωση του Dakar ξεκίνησε επίσημα την Κυριακή, 1η του μήνα, με το Χιλιανό αναβάτη Francisco Lopez να σημειώνει το γρηγορότερο χρόνο και να παίρνει νωρίς το προβάδισμα στην 1η Ειδική Διαδρομή. Ο 36χρονος κάλυψε τη διαδρομή με τους μικρούς αμμολόφους, λίγο πιο έξω από τη Mar del Plata, με άριστη ακρίβεια πάνω στην Aprilia του και τερμάτισε μόλις 14 δευτερόλεπτα μπροστά από τον περσινό πρωταθλητή, Marc Coma. Η δυνατή αυτή αρχή για το Lopez απεδείχθη αρκετά σημαντική μιας και τα προβλήματα της τελευταίας στιγμής πριν την εκκίνηση του rally ήταν για γερά νεύρα. Εν τω μεταξύ, ο Αργεντινός Javier Pizzolito και ο Αμερικανός Quinn Cody βρέθηκαν ανάμεσα στους κορυφαίους αναβάτες της πρώτης ημέρας, με τον Cody να βρίσκεται μόλις 30 δευτερόλεπτα πίσω από τον Lopez στην 4η θέση. Ο Πολωνός Jakub Przygonski ολοκλήρωσε την πρώτη πεντάδα της 1η ημέρας, με το Βρετανό Sam Sunderland να είναι λίγο πιο πίσω με διαφορά πάνω από ένα λεπτό. Ο Cyril Despres έκανε μια κακή εκκίνηση και έκλεισε την ημέρα του στη 13η θέση. Τα άσχημα νέα, δυστυχώς, έκαναν νωρίς την παρουσία τους την Κυριακή εκείνη, καθώς το rally αυτό πήρε την ζωή του Αργεντινού αναβάτη, Jorge Boero. Ο 38χρονος υπέστη σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και το θώρακα μετά από πτώση που είχε στην 1η ειδική.

2η Ε.Δ.
Η 2η ημέρα συμπεριλάμβανε μία ποικιλία από γρήγορες στροφές και μεγάλους αμμολόφους κοντά στην περιοχή Nihuil. Δοκιμάζοντας την ταχύτητα, την υπομονή και την πλοήγηση, οι περισσότεροι αναβάτες συμφώνησαν πως η διαδρομή ήταν δυσκολότερη από αυτή της πρώτης ημέρας. Η δράση συνεχίστηκε με τους αναβάτες να έχουν να καλύψουν 295 χλμ στο δρόμο τους προς το San Rafael. Έχοντας τερματίσει στη 2η θέση την πρώτη ημέρα, ο Ισπανός Marc Coma άρπαξε την πρώτη του νίκη/ειδική με διαφορά άνω του λεπτού από τον 2ο Cyril Despres, ο οποίος σημείωσε βελτίωση μετά από την κακή του εμφάνιση την προηγούμενη ημέρα. Από την άλλη, ο Francisco Lopez αντιμετώπισε προβλήματα με το GPS του και κατέληξε να ολοκληρώνει την ημέρα του 4ος πίσω από τον αναβάτη της Husqvarna, Joan Bort.

3η Ε.Δ.
Ο Marc Coma ήταν ο πρώτος αναβάτης που εκκίνησε στην 3η ειδική έχοντας μπροστά του δύσκολα περάσματα στο ποτάμι, πέτρες και λασπόλακκους. Κατά τη διάρκεια των 291 χλμ. πριν την Ε.Δ., ο Despress κατάφερε να καταδιώκει από κοντά τον Ισπανό. Όταν οι δυο πρωτοπόροι ξεκίνησαν το κομμάτι της ειδικής, ο Ισπανός Joan Barreda Bort βρισκόταν στην 3η θέση, ακολουθούμενος από τους Francisco Lopez και Kuba Przygonski. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 40 χλμ. ο Despres κατάφερε να προσπεράσει τον Coma αποσπώντας την πρωτοπορία, με τους Barreda, Lopez και Cody να κλείνουν την πεντάδα. Εντούτοις, ο Coma συμβιβάστηκε με τη δεύτερη θέση, αφού πήρε μία λάθος στροφή και έχασε τουλάχιστον 15 λεπτά από τον πρώτο. Πάνω από 5 λεπτά έχασε και ο Lopez μετά από λάθος πλοήγηση. Παίρνοντας τη νίκη με διαφορά περισσότερη των 13 λεπτών από τον ανταγωνιστή του, ο Despres κρατήθηκε στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης, 10 λεπτά μπροστά από τον Coma.

4η Ε.Δ.
Ο εργοστασιακός αναβάτης της KTM, Marc Coma, πήρε το αίμα του πίσω, από την κακή πλοήγηση της προηγούμενης ημέρας, κατακτώντας τη νίκη στην 4η ειδική. Ο Coma κατάφερε να αποσπάσει μερικά λεπτά από τον Despres στη γενική κατάταξη με το Γάλλο να εξακολουθεί να βρίσκεται πρώτος με 8 λεπτά. Ο Coma ξεκίνησε δυνατά και πάλι και βρισκόταν 15 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Despres μέχρι το πρώτο checkpoint. Η διαδρομή από το San Juan στο Chilecito συμπεριλάμβανε τη μεγαλύτερη ανάβαση πάνω από το όρος Sierra de la Punilla, με μια σειρά από βαθιά φαράγγια και ποτάμια να ακολουθούν στην επαρχιακή πόλη La Rioja. Μετά από κάποια μικροπροβλήματα με το μπροστινό φρένο του, ο Coma κρατήθηκε μπροστά και επέκτεινε το προβάδισμά του πριν ο Despres προλάβει να τον φτάσει. Το ντουέτο της KTM οδηγούσε μαζί για αρκετό διάστημα, με τον Coma όμως να περνά πρώτος τη γραμμή του τερματισμού με πλεονέκτημα 2 λεπτών. Τη μεγαλύτερη άνοδο στη κατάταξη έκανε ο Πορτογάλος Helder Rodrigues μετά από άψογη οδήγηση.

