Η αντικατάσταση της μπαταρίας είναι, συνήθως μια εύκολη διαδικασία. Μπορεί όμως να διαφέρει από μοτοσυκλέτα σε μοτοσυκλέτα. Έχοντας λίγες βασικές γνώσεις μπορείς μόνος σου να αλλάξεις την μπαταρία και να εξοικονομήσεις χρήματα.
Βήμα 1: Διάβασε το εγχειρίδιο χρήστη
Το εγχειρίδιο είναι το πιο σημαντικό εργαλείο στην εργαλειοθήκη σου. Θα σου πει ακριβώς που βρίσκεται η μπαταρία, τι να προσέξεις κατά την αλλαγή, τι τύπο μπαταρίας να χρησιμοποιήσεις και άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Έχε το κοντά σου και συμβουλέψου το πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αν είναι απαραίτητο.
Βήμα 2: Εντόπισε την μπαταρία και απέκτησε πρόσβαση
Το σημείο που είναι τοποθετημένη η μπαταρία, αναφέρεται σίγουρα στο εγχειρίδιο χρήσης. Ανάλογα με το μοντέλο της μοτοσυκλέτας, αλλάζει και το σημείο που βρίσκεται. Τα πιο συνηθισμένα μέρη που επιλέγουν οι κατασκευαστές να τοποθετήσουν τη μπαταρία είναι μέσα στο φαίρινγκ, κάτω από το ρεζερβουάρ, κάτω από τη σέλα ή πίσω από κάποιο πλαστικό κάλυμμα στο πλάι της μοτοσυκλέτας. Αν χρειάζεται να αφαιρέσεις εξαρτήματα, ρεζερβουάρ ή πλαστικά, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή.
Βήμα 3: Αποσύνδεσε τον αρνητικό πόλο
Ο αρνητικός πόλος είναι, συνήθως, μαύρος και συμβολίζεται με «-». Αν δεν είσαι σίγουρος για το ποιος είναι, συμβουλέψου το εγχειρίδιο χρήστη. Ξεβίδωσε όλα τα καλώδια από πάνω του και χρησιμοποίησε λίγη μονωτική ταινία για να καλύψεις τους ακροδέκτες, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με την μπαταρία.
Βήμα 4: Αποσύνδεσε τον θετικό πόλο
Ο θετικός πόλος έχει, τις περισσότερες φορές, κόκκινο χρώμα και συμβολίζεται με «+». Θα χρειαστεί και πάλι να ξεβιδώσεις και να απομακρύνεις κάθε καλώδιο που είναι στερεωμένο στον πόλο της μπαταρίας.
Βήμα 5: Αφαίρεσε την μπαταρία
Η μπαταρία θα είναι με κάποιον τρόπο στερεωμένη καλά πάνω στη μοτοσυκλέτα. Μπορεί να συγκρατείται από έναν λαστιχένιο ιμάντα ή κάποιο μεταλλικό κομμάτι και ίσως υπάρχουν σφουγγαράκια γύρω της. Θα χρειαστεί να τα αφαιρέσεις όλα προκειμένου να βγει η μπαταρία. Πρόσεξε αν υπάρχουν ροδέλες στους πόλους ή στα εξαρτήματα που συγκρατούν τη μπαταρία, γιατί μπορεί να πέσουν σε κάποιο δυσπρόσιτο σημείο μέσα στη μοτοσυκλέτα.
Βήμα 6: Εγκατέστησε τη νέα μπαταρία Πριν τοποθετήσεις τη νέα μπαταρία, σιγουρέψου ότι αυτή που θέλεις να χρησιμοποιήσεις είναι στο σωστό μέγεθος, ώστε να ταιριάζει στην προκαθορισμένη θέση και είναι ο σωστός τύπος μπαταρίας. Αν δεν είσαι σίγουρος, κι εδώ το εγχειρίδιο χρήστη θα σου δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες. Αν νωρίτερα αφαίρεσες ροδέλες και παξιμάδια, θα πρέπει να τα τοποθετήσεις ξανά. Σιγουρέψου ότι η μπαταρία έχει στερεωθεί καλά και δεν κουνιέται από τη θέση της.
Βήμα 7: Σύνδεσε τα καλώδια
Αν οι ακροδέκτες των καλωδίων έχουν σημάδια διάβρωσης ή μπλε σκόνη, μπορείς να τα τρίψεις με μια συρμάτινη βούρτσα, για να καθαρίσουν. Υπάρχουν ειδικά σπρέι που αποτρέπουν τη διάβρωση των πόλων. Ένα ψέκασμα είναι αρκετό για να τους προστατέψει. Συνέδεσε πρώτα τον θετικό και στη συνέχεια τον αρνητικό πόλο χωρίς να σφίξεις υπερβολικά τα παξιμάδια που συγκρατούν τα καλώδια πάνω στους πόλους.
Βήμα 8: Έλεγχος και συναρμολόγηση
Σιγουρέψου ότι όλα είναι στη θέση τους και γύρνα το κλειδί για να δεις αν έχεις ρεύμα. Αν ανάψουν τα συνηθισμένα λαμπάκια στα όργανα, όλα είναι καλά, αν όχι θα πρέπει να ελέγξεις τις συνδέσεις και τις ασφάλειες για να βρεις το πρόβλημα. Τέλος, τοποθέτησε ξανά όλα τα εξαρτήματα που είχες αφαιρέσει προκριμένου να αποκτήσεις πρόσβαση στην μπαταρία.