Εκπρόσωποι των 4 Ιαπωνικών εταιρειών μοτοσυκλετών σε αναμνηστική φωτογραφία.

«Τα βρήκαν» οι Ιάπωνες για την κατασκευή κοινών μπαταριών

Συμφώνησαν οι Honda, Yamaha, Suzuki και Kawasaki στην δημιουργία κοινού standard εναλλάξιμων μπαταριών για ηλεκτρικά δίκυκλα, που θα χρησιμοποιηθεί στα μοντέλα τους στο μέλλον. Δείτε περισσότερα.

Σύμφωνα με τα διεθνή ρεπορτάζ, οι 4 μεγάλοι κατασκευαστές μοτοσυκλετών της Ιαπωνίας, δηλαδή οι Honda, Kawasaki, Suzuki, και Yamaha κατέληξαν σε από κοινού συμφωνία για την κατασκευή ενός τύπου εναλλάξιμων μπαταριών, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μοντέλα και των 4 χωρίς καμία άλλη απαίτηση.
 
Πρόκειται για μια συνεργασία που θεμελιώθηκε το 2019, όταν οι 4 εταιρείες κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, με στόχο την δημιουργία ενός κοινού τεχνικού υποβάθρου για τις εναλλάξιμες μπαταρίες και τα ηλεκτρικά δίκυκλα. Ουσιαστικά, μια τέτοια συμφωνία «τυποποιεί» τις μπαταρίες και δεν απαιτείται π.χ. το δίκυκλο της Honda, να χρησιμοποιεί αποκλειστικά μπαταρίες της ίδιας εταιρείας. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό τα ηλεκτρικά δίκυκλα γίνονται πολύ πιο προσιτά και εύχρηστα για τον τελικό χρήστη.
 
Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι η συμφωνία μεταξύ των 4 Ιαπώνων κατασκευαστών είναι ξεχωριστή, από αυτή που ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες μεταξύ Yamaha, KTM, Piaggio και Honda, η οποία έχει επίσης αντικείμενο την δημιουργία ενός στάνταρντ εναλλάξιμων μπαταριών. Αναμένεται, ωστόσο, η συμφωνία μεταξύ των 4 Ιαπώνων να επηρεάσει, ίσως και ολοκληρωτικά, τις εργασίες του άλλου γκρουπ, καθώς τυχόν αποκλίσεις θα λειτουργήσουν εναντίον του κοινού στόχου των εταιρειών.
 
Για την εξέλιξη μίλησε ο Noriaki Abe της Honda, λέγοντας συγκεκριμένα: «Αυτή η συμφωνία τυποποίησης των κοινόχρηστων μπαταριών είναι ένα επίτευγμα της από κοινού δουλειάς των 4 κατασκευαστών μοτοσυκλετών την τελευταία διετία. Είμαι ευγνώμων για όλους όσους συνδέονται με την κοινοπραξία και την ένωση των μηχανικών αυτοκίνησης της Ιαπωνίας, για την κατανόηση και την υποστήριξη τους (…) Μέσα από τις προσπάθειες μας τόσο στην συνεργασία όσο και στον ανταγωνισμό, θα δουλέψουμε προς την ευρεία υιοθέτηση των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, για την πραγματοποίηση μιας βιώσιμης κοινωνίας».