5η Ε.Δ.
Ο Cyril Despres άνοιξε κι άλλο το προβάδισμά του στη γενική βαθμολογία του Rally Dakar 2012 μετά από την νίκη του στην 5η ειδική. Ο Γάλλος κέρδισε έδαφος από τον ομόσταυλο και ανταγωνιστή του, Marc Coma, κατακτώντας την 28η νίκη του στην καριέρα του στο Dakar. Αυτή η ειδική είδε τους αγωνιζόμενους να ολοκληρώνουν την παραμονή τους στην Αργεντινή, με τη διαδρομή να απλώνεται από το Chilecito στη Fiambala. Η Fiambala φημίζεται για τους αμμολόφους της - βασικό χαρακτηριστικό του Dakar- όμως ο καιρός μίκρυνε την αρχική διαδρομή. Ενώ η αφόρητη ζέστη όριζε τις πρώτες ειδικές στην Αργεντινή, η βροχόπτωση χάλασε τα σχέδια της πορείας στην 5η ειδική με αποτέλεσμα τα 265 χλμ. να γίνουν 186. Ο νικητής της προηγούμενης ημέρας, Marc Coma, δεν μπόρεσε να επιτεθεί στον Despres την 5η ημέρα. Οι δυο τους βρίσκονταν κοντά στα πρώτα checkpoints, με το Γάλλο να παίρνει ένα προβάδισμα 141 δευτερολέπτων στους αμμολόφους της Fiambala. Ο Joan Barreda έκλεισε την τριάδα.

6η Ε.Δ.
Το Rally Dakar ετοιμαζόταν να διασχίσει τις Άνδεις για έβδομη φορά στην ιστορία του την Παρασκευή, όμως οι αρχές αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τις δραστηριότητες της ημέρας καθώς η βροχή και το χιόνι δημιούργησαν δυσμενείς συνθήκες στο πέρασμα Paso de San Francisco. Προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια των αγωνιζομένων, οι διοργανωτές του rally έφτιαξαν ένα ειδικό convoy που θα οδηγούσε στον καταυλισμό Copiapo στη Χιλή. Οι συμμετέχοντες θα παρέμεναν στη συγκεκριμένη διαδρομή/σύνδεσμο, ενώ θα διέσχιζαν τα σύνορα μεταξύ Αργεντινής και Χιλής.

7η Ε.Δ.
Κατά τη διάρκεια μιας ειδικής που ακολουθήθηκε κατά γράμμα, ο Ισπανός Coma πήρε την 3η νίκη του για το 2012 το περασμένο Σάββατο, μόλις 3 δευτερόλεπτα μπροστά από το Cyril Despres. Παρά αυτή τη νίκη του όμως, ο Coma παραμένει πάνω από 7 λεπτά πίσω από το Γάλλο καθώς η διοργάνωση όδευε τελικά προς την ημέρα ξεκούρασης. Παράλληλα, ο Paulo Goncalves βελτίωσε τη θέση του στη γενική κατάταξη τερματίζοντας την ημέρα του με διαφορά λιγότερη του ενός δευτερολέπτου, στην τρίτη θέση πίσω από τον Despres. Η 7η ειδική διαδρομή ήταν η μεγαλύτερη της εβδομάδας και αποτέλεσε φυσική και διανοητική πρόκληση για τους αναβάτες καθώς συναντούσαν τους απειλητικούς αμμολόφους της ερήμου Atacama. Δεν ήταν έκπληξη το γεγονός πως οι δύο πρωτοπόροι –Coma και Despres- αύξησαν το προβάδισμά τους από τους υπόλοιπους παραπάνω από 49 λεπτά, μιας και η ειδική των 444 χλμ. έφερε τεράστιες δυσκολίες σε πολλούς ερασιτέχνες αναβάτες.

Two Men Show
Μετά την ολοκλήρωση και της 7ης ημέρας, 4,563 χιλιόμετρα έχουν ήδη καλυφθεί στο δρόμο προς την Lima, με τους Cyril Despres και Marc Coma της KTM να ελέγχουν το ρυθμό των πρώτων ειδικών διαδρομών. Πέρα από τους δύο πρωτοπόρους –που μέχρι αυτό το σημείο έχουν φτιάξει μία δική τους κατηγορία και βρίσκονται σχεδόν 50 λεπτά μπροστά- ο μόνος άλλος αναβάτης που έχει καταφέρει να πάρει νίκη ήταν ο Francisco Lopez της Aprilia. Δυστυχώς, ο αναβάτης από τη Χιλή τραυματίστηκε στο γόνατο στην 7η ειδική και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον αγώνα...

 

DAKAR - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