Εξακολουθούν να αποτελούν μείζον ζήτημα, οι κλοπές των μοτοσυκλετών στην χώρα μας...

«Τι θα γίνει επιτέλους με τις κλοπές μοτοσυκλετών;»

«Οφθαλμός αντί οφθαλμού. Πρέπει δηλαδή, ο κόσμος να πάρει την κατάσταση στα χέρια του για να αλλάξει η κατάσταση;» Ο έντονος προβληματισμός ενός αναγνώστη μας και η απάντησή μας.

Ένα θέμα που προβληματίζει πολύ τους αναγνώστες μας αλλά και εμάς, είναι η έξαρση των κλοπών μοτοσυκλετών τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς, παρά κάποιες περιστασιακές εξαρθρώσεις σπειρών, το πρόβλημα παραμένει άλυτο σε μεγάλο μέρος, με πολλούς άτυχους αναβάτες να χάνουν τα πολύτιμα δίκυκλά τους μέσα σε μια νύχτα –και όχι μόνο.

Διαβάστε λοιπόν την επιστολή ενός φίλου αναγνώστη και πείτε μας και την δική σας γνώμη.

«Έπεσα θύμα κλοπής του δικύκλου μου πριν ένα χρόνο περίπου. Παρά την άμεση αναφορά στις αρχές και τις συνεχείς διαβεβαιώσεις τους ότι το μηχανάκι θα βρεθεί, δεν βρέθηκε ποτέ. Αναγκάστηκα να αγοράσω ξανά, δίκυκλο για τις ανάγκες μου, αγανακτισμένος.

Αγανακτισμένος με την ανοχή των αρχών στην παρανομία, την οποία για κάποιο λόγο δεν μπορούν να ελέγξουν. Οι κλοπές των μηχανών είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Έχετε δει τι γίνεται στην Αγγλία; Δεν τολμάς να αφήσεις τη μοτοσυκλέτα σου χωρίς επιτήρηση πουθενά, ειδικά στο Λονδίνο, σε 10 λεπτά στην έχουν εξαφανίσει.».

Θα πω την γνώμη μου: Φταίει το ότι δεν έχουμε την δυνατότητα να αμυνθούμε οι ίδιοι ενάντια στο έγκλημα. Για παράδειγμα: μπαίνουν στα σπίτια, σε χτυπούν και σε ληστεύουν, και αν αμυνθείς βρίσκεσαι και κατηγορούμενος! Αν γίνω δηλαδή μάρτυρας της κλοπής της μοτό μου, θα κάτσω με σταυρωμένα χέρια και θα ψάξω την αστυνομία; Δεν θα αντιδράσω; Ακόμη, έχω δει διάφορες προτάσεις αντικλεπτικών που πλήττουν άμεσα τον δράστη, π.χ. απελευθερώνοντας χημικά ή ηλεκτρισμό.

Οφθαλμός αντί οφθαλμού, που λέει ο λόγος. Πρέπει δηλαδή, ο κόσμος να πάρει την κατάσταση στα χέρια του για να αλλάξει η κατάσταση; Ας συγκρίνουμε τα δικαιώματα του ενός και του άλλου: Αν κάποιος ασυνείδητος έχει τη δυνατότητα να κλέψει την περιουσία μου, για την οποία εγώ στερήθηκα, εργάστηκα και πλήρωσα, δεν παραβιάζει τα δικαιώματά μου; Και όμως, εγώ υποχρεούμαι από τον νόμο να μην κάνω τίποτα.
Εσείς τι λέτε, ως περιοδικό μοτοσυκλέτας, για το θέμα;»

Αφού ευχαριστήσουμε τον αγαπητό φίλο, θα απαντήσουμε και στο ερώτημά του, ως εξής: Η αλήθεια είναι ότι ο προβληματισμός αυτός έρχεται και φεύγει συχνά, στους κύκλους των αναβατών. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνά κανείς, όμως, είναι το νομικό πλαίσιο: Κανείς δεν πρέπει να γίνεται παράνομος ή απλούστερα… «Ρομπέν των Δασών», ακόμη και αν προτίθεται να αντιμετωπίσει την παρανομία. Αυτό που υποστηρίζουμε εμείς, είναι ότι όντως η αστυνόμευση και η δράση των αρχών σε αυτό το θέμα, πρέπει να γίνει εντονότερη, αλλά και οι τιμωρίες των παραβατών αυστηρότερες σε όλα τα επίπεδα. 

