Είναι εντυπωσιακό αν κάτσει και το σκεφτεί κάποιος, αλλά οι κατασκευαστές εξατμίσεων έχουν καταφέρει να φτιάξουν το ίδιο φαινομενικά αντικείμενο σε εκατοντάδες παραλλαγές, δίνοντας στο αναβάτη τη δυνατότητα να αγοράσει πραγματικά αυτό που του αρέσει/ταιριάζει. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι το ανοξείδωτο ατσάλι, το αλουμίνιο, το τιτάνιο αλλά και τα ανθρακονήματα, και οι τιμές ποικίλουν σε τέτοιο βαθμό που μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα βαλάντια.
Υλικά
Ανοξείδωτο ατσάλι:
Το πιο γνωστό κράμα σιδήρου-άνθρακα. Η διαφορά του με τα υπόλοιπα κράματα ατσαλιού είναι η περιεκτικότητά του σε χρώμιο (περίπου 10,5 με 11% της μάζας του) που το κάνει εξαιρετικά ανθεκτικό στη διάβρωση και τη σκουριά. Ανάλογα βέβαια με την επεξεργασία που έχει δεχτεί παρουσιάζει εξαιρετική αντοχή στις καταπονήσεις και τις υψηλές θερμοκρασίες για αυτό είναι και τόσο διαδεδομένο ως υλικό για την κατασκευή εξατμίσεων, τελικών ή ολόκληρων συστημάτων.
Αλουμίνιο:
Το επίσης πασίγνωστο αλουμίνιο και τα κράματά του είναι το σημαντικότερο βιομηχανικό μέταλλο μετά το σίδηρο και τον χάλυβα. Ξεχωρίζει φυσικά χάρη στο ιδιαίτερα χαμηλό του βάρος που βρίσκεται περίπου στο 1/3 σε σχέση με το ανοξείδωτο ατσάλι αλλά και για την ιδιότητά του να απάγει γρήγορα τη θερμότητα. Πολύ καλή είναι και η αντίστασή του στη διάβρωση. Χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή τελικών.
Τιτάνιο:
Το τιτάνιο είναι ένα υλικό που βρίσκεται παντού στη φύση ακόμη και στον ανθρώπινο οργανισμό! Τα κράματα τιτανίου που χρησιμοποιούνται στις εξατμίσεις έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με το ανοξείδωτο ατσάλι που σημαίνει εξαιρετική αντίσταση στη διάβρωση και τις καταπονήσεις. Ωστόσο, αυτό το πετυχαίνουν με σημαντικά μικρότερο βάρος που μπορεί να φτάσει ακόμη και το 40-45% σε σχέση με το ατσάλι. Τέλος, το τιτάνιο διακρίνεται και για την πολύ γρήγορη απαγωγή θερμότητας.
Ανθρακονήματα:
Ίνες άνθρακα πλεγμένες μεταξύ τους και «βουτηγμένες» σε εποξική ρητίνη δημιούργησαν ένα από τα πιο ποθητά συνθετικά υλικά στο χώρο των δύο τροχών. Ανάλογα με την «ύφανσή», των αριθμό των φύλλων, τα πρόσθετά στη ρητίνη αλλά και το «ψήσιμο», ο κατασκευαστής μπορεί να ρυθμίσει την αντοχή και την ελαστικότητα του υλικού. Με βάρος έως και 8 φορές μικρότερο από αυτό του ατσαλιού τα ανθρακονήματα χρησιμοποιούνται συνήθως στα τελικά των εξατμίσεων.
ΚΤΜ 990 Duke R: Ακόμη ισχυρότερη για το 2025
Test Pilot Alpha SV: Με δεύτερη ζελατίνα «καθρέπτη»
Voge 300DS: Τα σημεία που το έχουν κάνει Best Seller
Πρώτη Μέτρηση: Πιο γρήγορο το αυτόματο σασμάν της Yamaha από το χειροκίνητο
Mr. KTEO: Μην ρισκάρεις το πρόστιμο για τον έλεγχο του δικύκλου σου
Moto Service Καραγεώργος: Αξιόπιστο service για τη Honda σου
Νέος κινητήρας V2 από τη Ducati
Αγοράζεις από το εξωτερικό; Μην ψάχνεις εγγυήσεις στην Ελλάδα
Κουστούμι Kit Fortune/ Cheetah-110
Αρχική Σελίδα | Sitemap | Επικοινωνία |
Copyright © 2024 - mototriti.gr