Αγοράζεις με την τιμή ή με το χρηματοδοτικό;

Αν και δεν αγοράζεις μοτοσυκλέτα μετρητοίς, συγκρίνεις και αποφασίζεις επιλέγοντας με βάση την αρχική τιμή. Μήπως τελικά το ύψος της δόσης έχει μεγαλύτερη σημασία από την αρχική τιμή με μετρητά;

Μετά από πολύ σκέψη και αφού έχεις ξεχωρίσει τα μοντέλα που σε ενδιαφέρουν, βρίσκεις πως το ένα μοντέλο είναι πιο φθηνό από τα υπόλοιπα και έτσι το επιλέγεις. Το βλέπεις, κάνεις και το απαραίτητο test ride και είσαι έτοιμος να συμπληρώσεις τα χαρτιά της παραγγελίας. Είναι η ώρα που ζητάς ενημέρωση σχετικά με το χρηματοδοτικό της εταιρίας, το ύψος των δόσεων, την απαιτούμενη προκαταβολή και τη διάρκεια αποπληρωμής. Κλείνεις την συμφωνία και είσαι σίγουρος πως διάλεξες το πιο οικονομικό, αυτό που αντέχεις οικονομικά και συμβιβάζεσαι ώστε να το αποκτήσεις. Είναι όμως τα πράγματα έτσι ακριβώς;

Στην περίπτωση των μετρητών παίρνεις το πιο φθηνό

Πόσο σίγουρος είσαι ότι κρίνοντας με την τιμή μετρητοίς πήρες τελικά αυτό που αντέχει  η τσέπη σου; Αν έχεις το μαρούλι μετρητό, η διαφορά τιμής από το ένα μοντέλο στο άλλο είναι εμφανής και το θέμα δεν σηκώνει αμφισβήτηση.  Αν όμως το απέκτησες με κάποιο είδος διακανονισμού, δεν έχει καμία σχέση η αρχική τιμή που σου έκαναν στην αντιπροσωπεία. 

Η αρχική τιμή δεν είναι το μοναδικό κριτήριο επιλογής 

Όλα ξεκινούν από την τιμή που αρχικά προσφέρεται το εκάστοτε μοντέλο στους καταλόγους της εταιρίας και αν αυτή ανταποκρίνεται στον οικονομικό προϋπολογισμό σου. Όταν όμως περάσουμε στη φάση του διακανονισμού, τα πράγματα αλλάζουν άρδην. Το ένα μοντέλο μπορεί να έχει 24 άτοκες δόσεις με μηδενική προκαταβολή και το άλλο να έχει 60 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο και το ένα μικρό ποσό μπροστά. Σίγουρα στην πρώτη περίπτωση είναι πιο φθηνό το μοντέλο, όμως η δόση θα είναι τεράστια και μπορεί να ζορίζεσαι, ενώ στην δεύτερη περίπτωση με μια μικρή προκαταβολή και ένα λογικό ποσό δόσης, έχεις το μοντέλο που επιθυμείς. Βέβαια, με το πρώτο μοντέλο θα ξεμπερδέψεις μέσα σε 2 χρόνια , ενώ στο με το δεύτερο θα έχεις παραπάνω χρόνια το βραχνά της δόσης. Όλα αυτά όμως δείχνουν  ότι τελικά δεν μπορείς να συγκρίνεις μοντέλα, βλέποντας μόνο την αρχική τιμή καταλόγου.   

Ύψος δόσεων και προκαταβολή θα σε βάλουν σε δεύτερες σκέψεις 

Υπάρχει πιθανότητα αν υπολογίσεις τις δόσεις και την προκαταβολή, να προκύψει μια άλλη υψηλότερη τιμή από αυτή που αρχικά είχες δει σε μετρητά. Σε δεύτερη φάση, λαμβάνοντας υπόψη τα χρηματοδοτικά της κάθε εταιρίας, το μοντέλο που είχες αφήσει στην απ έξω, τελικά να κοστίζει σχεδόν το ίδιο ή το ύψος των δόσεων να είναι περισσότερο υποφερτό συγκριτικά με αυτό που είχες επιλέξει στην αρχή.  

Επιλέγεις αυτό στο οποίο μπορείς να ανταπεξέλθεις

Πόση σημασία έχει τελικά αν μετά από τρία χρόνια αποπληρωμής, δώσεις περισσότερα χρήματα απ ότι για ένα άλλο μοντέλο με ένα έτος διακανονισμό, αν αυτό το ένα έτος τα βρίσκεις σκούρα για να ανταπεξέλθεις; Είναι στην προσωπική σου κρίση τι μετράει περισσότερο και πως διαλέγεις, στις παρούσες δύσκολες οικονομικές συγκυρίες. Αν είναι τελικά πιο συμφέρον στην αγορά μιας μοτοσυκλέτας η τιμή μετρητοίς ή το ύψος των δόσεων. Ίσως το τελικό κόστος αποπληρωμής και το ύψος της προκαταβολής που σου ζητάνε, να σου αλλάξουν τη γνώμη. 

Εσύ τι λες; Τι μετράς περισσότερο όταν διαλέγεις μοτοσυκλέτα; Σύμφωνα με ποιον  αριθμό καθορίζεις την επιλογή σου;