Έχει αποδειχθεί, ότι η αύξηση της αστυνόμευσης οδηγεί σε μείωση των παράνομων περιστατικών και, από το να γίνουμε μια ζούγκλα που ο ένας θα βάλλει κατά του άλλου, είναι προτιμότερο να πάρουμε αυτή την κατεύθυνση. Για να έρθουμε όμως και στα δικά σου λόγια...προκειμένου κάποιος να μην παρανομήσει, πρέπει να έχει τον φόβο των συνεπειών της πράξης του. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, οποιοσδήποτε επιχειρήσει να κάνει οτιδήποτε εναντίον συνανθρώπου του μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με την αυστηρότατη αστυνομία τους ή με ένα όπλο! Επειδή βέβαια η νομοθεσία περί οπλοκατοχής στην Ελλάδα είναι τελείως διαφορετική, μόνο η αστυνομία θα μπορούσε να κάνει κάτι, και αυτό είναι ένα θέμα που σηκώνει πολλή συζήτηση. 

Μην μπείτε λοιπόν, στον πειρασμό, να σκεφτείτε αντιδικία, εκδίκηση ή παράνομες πράξεις, που μπορούν να σας μπλέξουν και εσάς, αλλά προστατευτείτε όσο καλύτερα γίνεται, με πολλά αντικλεπτικά μέσα και, κατά προτίμηση, φύλαξη σε κλειστό χώρο αν αυτό είναι δυνατόν.


 

  • Απόστολος

    Οι νόμοι υπάρχουν, αλλά δεν μπορούν να θέσουν την ανθρώπινη συμπεριφορά σύμφωνα με τις επιταγές τους. Υπάρχει όμως η επίπτωση της ποινής αναλόγως της παράβασης , εφόσον βέβαια κάποιος συλληφθεί ή μηνυθεί. Όλα αυτά είναι γνωστά. Αυτό που διαφεύγει είναι ότι τα αντανακλαστικά των διωκτικών αρχών αλλά και των ΜΜΕ ευαισθητοποιούνται (σε μεγάλο ποσοστό) αναλόγως της καταγωγής του επαγγέλματος του πλούτου κλπ του παθόντα. Έτσι δημιουργείται η ευτράπελη κατάσταση τα πάντα να είναι φτιαγμένα για τους ευκατάστατους. Στους ανθρώπους που είναι αδύναμοι οικονομικά η απάντηση είναι" θα βεθεί",ενώ η διάρρηξη σε βίλα ποδοσφαιριστή γίνεται πρώτη είδηση. Αντιλαμβάνομαι πως δεν είναι ταξικό ή πολιτικό το θέμα, αλλά καθαρά στρέβλωσης των πρωτύπων. Στην περιπτωση του φίλου αναγνώστη αλλά και γενικότερα σε πράξεις παρανομες εμφανώς, όπως η κλοπή της μηχανής του, θα έπρεπε να ισχύει η αυτοδικία με όποιες συνέπειες αυτή επιφέρει στον κλέφτη. Έτσι ο κλέφτης εκτός από τους νόμους που τους έχει γραμμένους, όλοι γνωρίζουμε πού, θα έχει να αντιμετωπίσει κάτι πολύ αυστηρότερο, ενδεχομένως, και χωρίς παραγραφή και μάλιστα άμεσα χωρίς καθυστερήσεις δίκης αναβολών κλπ. Νομίζω δηλαδή ότι θα πρέπει να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο της αυτοδικίας. Αυτό όμως δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ γιατί πολλοί θα χάσουν τη δουλειά τους και η πολιτεία τα δεκανίκια της διακαστικής και της εκτελεστικής εξουσίας που τη στηρίζουν. Ή εναλλακτικά να σταματήσει η ανοχή και η παρανομία από την πλευρά της πολιτείας.

      4