Τεχνολογία της Honda από τα 70s ανασύρει η Ferrari, με νέες πατέντες και δυνατότητες

Οβάλ πιστόνια: Καινοτομία και πειραματισμοί από την Honda
Οι τεχνικές δυσκολίες, ο δίχρονος ανταγωνισμός και οι περιορισμοί των κανονισμών
Κατέθεσε για πατέντα η Ferrari: Περιστρεμμένα έμβολα και αρθρωτές μπιέλες
Τα πλάνα για εμπορικές εφαρμογές, έρχεται V12;
HONDA: Transalp Urban Pack με όφελος ως 1.240ε!
Οβάλ πιστόνια: καινοτομία και πειραματισμοί από την Honda
Η Honda προσπάθησε από το μακρινό 1979 να επαναστατήσει στον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού με την τεχνολογία των οβάλ εμβόλων. Το εγχείρημα ΝR (New Racing) δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα με τον πρωτοποριακό σχεδιασμό του V4 κινητήρα με δυο μπουζί, δυο μπιέλες, και οκτώ βαλβίδες ανά έμβολο να μην κατορθώνει να τοποθετήσει την Honda απέναντι στον ανταγωνισμό κατά την επιστροφή της στην μεγάλη κατηγορία των MotoGP. Ακολούθησε η απόπειρα ΝR750 για συμμετοχή σε πρωταθλήματα αντοχής και οι απαραίτητες 300 πολιτικές μοτοσυκλέτες για το homologation. Ένα υπερτροφοδοτούμενο πρωτότυπο με κινητήρα V2 250cc εξελίχθηκε χωρίς να δει ποτέ το φώς του ήλιου.
Οι τεχνικές δυσκολίες, ο δίχρονος ανταγωνισμός και οι περιορισμοί των κανονισμών
Η Honda NR 500 και NR 750 ήταν απόπειρες της εταιρείας να αξιοποιήσει τη τεχνολογία οβάλ εμβόλων. Στην NR 500, η Honda πειραματίστηκε με οβάλ διπλά έμβολα για να αντλήσει περισσότερη δύναμη από έναν τετράχρονο κινητήρα. Ωστόσο, τα προβλήματα με την ένταση των ελατηρίων εμβόλου, την στεγανοποίηση του θαλάμου καύσης, τουπερβολικό blow-by και την αξιοπιστία του κινητήρα, σε συνδυασμό με τη συγκριτικά χαμηλή απόδοση σε σχέση με τους δίχρονους κινητήρες που κυριαρχούσαν στην αγωνιστική χρήση, οδήγησαν στο τέλος της προσπάθειας αυτής. Τελικά η τεχνολογία των οβάλ εμβόλων εξοστρακίστηκε από τους αγώνες από την FIM (Διεθνής Ομοσπονδία Μοτοσικλετισμού).
Κατέθεσε για πατέντα η Ferrari: Περιστρεμμένα έμβολα και αρθρωτές μπιέλες
Αίτηση κατοχύρωσης πατέντων υπέβαλε η Ferrari για κινητήρα με οβάλ έμβολα που ανά ζεύγη μοιράζονται ένα κομβίο του στροφαλοφόρου άξονα. Η μια εκ των 2 μπιελών του κάθε ζεύγους είναι αρθρωτή, για να επιτρέπει την περιστροφή της συναρμογής. Τα έμβολα είναι περιστρεμμένα έτσι ώστε η μακριά πλευρά τους να είναι κάθετη στον στροφαλοφόρο, κάτι που θα βοηθήσει στη μείωση του μήκους του σώματος του κινητήρα πιο κοντά στα επίπεδα ενός συμβατικού V6 Επιπλέον, θα μπορούσαν να υπάρξουν πλεονεκτήματα για το μέγεθος των βαλβίδων (ή τον αριθμό των βαλβίδων) που θα τοποθετούνται στην κεφαλή, σε κάθε έμβολο.
Τα πλάνα για εμπορικές εφαρμογές, έρχεται V12;
Αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο αν η Ferrari προσθέσει υβριδική ισχύ, χωρίς να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά μακρύ μηχανικό σύνολο. Παρά το γεγονός ότι το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Ferrari αναφέρει ότι ο κινητήρας θα έχει τουλάχιστον δύο κυλίνδρους, ένα από τα σχέδια δείχνει έναν V12 κινητήρα. Στο σχέδιο, η Ferrari συνδυάζει την δοκιμασμένη τεχνολογία με μια καινοτόμο προσέγγιση, προκειμένου να δημιουργήσει έναν V12 κινητήρα, ο οποίος θα είναι πιο συμπαγής και αποτελεσματικός από ποτέ. Το νέο hypercar F80 της Ferrari απογοήτευσε κάποιους θαυμαστές, οπότε ίσως η Ferrari σκέφτεται πώς να εξοπλίσει τον διάδοχό του με έναν συμπαγή υβριδικό V12.